U trendu

Velika Britanija danas uzdržano obeležava godinu dana od smrti kraljice

Velika Britanija danas će uz privatne počasti bez javne ceremonije obeležiti prvu godišnjicu smrti kraljice Elizabete Druge (Elizabeth) koja je vladala 70 godina i čiji je presto nasledio njen sin Čarls Treći (Charles).

Kraljica Elizabeta Druga (96) umrla je 8. septembra 2022. u svom zamku Balmoral u Škotskoj, gde je tradicionalno provodila leto.

Tada je počeo period nacionalne žalosti tokom kojeg su stotine hiljada Britanaca čekale satima da odaju poslednju poštu kraljici i poklone se pred njenim kovčegom.

Godinu dana kasnije, nije planiran nijedan veliki javni događaj u znak sećanja na njenu smrt i promenu ere u britanskoj monarhiji.

„Sa velikom ljubavlju se sećamo njenog dugog života, njene posvećene službe i svega što je ona značila za mnoge od nas“, rekao je kralj Čarls Treći u snimljenoj poruci.

„Takođe sam duboko zahvalan na ljubavi i podršci koje su iskazane mojoj supruzi i meni tokom ove godine, jer činimo sve što možemo da vam svima budemo na usluzi“, dodao je kralj.

Iako je Čarls manje popularan od majke, nedavno istraživanje je pokazalo da 59 odsto Britanaca veruje da kralj dobro obavlja svoju posao, dok 17 odsto misli suprotno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar