U trendu

Pako de Lusija: putovanje

Žanr: muzički, biografski, dokumentarni
Trajanje: 95 min.

Glavne uloge:Pako de Lusija (Paco de Lucia), Pepe de Lusija (Pepe de Lucia), Alberto Gavira (Alberto Gavira)
Scenario:Francisko Sančez Varela (Francisco Sanchez Varela), Casilda Sanchez Varela
Režija:Francisko Sančez Varela (Francisco Sanchez Varela)

SINOPSIS

Živa hronika karijere sjajnog andaluzijskog gitariste Paka de Lusije, koji je iznenada umro u februaru 2014, u 66. godini. Osvojio je svet pomerajući granice tradicionalnog flamenka.

Ovaj film pokriva 60 godina muzičkog istraživanja i ličnog razvoja – od vremena kada je mladi Pako, koji je bio bez prebijene pare, prvi put uzeo gitaru u ruke u svom rodnom gradu Algesiras pa sve do stvaranja albuma „Cancion Andaluza“ („Andaluzijska pesma“). Oslonac filma čini nekoliko intervjua sa Pakom zabeleženih u periodu od 2010. do 2014. godine, u kojima on priča o svom putu doživotnog muzičkog otkrića i dubokoj povezanosti sa flamenkom. Ponekad se vidi njegovo izražajno lice, a ponekad se čuje njegov glas preko riznice snimaka mnogih ranih nastupa, ali i od legendarnih predstavnika flamenka kao što su Jose Greco, Sabicas, Nino Ricardo i Bambino Camaron. Tu su, takođe, ulične scene iz gradova koje je posećivao i starih fotografija vraćenih u život korišćenjem specijalnog efekta dubine.

Savremeni muzičari hvale njegov perfekcionizam i kreativnost, a jedan od njih primećuje: „On ide sa staze poput mitraljeza ka delikatnom uzbuđenju, ne gubeći ritam: to je ono što ja zovem kontrolisanje emocija.“

Oficijelni sajt:

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike