U trendu

Od groba do groba

Žanr: crna komedija
Trajanje: 103 min.

Glavne uloge:

Gregor Baković, Drago Milinović, Sonja Savić, Mojca Fatur, Domen Remškar, Brane Grubar, Nataša Matjašec, Zoran Dževerdanović, Vlado Novak, Nada Žnidaršič, Nataša Burger

Scenario:Jan Cvitkovič
Režija:Jan Cvitkovič

SINOPSIS

U ruralnoj sredini u Sloveniji živi Pero, osećajan i inteligentan čovek u srednjim tridesetim godinama, koji je svakodnevno nadomak smrti. Naime, on piše i drži govore na mesnim sahranama. Njegovi govori zapravo nisu uobičajeni hvalospevi preminulima, već, svesno ili nesvesno, priča o njegovoj percepciji stvari i događaja u njegovom životu – Perova filozofija. Pero živi s ocem Dedom i svoje dve sestre Idom i Vilmom. Komšija Šuki je njegov najbolji prijatelj i čovek blizak porodici. Dok se Ida zaljubljuje u Šukija, Vilma pokušava da izađe na kraj sa svojim, ne baš pozitivnim, suprugom. U međuvremenu, Pero se trudi da osvoji srce lokalne devojke Renate, dok usamljenost i tuga koju Dedo oseća otkako je udovac dovodi do čestih ali farsičnih pokušaja da izvrši samoubistvo.

Priča filma fokusirana je na bazične sile ljudske egzistencije – u prvom redu strah. Uz strah od smrti ide želja za večnim životom, a uz strah od života želja za sigurnošću, toplinom i ljubavlju. Ljubav je jedina droga dovoljno jaka da prevlada smrt. Ova filmska priča ispričana je kroz prizmu međusobnih odnosa u maloj zajednici. Iako je sniman u komičnom tonu, film vodi do tragičnog finala. Ovo je film o usponima i padovima; o sudbinama naših protagonista i njihovoj potrazi za toplinom i ljubavlju u apsurdnom životnom haosu.

O FILMU

„Od groba do groba“ je prvi slovenački film koji je prikazan na festivalu u San Sebastijanu. Inače, produkcijska kuća „Plan B“, čiji je vlasnik holivudska zvezda Bred Pit, kontaktirao je „Stagara“ produkciju radi kupovine prava za rimejk filma „Od groba do groba“.

Slovenački reditelj Jan Cvitkovič, koji nam je ostao u sećanju po debitantskom ostvarenju „Hleb i mleko“, snimio je poetsku priču u maniru najbolje tradicije crnog humora s prostora istočne Evrope. Film počinje kao jednostavna, dobro napisana lokalna pričica koja iznenadno dolazi do mračnog kraja kada komedija pređe u šokantno finale. Podrška kritike sigurno će uticati na to da publika otkrije ovaj obećavajući talenat, koji je, zajedno sa svojim producentom – Janezom Burgerom (režirao film „Idle Running“), ubeležio Sloveniju na filmsku mapu Evrope. Pored odličnog Bakovića, cela glumačka ekipa uradila je sjajan posao i podarila nam krajnje nekonvencionalne uloge. Treba izdvojiti Sonju Savić u ulozi Ide, devojke na pola puta od ludače do anđela. Njena uloga bez reči kao da je izašla iz Čaplinovih filmova.

Festivali: 2006 – Setubal (Portugal), Sofija, Roterdam, Minhen (Mittelmeer Filmtage), Tromso; 2005 – San Sebastijan, Kotbus, Torino, Portorož, Pusan, London, Zagreb, Sevilja, Solun, Bratislava, Ljubljana, Varšava. Na pomenutim festivalima film je uglavnom osvajao nagrade.

O REŽISERU

Jan Cvitkovič (scenario, reditelj)
On je scenarista, reditelj, glumac i arheolog. Rođen je 1966. u Tolminu (Slovenija). Posle kraćeg studiranja fizike, upisuje arheologiju i diplomira 1999. godine. Od 1998. piše scenarije za kratke igrane filmove i TV serije. Prvi scenario napisao je za nagrađivani kratki film „Rop stoletja“. Cvitković je 1999. godine igrao glavnu ulogu i bio koscenarista u nagrađivanom filmu Janeza Burgera „U leru“. Taj film nagrađen je za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu iste godine. Nagradu „Iv Montan“, za najbolju mušku ulogu, Cvitkovič je dobio na festivalu u Kijevu, a nagrađen je i na festivalima u Kotbusu i Moskvi. Film „U leru“ dobio je ukupno 20 nagrada. Cvitkovičev rediteljski debi – „Hleb i mleko“ (2001), osvojio je Zlatnog lava za najbolji debitantski film i nagradu kritike (Fipresci) na festivalu u Veneciji, a na festivalu u Bratislavi dodeljena mu je nagrada za najbolju mušku ulogu. Ovaj film dobio je još i specijalno priznanje u Kotbusu, Ljubljani, Solunu. Kratki film Jana Cvitkoviča „Srce je komad mesa“ nagrađen je na festivalima u Kotbusu i Gijonu. „Od groba do groba“ je njegov drugi igrani film.

O GLUMCIMA

Gregor Baković (Pero)
Rođen je 1969. godine u Ljubljani. Završio je Akademiju za teatar, radio, film i televiziju u Ljubljani. Nastupa na sceni Slovenačkog nacionalnog teatra u Ljubljani. U njegovu filmografiju ulaze filmovi: „Goat survived“ (1991, kratki), „Balkanski revolveraši“ (1991, kratki), „The Birth of Lear“ (1993), „Karmen“ (1995), „Express, Express“ (1995), „Sweet Dreams“ i „Od groba do groba“ (2005).

Drago Milinović (Šuki)
Rođen je 1968. godine u Ljubljani. Član je Ana Monro teatra. Glumio je u igranim filmovima: „U leru“ (1999), „Poslednja večera“ (2001) i „Od groba do groba“ (2005) i kratim filmovima „Forward“ (1999), „The Robbery of the Century“ (1998) i „A.M.“ (1998).

Sonja Savić (Ida)
Rođena je 1961. godine u Čačku. Jedna je od najznačajnijih glumica jugoslovenskog filma. Još tokom srednje škole amaterski se bavila glumom. Završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Za svoje uloge dobijala je brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, uključujući i Zlatnu arenu u Puli. Za ulogu Sonje u filmu „Hleb i mleko“ (2001), debitantski film Jana Cvitkoviča, dobila je nagradu za najbolju epizodnu ulogu koju dodeljuje žiri magazina „Stop“ na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu. U njenu filmografiju ulaze sledeći filmovi: „Živeti kao sav normalan svet“ (1982), „Šećerna vodica“ (1983), „Balkanski špijun“ (1984), „Davitelj protiv davitelja“ (1984), „Una“ (1984), „Život je lep“ (1985), „Kako je propao rock’n’roll“ (1989), „Mi nismo anđeli“ (1992), „Hleb i mleko“ (2001), „Desperado Tonic“ (2004), „Od groba do groba“ (2005).

Mojca Fatur (Renata)
Rođena je 1978. godine u Kopru. Diplomirala je glumu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani. U statusu je slobodnog umetnika. Igrala je u igranim filmovima „U leru“ (1999) i „Od groba do groba“ (2005) i kratkim filmovima „Lesi returns“ (2000), „Silence before storm“ (2000), „Road“ (2000) i „Heart is a piece of meat“ (2003).

Nataša Matjašec (Vilma)
Rođena je 1967. godine u Murskoj Soboti. Magistrirala je glumu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Od 1995. godine je u statusu slobodnog umetnika. Nastupa na nekoliko pozorišnih scena u Ljubljani i Mariboru i nezavisnim trupama. Igrala je u nekoliko kratnih filmova i video produkcija („Homo Erectus“, 2000, „Phantom“, 2003). Koautor je scenarija za igrani film „Autsajder“ (1996). Režirala je dokumentarnu dramu „Tiigra“ (2001), koju je i producirala. Igrala je u sledećim igranim filmovima: „Grandma Goes South“ (1991), „Radio.doc“ (1995), „The Ruins“ (2004), „Od groba do groba“ (2005). Dobila je nekoliko nagrada za filmske uloge, među kojima su i dve nagrade za najbolju glumicu godine koju dodeljuje magazin „Stop“ (1992. za ulogu u filmu „Grandma Goes South“ i 2004. za ulogu u filmu „The Ruins“). Dobitnica je i dveju Vesna nagrada, jedne za najbolju glavnu ulogu u filmu „The Ruins“, a druge za režiju filma „Tiigra“.

Brane Grubar (Dedo)
Rođen je 1941. godine. Nastupa u Slovenskom narodnom teatru u Ljubljani. Na filmu je debitovao 1968. godine. U njegovu filmografiju ulaze sledeća ostvarenja: „The Fifth Ambush“ (1968), „Lion is Coming“ (1972), „White Grass“ (1976), „Hang on, Doggy“ (1977), „Farewell until the Next War“ (1980), „Wasteland“ (1982), „The Years of Decision“ (1984), „Our Man“ (1985), „Times Devoid of Fairy Tales“ (1986), „Long Live Freedom“ (1987), „Love is the Ruin of Us All“ (1987), „Summer in a Sea-Shell“ (1988), „Cafe Astoria“ (1989), „Triangle“ (1991), „Ode To The Poet“ (2001), „(A)torzija“ (2002, kratki) i „Od groba do groba“ (2005).

Oficijelni sajt:

  • Odgrobadogroba (2005)

    Premijera: 24. avgusta 2006. godine