Katedrale kulture

 

Žanr: dokumentarni, 3D
Trajanje: 165 min.
Premisa: Kada bi zgrade mogle da govore, šta bi rekle o nama?

Režija:Vim Venders (Wim Wenders), Mihael Glavoger (Michael Glawogger), Majkl Medsen (Michael Madsen), Robert Redford (Robert Redford), Margaret Olin (Margreth Olin), Karim Ajnuz (Karim Ainouz)

 

SINOPSIS

Baveći se duhom građevina, „Katedrale kulture“ pušta da šest upečatljivih i veoma različitih objekata govore svaki za sebe, analizirajući ljudski život iz perspektive struktura koje je stvorio čovek. Šest priznatih filmskih stvaralaca unosi sopstveni vizualni stil i umetnički pristup u ovaj projekat. Oni nam pokazuju da su zgrade materijalna manifestacija ljudskih razmišljanja i akcija: Berlinska filharmonija – ikona modernosti, Nacionalna biblioteka Rusije – kraljevstvo misli, zatvor Halden – najhumaniji zatvor na svetu, Institut Salk – institut za naučna istraživanja, Opera u Oslu – futuristička simbioza umetnosti i života i Pompidu centar – pogon moderne kulture.

O FILMU

Dokumentarni film „Katedrale kulture“ snimljen je u 3D tehnologiji. Film nudi šest potresnih odgovora na pitanje: „Kada bi zgrade mogle da govore, šta bi rekle o nama?“ Dokumentarac o šest značajnih dela svetske arhitekture, pored Vendersa, režirali su Robert Redford, Mihael Glavoger, Karim Ajnuz, Margaret Olin i Majkl Madsen.

Film u tri dimenzije prikazuje Berlinsku filharmoniju, Narodnu biblioteku Rusije, najhumaniji zatvor na svetu Halden, Operu u Oslu, Salk institut i Centar Žorž Pompidu. Svako od tih zdanja krasi veličanstven dizajn i jedinstvena arhitektonska vizija, kao i posebno mesto u kulturološkom i istorijskom tkanju naše civilizacije.

Venders je rekao da predstavljena zdanja na izvestan način pokazuju osobine živih, svesnih bića, a svoje oduševljenje 3D tehnologijom preneo je i na ostale autore filma. Pored zacrtane teme, 3D tehnologija dovodi do strukturalnog jedinstva projekta, jer su sva zdanja u filmu izabrali lično autori koji su uobličili vizuelnu poetiku i narativnu strukturu pojedinačnih priča. Idejni tvorac neobičnog omnibusa Vim Venders, sa još nekoliko reditelja, među kojima je i slavni Robert Redford, pripoveda o duši šest veličanstvenih svetskih zdanja.

„Katedrale kulture“ čuvaju kolektivno pamćenje, komuniciraju sa ljudima koji u njima borave. Kroz realističan trodimenzionalan prikaz prostora, komuniciraju i sa gledaocima nesvakidašnjeg tri-de dokumentarca koji će dobiti svoj prostor i u našim bioskopima.

Premijera: Festival dokumentarnog filma „BELDOCS“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike