Hobit: bitka pet armija

Žanr: avantura, fantazija
Trajanje: 144 min.
Premisa: Poslednje poglavlje

Glavne uloge:Ijan Mekelen (Ian McKellen), Martin Frimen (Martin Freeman), Ričard Armitaž (Richard Armitage), Evanšelin Lili (Evangeline Lilly), Orlando Blum (Orlando Bloom), Kejt Blanšet (Cate Blanchett), Luk Evans (Luke Evans)
Scenario:Fren Volš (Fran Walsh), Filipa Bojens (Philippa Boyens), Piter Džekson (Peter Jackson), Giljermo del Toro (Guillermo del Toro), Tolkin (J.R.R. Tolkien), roman
Režija:Piter Džekson (Peter Jackson)

SINOPSIS

Film „Hobit: bitka pet armija“ donosi epsko razrešenje pustolovina Bilba Baginsa, Torina Hrastoštita i patuljačke družine. Preotevši domovinu od zmaja Šmaug, družina je nehotice poslala smrtonosnu silu na okolni svet. Razgnjevljena Šmaug sada ognjenom srdžbom saleće nezaštićene muškarce, žene i decu iz Dugog jezera. Dok je Torin opsednut ponovo osvojenim blagom Gandalfa, brine hoće li stanovnici Srednje Zemlje prepoznati pravu opasnost koja dolazi u liku Saurona.

O FILMU

Od Oskarom nagrađenog reditelja Pitera Džeksona dolazi film „Hobit: bitka pet armija“, završni nastavak trodelne adaptacije popularnog remek-dela „Hobit“ Dž.R.R. Tolkina. Iznad svega opsednut iznova stečenim blagom, Torin žrtvuje prijateljstvo i čast ne bi li ga sačuvao samo za sebe, dok Bilbiju grozničavi pokušaji da ga urazumi teraju Hobita na očajnički i opasan izbor. Pred njima su još veće opasnosti. Veliki neprijatelj Sauron, koga je uspeo primetiti jedino čarobnjak Gandalf, poslao je legije orki u nenadani napad na družinu.

Trilogija „Hobit“ pripoveda celovitu priču smeštenu u Srednju zemlju 60 godina pre radnje „Gospodara prstenova“, dela koje su Oskarom nagrađeni reditelj Piter Džekson i njegov tim preneli na veliki ekran u spektakularno uspešnoj trilogiji koja je imala vrhunac u Oskarom nagrađenom filmu „Gospodar prstenova: Povratak kralja“.

Ijan Mekelen vraća se kao Gandalf, uz Martina Frimana, u centralnoj ulozi Bilba Baginsa i Ričarda Armitaža kao Torina Hrastoštita. Međunarodni glumački ansambl predvode Evanšelin Lili, Luk Evans, Benedikt Kumberbač, uz Kejt Blanšet, Ijana Holma, Kristofera Lija, Hjua Vivinag i Orlanda Bluma. Scenario filma „Hobit: Bitka pet armija“ napisali su Fren Volš, Filipa Bojens, Piter Džekson i Giljermo Del Toro, prema romanu Dž.R.R Tolkina.

U Džeksonovoj je režiji film „Hobit: bitka pet armija“ snimljen u 3D tehnici sa 48 sličica u sekundi, pa će biti prikazivan u High Frame Rate 3D (HFR 3D) formatu u posebno opremljenim salama, kao i u drugim 2D i 3D formatima.

O REŽISERU

Piter Džekson (reditelj, producent, scenarista)
Jedan je od najuspešnijih reditelja današnjice. Postigao je ogroman uspeh trilogijom „Gospodar prstenova“, koju je režirao, producirao i za koju je napisao scenario zajedno sa čestim suradnicama Fren Volš i Filipom Bojens. Filmovi su bili nominovani za ukupno 30 nagrada Oskar i osvojili 17. Oskara za najbolji film osvojio je treći nastavak. Džekson i Volš su prvi put bili nominovani za Oskara za svoj scenario hvaljenog filma „Nebeska stvorenja“. Džekson se opet vratio u svet Srednje zemlje kako bi ovog puta za velike ekrane adaptirao popularnog „Hobita“, u tri nastavka. Džekson je takođe sa svojom kompanijom 2005. godine snimio film „King Kong,“ a zatim režirao „Divne kosti“, adaptaciju bestselera Alis Sibold, i producirao svetsku senzaciju „Distrikt 9“, nominovanu za Oskara, kao i nagrađivani film „Avanture Tintina“, prvi od dva filma koji slede.

O GLUMCIMA

Ijan Mekelen (Gandalf)
Svetski je poznat po ulogama Magneta u „Iks-Men“ filmovima, pogotovo Gandalfa u trilogijama „Gospodar prstenova“ i „Hobit“, koja mu je donela nominaciju za Oskara i nagradu SAG. Svoju prvu nominaciju za Oskara dobio je za ulogu u klasiku „Gods and Monsters“. Glumio je u filmovima „Gods and Monsters“, „The Keep“, „Plenty“, „Six Degrees of Separation“, „Cold Comfort Farm“, „Bent“, „The Da Vinci Code“ i mnogim drugim. Uspešan je pozorišni glumac.

Oficijelni sajt:

 

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike