Grejs – princeza od Monaka

Žanr: biografski, drama
Trajanje: 103 min.
Najava: Film koji je otvorio ovogodišnji festival u Kanu!

Glavne uloge:Nikol Kidman (Nicole Kidman), Paz Vega (Paz Vega), Tim Rot (Tim Roth), Milo Ventimilja (Milo Ventimiglia), Parker Rosi (Parker Rosey), Frenk Landžela (Frank Langella)
Scenario:Araš Amel (Arash Amel)
Režija:Olivije Dan (Olivier Dahan)

 

SINOPSIS

To je dugo očekivana ekranizacija života jedne od najzanimljivijih glumačkih zvezda koja se povukla iz sveta filma kako bi postala princeza. Grejs od Monaka prati život bivše holivudske zvezde Grejs Keli u trenutku kada joj se brak s princom Renijeom Trećim nalazi u krizi i dok istovremeno preživljava ličnu krizu identiteta. Celokupna situacija je još teža zbog zategnutih odnosa njenog supruga i francuskog premijera Šarla de Gola, koji ima plan da ukine suverenitet male kneževine.

O FILMU

Na vrhu popularnosti 1956, Grejs Keli je napustila karijeru holivudske glumice i udala se za princa Renijea od Monaka. Šest godina kasnije, kada se našla suočena s krizom koja je zapretila Monaku i njenom braku, slavni reditelj Alfred Hičkok pružio joj je priliku da se vrati u Holivud kao glavna glumica u njegovom novom filmu „Marnie“. Grejs je u dilemi: izabrati život koji je oduvek mislila da želi ili prihvatiti životnu ulogu princeze od Monaka. „Ideja o mom životu kao bajci je sama po sebi bajka“ – Grejs Keli.

Radnja je smeštena u 1962. godinu, šest godina posle tzv. venčanja veka. „Grejs – princeza od Monaka“ je intimni prikaz godine u životu princeze, koja je do danas ostala ikona i najslavnija princeza – Grejs Keli – i priča o njenom pokušaju mirenja prošlosti i budućnosti, želje za povratkom u svet filma i nove uloge majke dvoje dece, članice kraljevske porodice i supruge princa Renijea Trećeg.

Dok razmatra ponudu reditelja Alfreda Hičkoka, Grejs se nalazi u ličnoj krizi. Renijeov pokušaj modernizacije Monaka stopira predsednik Francuske Šarl De Gol, koji preti nametanjem francuskih poreza Monaku i preuzimanjem kraljevstva silom. Velika međunarodna kriza i pretnja francuske invazije predstavlja veliko iskušenje, ne samo za princezinu porodicu, brak i novu domovinu već i za njen privatni život. To će biti trenutak kad filmska ikona, Amerikanka daleko od kuće, mora da donese veliku odluku: onu o povratku u svet filmskog glamura i statusu u celom svetu obožavane zvezde ili onu o prihvatanju novog identiteta, dužnosti prema suprugu, deci i najmanjoj državici na svetu, kneževini koja je sada njen dom.

„Grejs – princeza od Monaka“ je bajka koja se stvarno dogodila, romantična priča i portret filmske legende, princeze Grejs, ali i shvatanje da ljubav nije ukorenjena samo u strasti. Ljubav je obaveza.

O REŽISERU

Olivije Dan (reditelj)
Posle diplome i snimanja sedam kratkih filmova između 1988. i 1997. i produciranja niza muzičkih spotova, Olivije Dan 1994. radi prvi film pod nazivom „Brothers“. Zatim snima dramu „Already Dead“, a 2001. snima film prema priči Šarl Pero „Tom Thumb“. Ubrzo osniva „U_MAN“, kompaniju sa jakim naglaskom na snažan umetnički izraz, koja objedinjuje produkciju, režiju, snimanje i postprodukciju. Film „The Promised Life“ snima 2002, a sledeće godine Alan Goldman i producent Luk Beson, zaintrigirani njegovim vizuelnim izrazom, poveravaju mu „Crimson Rivers: Angels of the Apocalypse“. U 2006. Olivije postaje globalno popularan zahvaljujući filmu „Edith Piaf: La Vie en Rose“, u kojem glume Marion Kotijar i Žerard Depardije, a 2011. režirao je komediju „The Lords“.

O GLUMCIMA

Nikol Kidman (Grejs Keli)
Američka publika prvi put ju je zapazila u hvaljenom psihološkom trileru Filipa Nojsa iz 1989. „Dead Calm“. Od tada je postala međunarodno nagrađivana glumica, poznata po glumačkoj širini i raznolikosti. Kidman je osvojila nagrade Oskar, Zlatni Globus, BAFTA i Srebrnog medveda u Berlinu za tumačenje Virdžinije Vulf u filmu „Sati“ Stivena Daldryja, a 2002. godine dobila je prvu nominaciju za Oskar, za ulogu u inovativnom mjuziklu Baza Luhrmana „Mulen Ruž“. Iste godine dobila je dvostruku nominaciju za Zlatni globus, a, uz ulogu u filmu „Mulen Ruž“, bila je nominovana i za onu u filmu scenariste/reditelja Alehandra Amenabara „The Others“. Nagradu je osvojila u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu. Svoj prvi Zlatni globus osvojila je za savršen opako-duhovit portret žene koja po svaku cenu želi da postane televizijska zvezda u filmu Gasa Van Sainta, „To Die For“. Bila je nominovana još tri puta: za uloge u filmovima „Rođenje“ i „Hladna planina“ i „Billy Bathgate“.

Neki od ostalih njenih filmova: „Trespass“, „Stoker“, „Margot at the Wedding“, „The Golden Compass“, „Happy Feet“, „Just Go with It“, „Nine“, „Australia“, „Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus“, „The Interpreter“, „Bewitched“, „The Human Stain“, „Dogville“, „Eyes Wide Shut“, „Birthday Girl“, „The Peacemaker“, „The Portrait of a Lady“, „Batman Forever“, „Malice“, „Far and Away“ i drugi.

Frenk Landžela (otac Frensis Taker)
Smatra se jednim od najboljih američkih glumaca. Uzor je kvaliteta i dugotrajnosti u smislu raspona talenta, snage glume i svestranosti. U 2014. će glumiti u pet filmova: „Grajs – princeza od Monaka“, „Parts Per Billion“, „5 to 7“, „Draft Day“ i „Muppets“. Nedavno je glumio u „Muhammad Ali’s Greatest Fight“ kuće HBO sa Kristoferom Plamerom, Stefena Frearsa.

Glumio je i u prošlogodišnjem „Robot & Frank“, koji je oduševio publiku i kritiku na festivalu Sandens. Na filmu je debitovao 1970. u „Diary of a Mad Housewife“, a kasnije je glumio u slavnoj komediji Mela Bruksa „The Twelve Chairs“. Glumio je i u filmovima „Good Night, and Good Luck“ i Superman Returns“, u filmskoj verziji „Frost/Nixo“ i u Oliver Stounovom „Wall Street 2: Money Never Sleeps“.

Oficijelni sajt:

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike