U trendu

Fajter

Žanr: akciona komedija
Trajanje: 120 min.

Glavne uloge:Mark Strong (Mark Strong), Nikolas Kejdž (Nicolas Cage), Kristofer Minc-Plas (Christopher Mintz-Plasse), Aron Džonson (Aaron Johnson)
Scenario:Džejn Goldman (Jane Goldman), Metju Von (Matthew Vaughn)
Režija:Metju Von (Matthew Vaughn)

SINOPSIS
"Kako to da niko nikad nije pokušao da bude superheroj?" Kada Dejv Lizevski, obični njujorški tinejdžer, obuče zeleno-žuto, preko interneta kupljeno ronilačko odelo da bi postao ozbiljan superheroj, ubrzo pronalazi odgovor na sopstveno pitanje – zato što to boli. Ali, prevazilazeći sve nepovoljne okolnosti i zagolicavši maštu javnosti, previše revnosni Dejv ubrzo postaje fenomen. Međutim, on nije jedini superheroj – neustrašivi i visokoobučeni duo koji čine otac i ćerka, Veliki Tatica i Opasnica, polako i nepokolebljivo uništava zločinačko carstvo lokalnog mafijaša Frenka D’Amika. Kada Fajter privuče njihov divlji svet u kojem se bore protiv Frenkovog sina Krisa, koji se sada ponovo rađa kao Fajterov glavni suparnik Crvena Izmaglica, sve je spremno za konačnu borbu između sila dobra i zla, u kojoj će ovaj samoprozvani heroj morati da opravda svoje ime. Ili da umre pokušavajući da to uradi.
O FILMU
Svaka priča o superheroju ima svog zlog genija i tu nema izuzetaka. Međutim, ovaj zli genije ne nosi plašt, ne živi u vulkanu i ne smišlja strahote koje će baciti društvo na kolena. Umesto svega toga, on piše kompulsivno čitljive, često izopačeno smešne i duboko uvrnute stripove. Taj zli genije je, u ovom slučaju, Mark Milar, koji je zaslužan za novo poreklo Supermena u stripu "Red Son" i pretvaranje ekipe superheroja iz stripa "The Avengers" kompanije "Marvel" u "The Ultimates", kao i za "Wanted", seriju stripova o zlikovcima kao herojima, koja je 2008. godine postala hit film u kojem su glavne uloge odigrali Džejms Mekavoj, Morgan Friman i Andželina Džoli.
A jednog dana mu je sinula ideja o "Fajteru", koja nije postala samo strip nego i veliki dugometražni film. "Prvo nešto nacrtam, a zatim prema tome radim na priči", kaže Milar. "Imao sam crtež dva superheroja – jedne devojke obučene kao Robin i velikog tipa obučenog kao Betmen. Ti likovi su mi se strašno svideli, pa sam odlučio da ih stavim u nešto, ali smatrao sam da su previše ekstremni za glavne junake".
"Zatim sam počeo da radim autobiografske stvari – zamislio sam da u uzrastu od četrnaest godina počinjem da se borim protiv kriminala u Glazgovu. Da se ta priča dogodila, smatrao sam, bilo bi zanimljivo ispričati je. Zatim sam nacrtao superheroja koji kreće u svoj prvi noćni pohod, a potom biva proboden i pregazi ga taksi. Tada sam shvatio da ta dva projekta pripadaju jedan drugom". Tako je nastao strip "Kick-Ass" – u kojem Milar pita zašto niko ne pokušava da postane superheroj. Na to pitanje odgovara uz pomoć neverovatnog nasilja, bizarnih likova i dijaloga vrednog citiranja.
Na tom stripu je počeo da radi s umetnikom Džonom S. Romajtom Džuniorom, ali podstaknut uspehom filma "Tražen", odlučio je da istraži mogućnost donošenja svoje nove bebe na veliki ekran čak i pre prvih crteža. Zato je pozvao svog starog prijatelja, TV voditelja i obožavaoca stripova Džonatana Rosa, kojem je ispričao svoju ideju. Ros je sve ispričao svojoj supruzi Džejn Goldman, koscenaristkinji filma "Zvezdana prašina". Tada je Džejn Goldman kontaktirala Metjua Vona, svog scenarističkog partnera i reditelja filma "Zvezdana prašina", koji je u to vreme tražio svoj novi film, a "Fajter" se savršeno uklopio u njegove ideje. I to je, kako kažu, bilo to. "Fajter" je imao svog zlog genija, a sada je dobio i svog heroja.
"Fajter" se od samog početka razlikovao od prethodnih filmova snimljenih prema stripu zato što se nije zasnivao na nečijem dugogodišnjem vlasništvu – zapravo, film se razvijao istovremeno sa stripom. Kad je film počeo da se snima, izašao je treći broj stripa "Kick Ass". Kad se snimanje završilo, na kioscima je bio peti broj. A poslednji broj – broj osam – izašao je tek pre nekoliko meseci, dok je Von dovršavao film. To znači da je granica između stripa i filma bila mutnija nego ikad ranije. Međutim, Von i Džejn Goldman nisu želeli da njihov film bude obična kopija Milarovog stripa. Srećom, kad su počeli da pišu scenario, Milar je imao zaplet samo do trećeg broja, što je scenaristima dalo priliku da svog "Fajtera" odvedu u drugom pravcu.
Kad je Von pristao da napiše scenario za film "Fajter", on i Džejn Goldman su ga vrlo brzo dovršili jer je Von napisao prvu verziju fokusirajući se na strukturu i priču, a zatim je Džejn Goldman dodala dijaloge i karakterizaciju. Kad je scenario bio gotov, došlo je vreme da "Fajter" rasturi sve oko sebe. Međutim, imali su samo jedan problem: niko nije hteo da rizikuje. "Kick Ass" je bio nezavisan strip u vlasništvu njegovog tvorca, koji je Milaru zapravo omogućio da radi šta želi. "Svi su nas odbili", priseća se Von. "Većina nas je odmah odbila, odgovor su dali đavolski brzo, a to se inače ne događa. Obično otežu. Većina je rekla da im se sviđa koncept, ali da bi voleli da je prikladan za mlađu publiku i da nema Opasnice".
Odlučniji nego ikad, Von je rešio da finansira film nezavisnim kapitalom. Brzo je prikupio novac i "Fajter" je počeo da se snima u septembru 2008. godine u studiju "Elstri" u Londonu i na raznim lokacijama u Torontu (koji je poslužio kao Njujork). Kada je dovršio snimanje filma, Von je gotov proizvod počeo da prikazuje studijima. Videvši njegove posebne scene borbe, pankerski stav i čitav niz odličnih šala, dva studija u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu pristala su da distribuiraju film.
O REDITELJU
Metju Von (režiser i scenarista)
Vodeći britanski filmski umetnik karijeru je započeo kao producent filmova "Lopovi", "Ubice" i "Dve čađave dvocevke" reditelja Gaja Ričija. Rediteljski debi ostvario je filmom "Poslednji posao" s Danijelom Krejgom, a zatim je usledio film "Zvezdana prašina" s Robertom de Nirom i Mišel Fajfer, u kojem je Von učestvovao i kao koscenarista. Nedavno je režirao i producirao filmove kao što su "Hari Braun" s Majklom Kejnom i "The debt" s Helen Miren i Semom Vortingtonom.
O GLUMCIMA
Aron Džonson (Dejv Lizevski/Fajter)
Nedavno smo mogli da ga gledamo u filmovima "Nowhere Boy" reditelja Sema Tejlora-Vuda, "Dummy" s Tomasom Grantom i "The Greatest" s Pirsom Brosnanom i Suzan Sarandon. U komediji "Angus, Thongs And Perfect Snogging" glumio je 2008. godine, a u nagrađenom filmu reditelja Nila Burgera, "Iluzionista", odigrao je mladog Edvarda Nortona. S Džekijem Čenom i Ovenom Vilsonom glumio je u hitu "Šangajski vitezovi", a gledali smo ga i u filmu "Gospodar lopova" s Kerolajn Gudol i Džasperom Harisom. Uskoro ćemo ga gledati u filmu "Chatroom", u kojem takođe glume Metju Bird i Imodžen Pots.
Kristofer Minc-Plas (Kris D’Amiko/Crvena Izmaglica)
Veliki uspeh mu je donela uloga u hit komediji "Superbad" s Majklom Cerom i Džonom Hilom, a prošle godine je glumio u sjajnoj komediji "Mentori za nevolje" s Polom Radom, Šonom Vilijamom Skotom i Kenom Jeongom. S Majklom Cerom ponovo je radio na filmu "Year One" reditelja Harolda Ramisa, a trenutno njegov glas možemo čuti u animiranom filmu "Kako dresirati zmaja".
Nikolas Kejdž (Dejmon/Veliki Tatica)
Jedan od najsvestranijih glumaca svih vremena poznat je gledaocima širom sveta po svojim dramskim i komičnim interpretacijama i kao jedna od glavnih holivudskih akcionih zvezda. Nedavno je završio snimanje filma "Bad Lieutenant" reditelja Vernera Hercoga, a uskoro ćemo ga gledati u filmovima "Season Of The Witch" reditelja Dominika Sene i "The Sorcerer’s Apprentice" Džerija Brukhajmera.
Njegova nezaboravna uloga alkoholičara koji se polako ubija alkoholom u drami reditelja Majka Figisa "Napuštajući Las Vegas", donela mu je Oskara u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Zvezdani status učvrstio je dvostrukom ulogom blizanaca Čarlija i Donalda Kofmana u šašavoj komediji Spajka Džonzija, "Adaptacija", u kojoj su glumili i Kris Kuper i Meril Strip.
Kejdž je nedavno odigrao ulogu Džonija Blejza u "Ghost Rider", pojavio se u poslednjoj akcionoj drami braće Pang – "Haos u Bangkoku", a prethodno je glumio u filmovima kao što su "Čovek od pruća" Nila Labjuta, "World Trade Center" Olivera Stouna, "Prognostičar" Gora Verbinskog, "Pogled u budućnost" Lija Tamahorija i "Gospodar rata" Endrua Nikola. Takođe, svoj glas je pozajmio Zoku u animiranom filmu "Mravator".
Od ostalih filmova u kojima je glumio izdvajamo: "Šibicari", "Mandolina kapetana Korelija", "Između života i smrti", "Osam milimetara", "Zmijske oči", "Grad anđela", "Čovek bez lica", "Dobrodošli u Red Rok", "Napojnica od dva miliona dolara", "Poljubac smrti", "Koton klub", "Pegi Su se udala", "Odgajanje Arizone" i "Poljubac vampira".
Oficijelni sajt

Premijera: 10. jun 2010. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.