Levijatan

Žanr: drama
Trajanje: 140 min.
Zemlja porekla: Rusija, 2014
Nagrade: Kan – nagrada za scenario, Sao Paolo – najbolji film, Palić – Zlatni toranj za najbolji film, Minhen – najbolji inostrani film, Sevilja – najbolja fotografija, ruski kandidat za Oskara

Glavne uloge:Elena Ljadovaa, Vladimir Vdovičenkov, Aleksej Serebjakov
Scenario:Oleg Njegin, Andrej Zvjagincev
Režija:Andrej Zvjagincev

SINOPSIS

Kolja živi u malom gradu na obali Barencovog mora na severu zemlje. Drži svoju automehaničarsku radnju. Radnja je odmah pored njegove kuće, u kojoj živi sa svojom mladom ženom Ljiljom i Romkom, sinom iz prethodnog braka.

Lokalni moćnik želi da mu preotme posao, kuću i zemljište. Međutim, gradonačelnik namerava da mu uzme posao, kuću i zemlju. Isprva pokušava da sve to otkupi od Kolje, ali ovaj ne može da zamisli da ostane bez svega toga u čemu se rodio, sa čim je odrastao i što je stekao. To nisu samo zemlja i firma već i lepota, sećanja, jedostavno – ceo život.

Kada uvidi da Kolja nema nameru da proda svu imovinu, gradonačelnik postaje agresivniji i otkriva široku lepezu svoje moći zasnovanu na sprezi sa policijom, sudstvom, crkvom. Kolja će zamoliti svog prijatelja, moskovskog advokata, da mu pomogne, ne sluteći da će mu to zauvek promeniti život.

O FILMU

Andrej Zvjagincev, glumac koji je postao reditelj, već svojim prvim celovečernjim filmom „Povratak“ postigao je neverovatan uspeh, osvojivši i nagradu Zlatni lav u Veneciji 2003. godine. Njegov treći film, „Elena“, prikazan je u selekciji „Izvestan pogled“ u Kanu, gde je dobio Nagradu žirija. Nazivaju ga naslednikom Tarkovskog. „Levijatan“ je priča o moralnim dilemama jednog čoveka – uz sarkazam i crni humor, a širi se u filozofsko istraživanje morala u savremenom ruskom društvu. Film je aktuelni ruski kandidat za Oskara.

Inspirisan istinitom pričom Marvina Himejera iz američkog gradića Grenbija u državi Kolorado, „Levijatan“ je moderna ruska verzija biblijske „Priče o Jovu“ primenljiva, čitljiva i moguća na svim meridijanima.

Oficijelni sajt:

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike