U trendu

Već dan posle izbora objavljen sastav nove vlade Grčke

Samo dan posle parlamentarnih izbora zvanično je objavljen sastav nove vlade Grčke koja će u utorak preuzeti dužnost.

Lider konzervativne stranke Nova demokratija i donedavni premijer Kirijakos Micotakis dobio je danas mandat za formiranje nove vlade posle ubedljive pobede na parlamentarnim izborima na kojima je njegova partija u nedelju osvojila 40,55 odsto glasova, što mu je omogućilo da ima samostalnu vladu.

Micotakis (55) je danas zvanično od predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu dobio mandat za formiranje vlade i to je ostvario već popodne, a pre toga je još jednom u karijeri položio zakletvu kao premijer.

U novoj vladi su mnoga nova lica, a niz funkcionera je promenio resore.

Među novinama je to što će Jorgos Gerapetritis (56), doktor prava s britanskog Univerziteta Oksford, doskora državni ministar u kabinetu premijera, u Ministarstvu spoljnih poslova naslediti Nikosa Dendiasa koji prelazi u Ministarstvo nacionalne odbrane.

U novoj vladi je 15 žena što je više nego pre i to je 25 odsto njenog ukupnog sastava koji obuhvata i zamenike i pomoćnike ministara. Ministarska struktura je mlađa od prethodne: prosečna starost je 53 godine, a 45 odsto članova vlade su 40-godišnjaci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar