U trendu

Varheji: Zapadnom Balkanu nudimo priliku integracije u EU i pre formalnog članstva

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Briselu da će Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija, omogućiti građanima tog regiona određene prednosti članstva već u fazi pristupanja Uniji.

Na predstavljanju Paketa proširenja za 2023. godinu, Varheji je rekao da Plan rasta predviđa postepeno uključivanje Zapadnog Balkana u delove zajedničkog evropskog tržišta i da treba da doprinese smanjenju ekonomsko-socijalnog jaza između EU i regiona.

„Zapadnom Balkanu dajemo priliku ranije integracije u EU, pre nego što se formalno priključi Uniji“, kazao je Varheji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Varheji je naveo da EU želi da integriše „partnere sa Zapadnog Balkana koji su zainteresovani“ u oblast četiri slobode kretanja – ljudi, robe, usluga i kapitala, a da od vlasti u regionu zauzvrat očekuje da doprinesu stabilnosti i bezbednosti.

Dodao je da integracija regiona u četiri slobode podrazumeva da se partneri Unije sa Zapadnog Balkana odnose jedni prema drugima isto kao što se odnose prema EU.

Varheji je rekao i da Evropska komisija preporučuje Savetu povećanje izdvajanja za podršku reformama na Zapadnom Balkanu za šest milijardi evra, što zemlje regiona ekonomski treba dodatno da približi članicama EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar