Ćirilo i Metodije – slovenski apostoli

Žanr: istorijsko – edukativni
Trajanje: 85 min.
Zemlja porekla: Češka

Glavne uloge:Roman Zak, Andrej Novak, Josef Abram, Milan Bahul, Radka Fidlerova
Scenario:Miroslav Osčatka, Petr Hadski
Režija:Petr Nikolaev

SINOPSIS

Sveti Ćirilo i Metodije – vizantijska braća rođena u devetom veku, u istoriji poznati kao hrišćanski misionari. Njihovo delovanje je značajno uticalo na kulturni razvoj svih slovenskih nacija, zbog čega su ih i zvali – slovenski apostoli. Sa namerom da hrišćansku veru šire među slovenskim narodima na slovenskom jeziku, stvorili su novo pismo – glagoljicu, prvi slovenski alfabet, koji će koristiti za prevođenje Starog zaveta i crkvenih knjiga, zbog čega ih je crkva izjednačila sa svecima. Na taj način stvorili su prvi slovenski književni jezik i postavili temelje slovenskoj književnosti. Zbog značaja za hrišćanstvo, njihov dan se obeležava i u pravoslavnom i u katoličkom kalendaru, a proglašeni su Svetim zaštitnicima Evrope.

Odrastavši u Solunu koji je u tom periodu okružen Slovenima, braća Ćirilo (Konstantin je svetovno ime) i Metodije, obrazovani na vizantijskom dvoru, a dobro poznajući slovenski jezik – dobijaju od vizantijskog cara Mihajla poslanstvo u Moravskoj, a na molbu moravskog kneza Rastislava, koji se, bojeći se uticaja koji su širili franački sveštenici i nemačkog cara Ludviga, obraća za pomoć Vizantiji. Na tom putu, pored veoma uticajnih protivnika koji su zagovarali trojezično propovedanje vere, stekli su veliki broj učenika koji su nastavili njihovu misiju, pogotovo na teritoriji današnje Makedonije, Srbije, Crne Gore i primorskog dela današnje Hrvatske. U slavu svojih slavnih učitelja, jedan od učenika, Kliment, sastavlja novu azbuku – ćirilicu, koju i danas koristimo.

O FILMU

Povodom obeležavanja 1150 godina rada Ćirila i Metodija, nastala je drama koja ovekovečuje njihov rad i značaj. Film je, osim veličine projekta, značajan i zbog toga što su ga zajedno pomogli pravoslavna i katolička crkva, kao i mnoge slovenske institucije. Kvalitet i relevantnost garantuje nesebična stručna pomoć poznatih istoričara i predstavnika crkava. Film je sniman u Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Turskoj i na Kipru.

O REŽISERU

Petr Nikolaev (reditelj)
Rođen je u Pragu, gde je i završio Akademiju umetnosti. Svojim izuzetnim radom privukao je pažnju još studentskim projektima, zahvaljujući kojima je zaslužio da postane prvi dobitnik „Maksim“ nagrade za najbolji studentski rad u istoriji fakulteta. Tokom karijere je živeo i radio u Francuskoj, gde je, između ostalog, režirao i obrazovni program. „Ćirilo i Metodije“ je njegov sedmi dugometražni film.

Oficijelni sajt:

 

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike