U trendu

Hana

Žanr: akcija, krimi, misterija
Trajanje: 111 min.
Premisa: Adaptiraj se ili umri!

Glavne uloge:Sirša Ronan (Saoirse Ronan), Kejt Blanšet (Cate Blanchett), Erik Bana (Eric Bana), Tom Holander (Tom Hollander), Olivija Vilijams (Olivia Williams), Džejson Fleming (Jason Flemyng)
Scenario:Set Lokhed (Seth Lochhead), Dejvid Far (David Farr)
Režija:Džo Rajt (Joe Wright)

SINOPSIS
Naslovni lik u ovom avanturističkom trileru snimljenom u Evropi je tinejdžerka Hana. Ona poseduje snagu, izdržljivost i inteligenciju vojnika, zahvaljujući odrastanju u divljini Finske, s ocem (Erik Bana) koji je bivši agent CIA. Stiče obuku čiji je cilj da od nje načini savršenog ubicu. Prekretnica u njenom odrastanju je oštra; otac je šalje na misiju u kojoj Hana neprimećena putuje kroz Evropu izbegavajući agente koje za njom šalje bezobzirna Marisa (Kejt Blanšet). Dok se približava konačnoj meti, Hana se suočava sa zapanjujućim otkrićima o svom životu.
O FILMU
Na početku filma, jedina osoba na svetu koju Hana ima jeste njen otac, udovac, koji ju je oduvek pripremao da preživi okrutne fizičke i mentalne borbe. "Scenario mi nije ličio ni na šta što sam do sada pročitao i dopala mi se ideja da je tinejdžerka glavni lik", priseća se Erik Bana. "Hana mora da odraste i da preuzme odgovornost. Pošto sam i sâm roditelj, film sam doživeo kao vrhunac noćne more koju ima svaki roditelj kada se dete prvi put odvoji od njega, a lik koji ja igram ima vrlo izražene očinske karakteristike; on je njen zaštitnik i učitelj."
Ipak, i kada Erik Bana da sve od sebe da zaštiti svoje dete od sveta, surova stvarnost je ono što deluje šokantno na nju i tada je Hana u pravoj opasnosti. Pretnju Hani predstavlja Marisa (Kejt Blanšet), agent CIA, koja je nekada bila na terenu s njenim ocem. "Pronalaženje Hane, najpre iz profesionalne potrebe, za Marisu prerasta u patološku potrebu. Pomalo je poput zle veštice iz bajke o Ivici i Marici, ali upravo ti bajkoviti elementi priče doprinose pojačanom kvalitetu scena", navodi Kejt Blanšet.
Bajkovitost je postignuta i na prelepim lokacijama Finske, gde se temperatura spuštala i do 33 stepena ispod nule. Iz Finske Hana putuje u Bavarsku, gde je zarobljavaju Marisini agenti i odvode u marokansku pustinju, odakle ona uspeva da pobegne. "Želela bih da sve moje buduće uloge budu toliko izazovne kao što je bila uloga Hane. Ona je tinejdžerka koja je odrasla u šumi, a obrazovanje je stekla od oca, jedine osobe koju je poznavala. Upoznajemo je dok se odvaja od oca, odlazi sama, i na tom putu je fascinira sve i svako na šta nailazi. Njena osobina koja mi je omiljena jeste to što ona ne sudi drugima, otvorena je i opčinjena svime što vidi, i tako prvi put otkriva život", kaže Sirša Ronan, glavna glumica, koja je u toku snimanja napunila 16 godina.
"’Hana’ je uzbudljiv i zabavan film koji ima dosta zajedničkog s bajkama u kojima često imamo porodicu koja živi u drvenoj kućici u šumi; dete mora da napusti kuću i da ode u svet, gde se susreće sa zlom koje mora da prevaziđe. Po mom mišljenju bajke nikada nisu srećne i slatke priče. One su moralne priče o prevazilaženju mračne strane, zla", objašnjava režiser Džo Rajt. "Hana" je uzbudljiva i zabavna akcija u kojoj se radnja brzo premešta sa severnoevropskih na severnoafričke lokacije i ne ostavlja vremena za predah.
O REŽISERU
Džo Rajt (reditelj)
Engleski reditelj postao je poznat već po svom rediteljskom prvencu – "Gordost i predrasude", koji je nominovan za čak četiri Oskara. Istakao se i u režiranju mini-serija poput: "Čarls II", "Nature boy", "Bob&Rose".
O GLUMCIMA
Sirša Ronan (Hana)
Glumačku karijeru otpočela je sa devet godina, a u 13. godini već je nominovana za Oskara, Zlatni globus i brojne druge nagrade. Glumila je pored zvezda kao što su Bil Marej, Tim Robins, Mišel Fajfer, Ketrin Zita Džouns i drugi.
Erik Bana (Erik)
Poznat je publici u rodnoj Australiji, a široj svetskoj publici je postao prepoznatljiv nakon uloge Hektora u filmu "Troja" Volfgana Petersena. Glumio je u filmovima Ridlija Skota, Stivena Spilberga i drugih, a i sam se oprobao kao režiser.
Kejt Blanšet (Marisa)
Dobitnica Oskara, Zlatnog globusa i brojnih drugih nagrada glumila je u hit filmovima "Gospodar prstenova", "Talentovani gospodin Ripli", "Neobični slučaj Bendžamina Batona" i sarađivala s velikim režiserskim imenima poput Ridlija Skota, Martina Skorsezea, Džima Džarmuša, Stivena Spilberga i dr.
Oficijelni sajt

Premijera: 9. jun 2011. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar