Dobri ljudi

Žanr: akcija, krimi, triler
Trajanje: 90 min.

Glavne uloge:Džejms Franko (James Franco), kejt hadson (Kate Hudson), Tom Vilkinson (Tom Wilkinson), Anna Friel
Scenario:Keli Masterson (Kelly Masterson), Markus Sejki (Marcus Sakey) – roman
Režija:Henrik Ruben Genc (Henrik Ruben Genz)

SINOPSIS

Nakon što su nasledili veliku kuću u predgrađu Londona, Tom i Ana Rajt (Franko i Hadsonova) preselili su se u Englesku, očekujući udoban dom u kom mogu da zasnuju porodicu. Uzeli su kredit, unajmili grozan stančić i počeli da renoviraju staru kuću. Tri godine kasnije, radovi su stali. Usred krize, Britanska vlada odlučila je da smanji uvoznu radnu snagu, pa Tom i Ana ne mogu da plate račune ni kredite. Brak im trpi zbog toga i, da bude još gore, Ana nikako da ostane trudna.

Na ivici bankrota, njihov san je uništen, ali jednog sudbonosnog dana njihov podstanar se predozira heroinom i umre, a oni pronađu 200.000 funti skrivenih u sobi. Rastrzani između poštenja i nepoštenja i bez ikakve ideje otkud njihovom podstanaru toliki novac, oni se konačno dogovore da će novac sakriti u stanu i sačekati da vide hoće li neko doći po njega.

Niko ne dolazi. Oprezno, par konačno posegne za novcem. Tom plati neke dugove i stavi nešto novca na bankovni račun, a Ana odjuri u kliniku za plodnost. Odmah zatim pogodi ih tornado nasilja i korupcije kakav nisu nikad mogli ni da sanjaju. Pariski diler poznat kao Kan (Omar Si) i nemilosrdni londonski kriminalac Džek Vitkovski (Spruel) sve su im bliže, spremni na sve da bi došli do novca, sačuvali obraz i poravnali stare dugove.

O FILMU

Snimanje filma „Dobri ljudi“ počelo je u engleskom studiju Šeperton, u utorak, 29. maja 2013. godine. U filmu glume za Oskara nominovani Džejms Franko, za Oskara nominovana dobitnica Zlatnog globusa Kejt Hadson, Omar Si i za Oskara nominovani Tom Vilkinson. Na osnovu romana koji je napisao Markus Sejki, scenario su napisali Keli Masterson, Pol Grelong i Kristina Hodson. Reditelj je Henrik Genc, nominovan za Oskara, kom je ovo prvi film na engleskom jeziku.

O REŽISERU

Henrik Genc (reditelj, scenarista)
Godine 1995. diplomirao je u Nacionalnoj filmskoj školi u Danskoj, filmom „Omveje“, za koji je dobio nagradu za najbolji film i scenario na minhenskom Festivalu filmskih škola. Režirao je brojne kratkometražne filmove, dokumentarce i epizode televizijskih serija, uključujući popularne „Nikolaj & Julie“ (2003), „Kroniken 2“ („Better Times“ 2004–2007) i višestruko nagrađivanu „Forbrydelsen“ („The Killingg“, 2007). Njegov kratkometražni film „Bror, Min Bror“ („Teis & Nico“, 1999) doneo mu je Kristalnog medveda u Berlinu i nominaciju za Oskara, dok je njegov prvi dugometražni film „En Som Hodder“ („Someone Like Hodder“, 2003) bio nagrađen na filmskim festivalima u Buenos Ajresu, Čikagu, Londonu i Zlinu. Film „Dobri ljudi“ prvi je film na engleskom jeziku koji je Genc režirao.

O GLUMCIMA

Džejms Franko (Tom Rajt)
Poznat je po filmu „Džejms Din“, u kom je imao naslovnu ulogu koja mu je donela Zlatni globus i nominacije za nagrade Emi i nagradu Udruženja filmskih glumaca.

Nezavisnu nagradu Spirit i nominacije za Oskara, Zlatni globus i nagradu Udruženja filmskih glumaca dobio je za ulogu u „127 Hours“ (Deni Bojl). Nezavisnu nagradu Spirit dobio je i za film „Milk“ (Gas Van Sant, glumi Šon Pen), a za Zlatni globus je bio nominovan za „Pineapple Express“ (Dejvid Gordon Grin, glumi Set Rogen). Poznat je i kao Hari Ozborn iz trilogije „Spajdermen“ (Sem Rejmi).

Franko je u novije vreme glumio u filmovima: „Oz: The Great And Powerful“, „Spring Breakers“, „The End Of The World“, „True Story“, „The Third Person“. Od ostalih filmova izdvajamo: „Eat, Pray, Love“, „Date Night“, „Howl“, „Nights In Rodanthe“, „In The Valley Of Elah“, „The Dead Girl“, „An American Crime“, „The Great Raid“, „The Company“, „City By The Sea“ i „Deuces Wild“.

Oficijelni sajt:

 

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike