U trendu

Unicef u toku prošle godine zabeležio najviše teških prekršaja nad decom

Dečiji fond Ujedinjenih nacija (Unicef) zabeležio je tokom prošle godine najveći broj „teških prekršaja“ nad decom, uključujući regrutovanje, ubistva i ranjavanja, seksualno nasilje, otmice i napade na škole i bolnice.

Najviše mladih u opasnost su doveli sukobi Izraela i Palestine, u Kongu i Somaliji, a Unicef je takođe izrazio zabrinutost zbog položaja mladih na Haitiju, u Nigeriji, Etiopiji, Mozambiku i Ukrajini.

Zamenik izvršnog direktora Unicefa Omar Abdi rekao je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) da je prošle godine zabeleženo više od 27.000 teških prekršaja, u odnosu na 24.000 prethodne godine, a to je ujedno i najviši zabeležen broj od 2005. godine, otkad se prave izveštaji.

Takođe je bilo najviše konfliktnih situacija u svetu – 26.

Od izrade izveštaja, rekao je Abdi, izbio je i „ozbiljan sukob“ u Sudanu zbog čega je raseljeno više od milion dece, a UN imaju informacije da je više stotina dece ubijeno i povređeno.

On je takođe rekao da zbog poslednje eskalacije Unicef očekuje povećanje broja ugožene palestinske dece.

Vlada i strane u sukobu, dodao je, ne ispunjavaju svoje obaveze kada je reč o zaštiti dece i potrebna je „značajna i nedvosmislena akcija“.

U svom godišnjem izveštaju Savetu UN krajem prošlog meseca, generalni sekretar Antonio Gutereš stavio je rusku vojsku na godišnju crnu listu UN zemalja koje krše prava dece u sukobima zbog ubijanja dečaka i devojčica i napada na škole i bolnice u Ukrajini.

Nije, međutim, stavio i Izrael za teško ugrožavanje bezbednosti više od 1.100 palestinske dece, od čega je 54 ubijeno.

Specijalna izaslanica UN-a za položaj dece u oružanim sukobima Virdžinija Gamba izjavila je pred Savetom da je tokom 2022. godine zabeleženo 27.180 nasilnih činova nad 18.890 dece, uključujući 8.620 ubijenih ili povređenih, 7.622 regrutovanih od strane vlada ili oružanih grupa.

Njih 3.985 je oteto, a 1.165, od čega su skoro sve bile devojčice, bilo je silovano, primorano na brak ili seksualno ropstvo ili seksualno zlostavljano.

Ujedinjene nacije su takođe zabeležile napade na 1.163 škole i 647 bolnica, više nego 2021. godine, dodala je.

Oružane grupe odgovorne su za 50 odsto teških prekršaja, dodala je i istakla da su vlade glavni počinioci ubistava i povređivanja dece i napada na škole i bolnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar