Čovek ptica

Žanr: drama, komedija
Trajanje: 119 min.
Zemlja porekla: SAD, 2014

Glavne uloge:Majkl Kiton (Michael Keaton), Zak Galifijanakis (Zach Galifianakis), Edvard Norton (Edward Norton), Ema Stoun (Emma Stone), Naomi Vots (Naomi Watts)
Scenario:Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro Gonzalez Inarritu), Nikolas Đakobone (Nicolas Giacobone), Alexander Dinelaris, Armando Bo, Raymond Carver (komad baziran na priči „What We Talk About When We Talk About Love“)
Režija:Alehandro Gonzales Injaritu (Alejandro Gonzalez Inarritu)

SINOPSIS

Čovek ptica prati čuvenog glumca koji se bori da povrati kontrolu nad svojim životom i karijerom posle tumačenja uloge legendarnog superjunaka. Rigan Tompson počinje da radi na brodvejskoj adaptaciji komada Rejmonda Karvera „O čemu govorimo kad govorimo o ljubav“, za koju je on napisao scenario u želji da svom liku da više prostora u prvom planu. Nada se da će mu komad pomoći da povrati poštovanje koje je izgubio kad se „prodao“ za ulogu Čoveka ptice, koju su drugi napadali kao potpuno uzaludnu. Nesrećni slučaj daje Riganu priliku da slabog glumca zameni mnogo boljim, pa on mora da nauči da deli prvi plan i da se bori sa izazovima umetničke vizije. Kao dodatni konflikt, tu je i neprekidna bitka s velikim egom i njegov loš odnos sa ćerkom zavisnom od droge, istovremeno i asistentkinjom Sem, koja ga stalno podseća koliko je nevažan.

O FILMU

Film pruža iluziju da je snimljen iz jednog kadra, dajući mogućnost glumcu da kontroliše pokret i tempo filma. “Čovek ptica” je crna komedija Alehandra Gonzalesa Injaritua, nagrađena sa 4 Oskara, 2 Zlatna globusa i za 10 BAFTA nagrada. Film je nagrađen Oskarom u kategorijama – najbolja režija, najbolji originalni scenario, najbolja fotografija (kamera), najbolji film godine.

Nije slučajno što glavu ulogu u filmu tumači upravo Majkl Kiton, čiju karijeru je takođe obeležila uloga superjunaka – Betmena, a koji poslednjih godina nije imao zapaženijih uloga. Pored Kitona, Injaritu je okupio izuzetnu glumačku ekipu – Edvarda Nortona, Zaka Galifijanakisa, Emu Stoun i Naomi Vots.

“Čovek ptica” predstavlja neobičan preokret u Injarituovoj karijeri, ne samo zato što je rediteljeva prva komedija već je i zato što je tehnički zahtevan, budući da je sastavljen iz veoma dugih kadrova neprimetno montiranih kako bi delovalo da je ceo film jedan neprekinut kadar. Podvig bi, naravno, bio nemoguć bez direktora fotografije, sjajnog Emanuela Lubeckog (Emmanuel Lubezki), zaslužnog za filmove poput „Sleepy Hollow“ Tima Bartona, „Tree of Life“ Terensa Malika i „Gravity“ Alfonsa Kuarona, za koji je dobio Oskara.

Meksički reditelj slavu i ugled stekao je zahvaljujući potresnim dramama, filmovima tzv. trilogije smrti: „Amorres peros“, „21 grams“, „Babel“, „Biutiful“.

Oficijelni sajt:

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike