U trendu

Kuća velikog mađioničara

Žanr: avantura, fantazija, animirani, 3D
Trajanje: 85 min.
Zemlja produkcije: Francuska

Glavne uloge: Milan Gutović, Toma Kuruzović, Nenad Nenadović, Danijel Sič, Maša Dakić, Katarina Marković, Marko Janketić, Dobrila Ilić, Dubravka Kovljanić, Dušica Sinobad, Bojan Lazarov
Scenario: Džejms Flin (James Flynn), Dominik Pariz (Dominic Paris)
Režija: Džeremi Degruson (Jeremy Degruson), Ben Stasen (Ben Stassen)

 

SINOPSIS

Tražeći skrovište od oluje, napušteni mačak Munja ušunja se u tajanstvenu kuću u vlasništvu penzionisanog mađioničara, poznatijeg pod imenom Slavni Lorenco. Lorens deli svoj bajkoviti svet s brojnim životinjama i mnoštvom blještavih mehaničkih spravica i robota koji mogu da pripreme doručak izvodeći spektakularnu muzičku i plesnu tačku. On poželi mačku dobrodošlicu, ali zec Džek i mišica Megi počinju da kuju zaveru kako da ga izbace. Kada Lorens završi u bolnici, njegov nećak pokuša da ga prevari da proda kuću, ali stanari razviju sablasnu strategiju da odbrane svoj dom. Pretvaraju kuću u ukleti dvorac, a Munja postaje njihovo tajno oružje.

O FILMU

„Kuća velikog mađioničara“ zasniva se na atrakciji od pre desetak godina, 12-minutnom filmu „Ukleta kuća“. Atrakcija je 4D film u trajanju od 10-15 minuta (3D film s fizičkim efektima u pozorištu). Posle filmova „Sammy’s Adventures“ i „Sammy 2“, tragali smo za idejama za dugometražni film i svidela nam se ova atrakcija. Bila je kratka i morali smo da je pretvorimo u pravu priču. Prvih 10 minuta našeg filma sadrži kadrove i scenografiju sličnu spomenutoj atrakciji.

Isprva je engleski naziv filma bio „The Enchaunted House“, ali reč „magic“ (magična) bolje odgovara filmu, jer kuća pripada mađioničaru i likovi koriste magiju, pa je stoga engleski naziv filma „The House Of Magic“. Film uopšte nije strašan. Čak i scena kada potencijalni kupac beži iz kuće vrišteći: „Kuća je ukleta!“ – u stvari je zabavna, jer publika sve vreme zna da su sve izrežirali stanari kuće.

U filmu „Kuća velikog mađioničara“ srećemo 50 likova i svaki je nacrtan. Tome je prethodilo puno istraživanja. Isprobali smo različite skice i pristupe. Mačak Munja je trebalo da bude nešto između mace i odrasle mačke, pa smo izvodili različite testove kako bismo dobili željeni efekt. Za lik Lorensa smo tražili glumca koji bi mogao da mu nalikuje. Po mom mišljenju, Pjer Rišar je idealan, arhetip starca s otkačenom sedom kosom. Da se radi o igranom filmu, Pjer Rišar bi mogao da odigra tu ulogu.

Prva faza – knjiga snimanja s crtežima kadrova (storyboard), tj. ceo film u slikama. Puno sekvenci se izbacuje, što nam pomaže da stešemo film da ne bi bio preskup. Zatim kreće proces izrade 2D animacija, koje daju prvi osećaj filma.

Onda je vreme za layout, kada projekat ide iz 2D u 3D rezoluciju. Pozicioniramo kameru i likove u prostoru i počinjemo da smišljamo kako da razbijemo različite sekvence u kadrove. Kad je layout gotov, film oživljava.

Tokom faze animacije, likovi postaju stvarni. Emocija se pojavljuje zajedno s njihovim izrazima lica i specijalnim efektima. Takođe, dodajemo efekte poput kretanja odeće i kose. Rasveta je vrlo bitan korak koji diktira konačnu boju i atmosferu svakog kadra. Završna faza je obrada i montaža materijala (compositing), tj. povezivanje različitih „slojeva“ u jednu scensku celinu. Ponosimo se rezultatom!

O REŽISERU

Ben Stasen (producent i režiser)
Rođen je u Belgiji, diplomirao je na „USC School of Cinema and Television“ (Kalifornija). Radio je dve godine na „US TV“. Otkriva kompjutersku animaciju i producira film „My Uncle’s Legacy“, nominovan za najbolji strani film na dodeli nagrada „Zlatni globus“. Ubrzo počinje da radi kao producent i režiser filmova „velikog formata“ (ugl. IMAX) za tematske parkove i muzeje. Suosnivač je produkcijske i distributerske kompanije „nWave Pictures“. Režira prvi IMAX 3D film 1998. godine, pod naslovom „Encounter In The Third Dimension“. Postaje stručnjak u snimanju IMAX filmova i filmova koji koriste druge specijalne kinematografske tehnike (Showscan, Iwerks, VistaVision). Režira film „Fly Me To The Moon“, prvi animirani film u potpunosti produciran u 3D tehnici. Nominovan je za nagradu publike 2009. godine na dodeli „Evropskih filmskih nagrada“. Svetski je lider u digitalnoj kinematografiji na više platformi. Živi i radi na relaciji Belgija i SAD.

Filmografija: igrani filmovi (po godini produkcije): 2011. Sammy 2, 2009. Sammy’s Adventures, 2007. Fly Me To The Moon.

IMAX filmovi: 2006. African Adventure: Safari In The Okavango, 2004. Wild Safari 3d, 2002. Misadventures In 3d, 2001. Sos Planet, 2000. Haunted Castle, 1998. Alien Adventure, Encounter In The Third Dimension, 1996. Thrill Ride: The Science Of Fun. Tu su i brojni kratki filmovi.

O STANARIMA KUĆE

Munja
Munja je smešni mali mačak. Ubrzo nakon što ga je jedne olujne noći napustila porodica, utočište je pronašao u kući velikog mađioničara. Uprkos prigovorima mrzovoljnog zeca i gunđavog miša, vlasnik kuće ipak udomljava našeg heroja. Upoznavši sve zabavne životinje i animirane predmete koji žive u kući, Munja postaje hrabar poput lava. Suočava se s raznim opasnostima kako bi zaštitio svoju novu porodicu i s nama deli svoje zastrašujuće avanture.

Lorens
Jedan zamah čarobnim štapićem i – pojavi se Lorens. Ali, s koje planete dolazi ovaj čudni mađioničar toplog osmeha? Mislite li da je star? Zamislite! Energijom i maštom 10-godišnjeg deteta, on vlada kraljevstvom razdraganih životinja i animiranih predmeta koji žive u kući. A u luckastom svetu ovog veselog iluzioniste uvek ima mesta za pridošlice, posebno ako se radi o malom mačku koji se ne boji da pusti kandže u odbranu novog prijatelja.

Megi
Mala Megi uvek ima nešto da kaže. Nikada se ne ustručava da prigovori, da bude zlobna prema drugima ili da započne svađu. Mišica Megi najbolja je drugarica zeca Džeka i zajedno čine čaroban tim. Ona je sitna, mrzovoljna i pomalo plaha. Uviđa da je Munja hrabri mali mačak koji je spreman da se suoči sa svakim izazovom u odbranu životinja i smešnih predmeta koji žive u kući velikog mađioničara.

Džek
U kući velikog mađioničara, Džek postavlja pravila. Stari Džek se nagledao svega i svačega tokom života u kući i ne uzrujava se oko nekog malog mačka koji se stvorio niotkud. Džek je na čelu vesele grupe životinja i animiranih predmeta koji žive u kući i moraće da se navikne na činjenicu da je i Munja sada deo porodice.

Karla i Karlo
Karlo i Karla vole da guguću. Karlo je ponosan i hrabar, Karla draga i odana, a njihova ljubav je snažna kao prvog dana. Šta više mogu da traže? Pa, na primer, da ih razdragane životinje i čarobni predmeti koji žive u kući ostave na miru.

Edison
Edison je zrak sunca, najtopliji i najljubazniji od svih. Kada jednom postane tvoj prijatelj, to ostaje zauvek. Možete da računate da će njegovo svetlo obasjati tamu i oterati sve nepoželjne goste.

Kiki (čivava)
Prestani da laješ, Kiki! Ova mala čivava laje glasno jer se boji. Poverovavši da je kuća ukleta, postaje još sumnjičavija prema životinjama i predmetima koji tamo žive, osim možda prema mačku Munji za koga bi Kiki bio spreman i da izađe napolje.

Klara
Klara je ljubazna, brižljiva, profinjena. Ali, ako gnjaviš njene prijatelje, Klara može da postane pravi mali zmaj.

Stomp
Ko bi se družio sa Stompom? Da li volite jarke boje? Žvakaće gume? Onda je jedno sigurno – zavolećete i Stompa.

Gunter
Aplauz za Gantera koji ima najlepše brkove u kući. Okrugao poput sira i nežan poput jagnjeta, Gunter je čisti proizvod Tirolskih planina.

Kuvar
Kuvar sigurno zna ponešto o kuvanju. Šampion u pripremi svih vrsta palačinki, čarobnjak za šporetom u kući velikog mađioničara.

Mehurasti Tom
Jesi li pojeo sapun, Mehurasti Tome? Njegova stopala su utikači, iz usta mu izlaze balončići, a kada je ljut, počinje da se dimi. Mehurasti Tom sigurno nije poput ostalih.

Danijel
Pripazite na ambicioznog Danijela. Ako mene pitate, iskreno, kao da je ispao malo previše dobro. Danijel bi voleo da se dočepa ujakove kuće i da je proda onome ko ponudi najviše. Ali, vesela družina životinja i čarobnih predmeta koji tamo žive ima drugu ideju, posebno mali Munja koji bi učinio sve da zaustavi drskog Danijela u njegovoj nameri.

Meg
Kada je Meg u blizini, kao da ste u bioskopu. Sedite, pripremite kokice i otvorite oči. Meg će prikazati jedan od svojih najboljih filmova i u kući velikog mađioničara svi to vole.

Spravice
Ovo su baš smešne spravice. Trče, plešu, pa čak i sviraju. Ali, iznad svega, vole Lorensa, starog mađioničara koji ih je stvorio. Učiniće sve kako bi ga zaštitili.

Sferi
Sferi je pun energije. Čekajte samo da ga vidite kako skače na šest nogu i svetli duginim bojama. Nećete verovati šta sve može. Kako kaže mađioničar Lorens: „Kada je Sferi u blizini, svet izgleda prelepo čak i kad pada kiša!“

Tvigi, Tviga, Tvigo
Život je lep za Tvigija, Tvigu i Tviga. Treba li vam nešto? Samo recite i dotrčaće vam u pomoć. I u kuhinji su odlični mali pomagači koje cene svi ukućani.

Trank
Trank je personifikovana hrabrost. Šest nogu, dve ručke i sanduk u koji može da stane magije koliko god želite. Ako nikada niste videli kako sanduk vozi bicikl, to je zato što nikad ranije niste bili u kući velikog mađioničara.

Tajson
Tajson je snažan kao vo. Udahnite i izdahnite – ne možete da pogrešite ako je Tajson u blizini zato što je sve što on radi ispravno.

Ding, Deng, Dong
Ding, Deng i Dong su uvek diskretni, ali, ako je potrebno, pobrinuće se da ih čujete. Čuvaj se ako si zločest prema njihovim prijateljima.

Brika
Brika je majmunčić s naočarima, delo mađioničara Lorensa. On je muzički robot bez premca, a u haosu kuće velikog mađioničara on zadaje ritam. Večeras Gremi određuje ritam. Ovaj Gramofon nije mlađahan, ali kada zavrti svoje ploče, svi zaplešu. Niko ne može da digne na noge veselu družinu životinja i otkačenih predmeta kao on.

Sprinkli
Niko ne zaliva bolje od Sprinklija. Sve biljke u kući mogu da zahvale starom mađioničaru što je napravio ovog poslušnog malog robota. Zahvaljujući Sprinkliju i njegovom ludiranju, cela kuća se zabavlja dok žeđ ne zgasne.

Hendi
Hendi je uvek spreman da pruži ruku i pomogne. On poznaje kuću velikog mađioničara poput svog dlana i život u njoj, zajedno sa srećnom družinom životinja i smešnih predmeta, pristaje mu poput rukavice.

Frik
Zvrrr! Halo? Frik ovde. U kući velikog mađioničara ne moraš da trčiš kada telefon zazvoni, jer telefon dotrči tebi. To je zaista mobilni telefon koji je istovremeno i efikasan i ljubazan. Ako ste u potrazi za dozom avanture, imate pravi broj.

Kronijen
Niko ne pleše bolje od Kronijena. Nijedan drugi fotoaparat, čak ni digitalni, ne zna da zapleše step kao on. Zato nemojte da se iznenadite ako odvuče svu vašu pažnju. I mi smo hipnotisani.

Oficijelni sajt:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar