Kradljivica knjiga

Žanr: drama, ratni
Trajanje: 131 min.
Zemlja porekla: SAD, Nemačka, 2013
Premisa: Hrabrost koja prevazilazi reči!

Glavne uloge:Sofi Nelis (Sophie Nelisse), Džefri Raš (Geoffrey Rush), Emili Votson (Emily Watson), Ben Šnecer (Ben Schnetzer)
Scenario:Majkl Petroni (Michael Petroni),Markus Zusak (Markus Zusak)
Režija:Brajan Persival (Brian Percival)

 

SINOPSIS

Uz naraciju same Smrti, filmsko ostvarenje „Kradljivica knjiga“ prikazuje život neobične i hrabre devetogodišnje devojčice Lizel (Sofi Nelis) koja živi sa svojim starateljima, velikodušnim Hansom (Džefri Raš) i njegovom zajedljivom ženom Rozom (Emili Votson) u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata. Stidljiva Lizel, koja je u šoku zbog tragične smrti svog mlađeg brata, ima poteškoće sa uklapanjem u sredinu, naročito u školi, gde joj se vršnjaci rugaju jer ne zna da čita. Uz podršku nove porodice i Maksa, jevrejskog izbeglice koga skrivaju ispod stepeništa, uči da čita. Za Lizel i Maksa snaga reči i imaginacije ubrzo postaje jedini izlaz iz uzburkanog sveta.

Dok se situacija u Nemačkoj pogoršava i mržnja postaje sve jača i opipljivija, Lizel krišom počinje da krade knjige. Međutim, ona ne zadržava knjige samo za sebe, već ih deli sa drugima. U vreme najvećeg zla u ljudskoj istoriji i neverovatnih opasnosti, Lizel uspeva da sagleda i lepu stranu života.

O FILMU

Zasnovan na bestseleru Markusa Zusaka, film „Kradljivica knjiga“ proslavljenog britanskog reditelja Brajana Persivala afirmiše život i pokazuje otpornost ljudskog duha u trenucima borbe za opstanak. To je priča o Lizel, neobičnoj i hrabroj devojčici koja je za vreme Drugog svetskog rata poslata u hraniteljsku porodicu u Nemačkoj. Ona uči da čita, uz podršku svoje nove porodice i Maksa, jevrejskog izbeglice koga skrivaju ispod stepeništa. Za Lizel i Maksa snaga reči i imaginacije postaje jedini izlaz iz uzburkanog sveta.

Režiju „Kradljivice knjiga“ potpisuje britanski reditelj Brajan Persival, koji ima velikog iskustva u režiji na televiziji, kao i nagradu BAFTA za najbolji kratki film. Mladu glumicu koja igra glavnu ulogu, devojčicu Lizel, producenti su tražili u nekoliko zemalja širom sveta, da bi se na kraju odlučili za francusko-kanadsku glumicu Sofi Nelis. Ona iza sebe ima već nekoliko uloga na filmu i televiziji, kao i nekoliko nagrada za decu glumce. Oskarovac Džefri Raš rekao je da je bio zaprepašćen glumačkim sposobnostima Nelisove i da se bliska veza Hansa i Lizel brzo „prelila“ i na njih dvoje.

Oficijelni sajt

Premijera: FEST 2014

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike