Bura oko filma „Balkanska međa“ ne jenjava

„Ne znam kako je moguće da se tako nešto desi na teritoriji Srbiije! Dom kulture u Bujanovcu se finansira iz državnog budžeta, čak i ako novac dolazi iz lokalne samouprave. Jer, ko finansira lokalnu samoupravu nego država?! Ne samo nju, nego i platu tog gospodina koji je sebi dao pravo da skine sa repertoara „Balkansku među“. Uostalom, srpska Vlada je kroz konkurs Ministarstva kulture pomogla proizvodnju filma i dala mu podršku“, rekao je za Novosti glumac Aleksandar Srećković Kubura.

On je dodao da se ponovo pita odakle nekome pravo da zabrani prikazivanje, pogotovo zato što postoji veliko interesovanje publike u Bujanovcu.

„Mislim da će skidanje filma, svakako, izazvati veće uznemirenje nego njegovo prikazivanje.“

Srećković u filmu tumači jednu od glavnih uloga, a ovako je prokomentarisao odluku Jetmira Ismailija, direktora bujanovačkog Doma kulture da zabrani prikazivanja rusko-srpskog filma u gradu na krajnjem jugu zemlje.

Podsetimo, projekcija filma „Balkanska međa“, iako je prethodno bila regularno zakazana u Domu kulture u Bujanovcu, u sredu je otkazana bez obrazloženja, potvrdili su Tanjugu distributeri filma. Kako se navodi u saopštenju koje je dostavljeno Tanjugu, prikazivanje je otkazano bez obzira na činjenicu da je postojalo veliko interesovanje publike za ovaj film.

„Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane. ‘Balkanska međa‘ šalje poruku o neophodnosti negovanje mira i razumevanja između Srba i Albanaca i zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju, jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma“, navedeno je u saopštenju koje su potpisali Miloš Biković i Miodrag Radonjić iz produkcijske kuće Arhangel studios. Film „Balkanska međa“ inspirisan je ratnim događajima na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Film prikazuje akciju u kojoj ruski specijalci zauzimaju prištinski aerodrom Slatina.

(Novosti)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike