U trendu

Jedan srpski film dobio pohvalu poznatog filmskog kritičara (video)

Referentni filmski i esnafski magazin „The Hollywood Reporter“ objavio je ovih dana prikaz filma „Izgrednici“ Dejana Zečevića i aktuelnog srpskog predstavnika u trci za nominaciju za Oskara za najbolji film sa neengleskog govornog područja.

Filmski kritičar Stiven Dalton, između ostalog, istakao je da „brutalistička betonska arhitektura Beograda igra vodeću ulogu u ovom vizuelno upečatljivom trileru srpskog reditelja Dejana Zečevića“.

„“Izgrednici“ kombinuju horor, distopijski SF, društveni komentar i film noar na način koji budi asocijaciju na ranije radove Dejvida Kronenberga ili Darena Aronofskog – i zaista, debitantski film Aronfskog, „Pi“, jeste očigledna stilska preteča sa svojom snažnom monohromnom slikom, paranoidom atmosferom i pulsirajućim elektronskim muzičkim skorom“, ocenio je Dalton.

Dalton zaključuje da „ovaj oku ugodni neo-noar dobro funkcioniše kao mračni zaokret put teritorije Crnog ogledala i kao stilizovani urbani košmar ubedljive monohromne slike i jezivih elektronskih zvukova“.

„Izgrednici“ su odlukom Stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) izabrani za srpskog kandidata za nagradu Oskar Američke filmske akademije.

Film je sniman tokom oktobra i decembra 2015. godine, na lokacijama u Beogradu i Novom Sadu.

Iza ovog projekta stoji „Biberće“, filmska kuća koja je producirala prethodni Zečevićev film „Neprijatelj“, a takođe i nagrađivani film „Takva su pravila“ reditelja Ognjenja Sviličića.

Glavni junaci, Aleksandar, Teodora i Danijel, studenti su sociologije koji se, nesvesni rizika, upuštaju u opasan eksperiment.

Radoznala trojka želi da dokaže da prostorna destrukcija (nered>vandalizam) postepeno prerasta u socijalnu destrukciju (izgred>zločin), da jedno proističe iz drugog.

Studenti isprva ne shvataju da im haos koji izazivaju za potrebe eksperimenta polako ali sigurno menja živote.

Kada se situacija otme kontroli, njihov profesor će ih ostaviti da se sami suoče s posledicama.

Glavne uloge u filmu su pripale Radovanu Vujoviću, Marti Bjelici i Mladenu Sovilju, dok lik njihovog profesora tumači iskusni Svetozar Cvetković.

Pored njih igraju i Predrag Ejdus, Boris Isaković, Branka Šelić, Miorljub Lešo, Miodrag Dragičević…

Pre „Izgrednika“, Zečević je režirao naučno-fantastični triler „Procep“ i televizijsku seriju „Čizmaši“ po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića.

Zečevićevi saradnici na „Čizmašima“, scenarista Đorđe Milosavljević, direktor fotografije Miladin Čolaković i montažer Lazar Predojev, sarađivali su sa njim i na „Izgrednicima“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike