Pesma za tebe

Žanr: romantična komedija
Trajanje: 96 min.

Glavne uloge:

Hju Grant (Hugh Grant), Dru Barimor (Drew Barrymore), Bred Garet (Brad Garrett), Kristen Džonston (Kristen Johnston), Kembel Skot (Campbell Scott)

Scenario:Mark Lorens (Marc Lawrence)
Režija:Mark Lorens (Marc Lawrence)

SINOPSIS
„Pesma za tebe“ prati Aleksa Flečera, istrošenu pop zvezdu iz osamdesetih godina, koji nastupa samo na vašarima i u zabavnim parkovima. Harizmatični i talentovani Aleks dobija svoju šansu za povratak na scenu kada ga diva Kora Korman pozove da napiše i snimi duet s njom. Tu postoji jedan problem: Aleks ništa nije napisao godinama; u stvari, on nikada ništa nije napisao, ali sada mora da napravi hit, i to za nekoliko dana.
Tu je i Sofi Fišer, koja Aleksu daje inspiraciju i pomaže mu. Dok se oporavlja od loše veze, ona je raspoložena da sarađuje s bilo kim, posebno s Aleksom, koji ima fobiju od intimnih veza. Kako hemija među njima postaje sve intenzivnija, i Aleks i Sofi moraće da se suoče sa svojim strahovima, ali i s muzikom, ako žele da pronađu ljubav i uspeh koji oboje zaslužuju.

O FILMU
Aleks Flečer (Hju Grant) je pop zvezda iz osamdesetih koja je izgubila sjaj. Iznenada dobija šansu za povratak na scenu kada ga pop diva Kora Korman (Hejli Benet) pozove da zajedno urade duet. Za nekoliko dana mora da napiše muziku i tekst, a skoro i da je zaboravio kako se to radi – tu nastaje problem. Na svu sreću, nailazi Sofi Fišer (Dru Barimor), koja je otvorena za saradnju nakon propale veze sa slavnim piscem Slounom Kejtsom (Kembel Skot). Naravno, javlja se romansa za klavirom i ispod njega, nakon čega sledi suočavanje sa strahovima, kako bi se stiglo do ljubavi i uspeha koji oboje zasigurno zaslužuju. Od glumaca tu su još i Bred Garet, koji glumi Aleksovog menadžera Krisa Rajlija, i Kristen Džonston, koja glumi Sofinu sestru Rondu, koja je najveći Aleksov fan.
Za reditelja Marka Lorensa najizazovniji deo je bio i najuzbudljiviji – naravno, to je izbor muzike za film, nešto što nije tipično režiserski posao. Dok je preslušavao mnogobrojne pesme za film, tražio je nešto što će biti melodično i prepoznatljivo, nešto specifično, što bi se povezalo s celom pričom i likovima, a to nije bilo lako naći.
Najpre se odlučivalo kom muzičkom pravcu Aleks kao muzičar uopšte treba da pripadne. Aleksovom liku najviše su ležale osamdesete godine, jer su odgovarale njegovom karakteru i bile su najpovoljnije za uspeh u njegovoj karijeri. Ta muzika davala je pravu sliku o njemu. Tada se u muzici vodilo računa o produkciji i o nekoj melodiji koja je osvajala na prvo slušanje. Iako danas ona nekome zvuči čudno (nekome možda i ljigavo), bila je to na svoj način kvalitetna muzika koje se ne treba stideti – baš kao što Sofi u filmu naglašava Aleksu. Posao stvaranja hitova filmskog benda „PoP“ i Aleksovog muzičkog izraza pripao je Adamu Šlezingeru iz benda „Fountains of Wayne“.
O REŽISERU
Mark Lorens (scenarista/reditelj)
Debitovao je kao reditelj romantičnom komedijom „Dve nedelje za zaljubljivanje“, što je bila njegova treća saradnja sa Sandrom Bulok. Prethodno je bio koscenarista i producent hit komedije „Mis tajni agent“, a napisao je „Snage prirode“. Drugi njegovi scenariji bili su za filmove „Život sa Mikijem“ sa Majklom Dž. Foksom i Najtanom Lejnom, te „Provincijalci“ s Goldi Hon i Stivom Martinom.
O GLUMCIMA
Hju Grant (Aleks Flečer)
Nagrađivani glumac poznat je po velikom broju raznovrsnih uloga. Međunarodnu slavu dostigao je 1994, kada je glumio u hit komediji Majka Njuela „Četiri venčanja i sahrana“. Usledili su hitovi „Ja u ljubav verujem“ i „Sve o dečaku“. Debitovao je filmom „Privilegovan“. Probio se 1987. ulogom u filmu Džejmsa Ajvorija „Moris“. Za tu ulogu osvojio je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji.
Usledile su uloge u filmovima „Svitanje“ s Entonijem Hopkinsom, „Leglo belog crva“ Kena Rasela, „Gorki mesec“ Romana Polanskog i drama Džejmsa Ajvorija „Ostaci dana“ s Entonijem Hopkinsom i Emom Tompson.
Među njegovim filmovima su i komedija „Užasno velika avantura“ Majka Njuela, „Englez koji se popeo na brdo, a sišao sa planine“ scenariste i reditelja Kristofera Mongera, Oskarom nagrađena adaptacija Anga Lija „Razum i osećajnost“, komedija „Devet meseci“ Krisa Kolumbusa s Džulijanom Mur i Robinom Vilijamsom, „Sitni prevaranti“ Vudija Alena i triler Majkla Eptida „Ekstremne mere“ s Džinom Hekmenom, koji je i producirao.
Grant je već radio s rediteljem Markom Lorensom kada je glumio uz Sandru Bulok u romantičnoj komediji „Dve nedelje za zaljubljivanje“. Nedavno smo ga mogli videti u filmovima „Dnevnik Bridžet Džouns“ i njegovom nastavku – „Bridžet Džouns: na ivici razuma“ i hit komediji „U stvari ljubav“.
Dru Barimor (Sofi Fišer)
Ona je miljenica publike već više od dve decenije. Pored producentskog posla, pridružila se Kameron Dijaz i Lusi Liu u filmu „Čarlijevi anđeli“ i njegovom nastavku, koji su zajedno zaradili preko pola milijarde dolara širom sveta. Zaradila je pohvale i kritike i publike za brojne uloge u komedijama kao što su „50 prvih poljubaca“ uz Adama Sendlera i „Ljubavno gnezdo“ uz Bena Stilera, zatim u biografskoj satiri Džordža Klunija „Ispovesti opasnog uma“, hit komediji „Svadbeni pevač“ uz Adama Sendlera i drugim.
Barimorova je debitovala sa pet godina u naučnofantastičnom trileru „Promena stanja“. Međutim, postala je zvezda zahvaljujući ulozi u blokbasteru Stivena Spilberga iz 1982. – „E.T. – vanzemaljac“. Posle toga je glumila u filmovima „Potpaljivačica“, „Nepomirljive razlike“, „Mačje oko“, „Daleko od kuće“, „Loše devojke“, „Luda ljubav“, „Betmen zauvek“, „Svi kažu volim te“, horor hitu „Vrisak“ i mnogim drugim.
Kristen Džonston (Ronda)
Znamo je po ulozi Seli Solomon u hit TV seriji „Treći kamen od Sunca“, za koju je osvojila dve Emi nagrade i jedan Zlatni globus tokom šestogodišnjeg emitovanja serije. Posle toga, povremeno se pojavljivala u seriji „Urgentni centar“, a imala je i upečatljivo gostovanje u seriji „Seks i grad“.
Džonstonova je debitovala u kratkom filmu „Dug“, koji je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima, uključujući i Kanski festival 1993. Drugi njeni filmovi su drugi i treći nastavak serijala „Ostin Pauers“, „Kamenko i Kremenko u Rok Vegasu“ i drugi.
Oficijelni sajt:
Music and Lyrics (2007)
Premijera: 14. mart 2007. godine u Centru „Sava“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike