U trendu

Bornov identitet

Žanr: špijunski triler
Trajanje: 116 min.

Glavne uloge:Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox, Adewale Akinnuoye-Agbaje
Scenario:Tony Gilroy, William Blake Herron (po romanu Roberta Ladlama)
Producenti:Liman i Patrick Crowley
Režija:Doug Liman

SINOPSIS

Priča počinje spasavanjem davljenika koga pronalaze italijanski ribari. Skoro mrtav i sa znacima amnezije, on u leđima nosi metke, a ispod kože na bedru skriven je broj računa u švajcarskoj banci. Iako ništa ne zna o svom identitetu i prošlosti, on očigledno poseduje razna znanja i veštine – zna borilačke veštine, strane jezike i samoodbranu. Sve to govori o njegovoj opasnoj prošlosti. U sadašnjosti on očajnički pokušava da sazna ko je i šta ga je dovelo u sadašnju situaciju.

U sefu u Cirihu pronaći će gomilu pasoša, novac, automatsko oružje i ime Džejson Born, kao i adresu u Parizu. Sve drugo ostaje misterija, ali Born brzo shvata da iako on sam nikoga ne poznaje, oko njega postoje ljudi koji poznaju njega i ne žele mu dobro. Born će upoznati Mari i dati joj ponudu očajnika – 10.000 dolara za prevoz do Pariza. Iako uzdržano, Mari će uzeti novac i krenuti sa Bornom na putovanje koje će joj zauvek promeniti život. Potraga za Bornovom prošlošću vodi preko Evrope do sedišta CIA u Virdžiniji.

O PRODUKCIJI

U novom filmu kompanije „Universal Pictures“ – „Bornov identitet“, jedan od najpopularnijih i najdugotrajnijih filmskih žanrova, špijunski triler, osavremenjen je i osvežen sasvim novim idejama. Reditelj Dag Limen, poznat po filmovima „Swingers“ i „Go“, unosi neuobičajeni senzibilitet u ovu priču Roberta Ladlama. Pored toga, dobitnik Oskara Met Dejmon u ovom filmu oživljava novog heroja špijunskih filmova. Sniman u potpunosti van Amerike, na lokacijama kao što su Prag, Pariz i Italija, „Bornov identitet“ sakupio je međunarodnu ekipu koju predvode Franka Potente, Kris Kuper, Brajan Koks i Klajv Oven.

IZVODI IZ ŠTAMPE

„Met Dejmon „rastura“ i to ozbiljno! Nikada pre toga niste videli ni ovakvog Meta, ni ovakav film! „Bornov identitet“ je pun inovacija i stilski veoma svež! Vizuelno je zadivljujuć, inteligentan i veoma dobro upakovan kada je u pitanju akcija. Stvoren je novi stil špijunskog trilera!“

Shawn Edwards, WDAF-TV (FOX)

„Fantastičan triler! Tokom celog filma skakaćete na vašim sedištima. Met Dejmon je zaista odličan! Pametan i mudar akcioni heroj! Non-stop akcija, fantastično uzbuđenje – „Bornov identitet“ je pravi hit i to veliki!“

Bill Zwecker, FOX TV/Chicago

„Neverovatno zabavan, ovaj film ima sve! Savršen je! Met Dejmon je dao Bondu temu za razmišljanje!“

Mose Persico, CFCF/CTV Montreal

Oficijelni sajt:

 • The Bourne Identity

  Premijera: januar 2003. godine

 • 1 komentar
  1. Sandra Popović

   Nisam ga još gledala, ali sam čula da je film fantastičan, a pošto je noćas na programu, naravno da ću ga sa zadovoljstvom odgledati.

  Napišite komentar

  Najnovije iz rubrike