U trendu

Batler

Žanr: drama, biografski
Trajanje: 132 min.
Zemlja porekla: SAD, 2013
Premisa: Inspirisano istinitom pričom

Glavne uloge:Forest Vitaker (Forest Whitaker)Opra Vinfri (Oprah Winfrey)Džon Kjuzak (John Cusack)Džejn Fonda (Jane Fonda)Kuba Guding Junior (Cuba Gooding Jr.)Terens Hauard (Terrence Howard)Leni Kravic (Lenny Kravitz),Vanesa Redgrejv (Vanessa Redgrave)Maraja Keri (Mariah Carey)
Scenario:Deni Strong (Danny Strong)Vil Hejgud (Wil Haygood) – članak
Režija:Li Danijels (Lee Daniels)

SINOPSIS

„Batler“ je priča o čoveku koji je u Beloj kući služio kao batler sedmoricu američkih predsednika u toku tri decenije. Film prikazuje dramatične promene koje su potresle američko društvo tokom ovog perioda, od pokreta za građanska prava do rata u Vijetnamu. Ovo je priča i o tome kako su pomenuti događaji uticali na život batlera i njegove porodice.

O FILMU

Istorijska drama „Batler“ u režiji Lija Danijelsa okuplja sjajnu glumačku ekipu koju čine Forest Vitaker, Opra Vinfri, Vanesa Redgrejv, Robin Vilijams, Džems Marsden, Liv Šrajber, Džon Kjuzak, Džejn Fonda, Alan Rikman, Maraja Keri, Leni Kravic i mnogi drugi.

Film je inspirisan člankom Vila Hejguda iz 2008. objavljenim u „Vašington postu“ koji se bavio realnim životom bivšeg batlera u Beloj kući, Judžina Alena. Smešten u vreme burnih političkih previranja tokom 20. veka u SAD, film prati Sesila Gejnsa, afroameričkog batlera koji je služio u Beloj kući tokom sedam predsedničkih administracija u periodu od 1957. do 1986. Radnja počinje 1926. godine na plantaži pamuka kada mladi Sesil (Forest Vitaker) beži od tiranije na jugu Amerike u potrazi za boljim životom. Tokom mukotrpnog puta on uči neprocenjive veštine koje ga dovode do životne prilike – pozicije batlera u Beloj kući.

Dok predsednici dolaze i odlaze, Sesil i ostatak osoblja ostaju, služeći u pozadini kao tihi svedoci istorije i unutrašnjih dešavanja u Ovalnoj sobi. Bez obzira na lične stavove, Sesil ostaje privržen dužnostima u Beloj kući, ali tenzije u zemlji rastu i njegovi sinovi su pogođeni socijalnim i političkim nemirima tokom 60-ih i 70-ih godina. Stariji sin Luis odlučuje da upiše fakultet na jugu, kako bi mogao da postane aktivan član rastućeg pokreta za ljudska prava. Mlađi sin Čarli odlazi u Vijetnam. Supruga Glorija opija se kod kuće. Hvatajući se u koštac s dešavanjima u porodici i boreći se sa savešću, Sesil se nalazi na raskrsnici nekada nezamislivih društvenih promena i mora da odluči da li i on treba da preduzme neke korake na svoj način.

Oficijelni sajt

Premijera: FEST 2014

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike