Povratak na čarobnu planetu Gaja

Žanr: crtani/fantazija
Trajanje: 91 min.

Glavne uloge (glas):

Patrik Stjuart (Patrick Stewart), Emili Votson (Emily Watson), Glen Rejdž (Glenn Wrage), Alan Mariot (Alan Mariot), Bob Sejker (Bob Saker)

Scenario:Jan Berger (Jan Berger), Don Mekeneri (Don McEnery)
Režija:

Lenard Fric Kravinkel (Lenard Fritz Krawinkel), Holger Tape (Holger Tappe)


SINOPSIS

U jednoj zemlji, ne tako dalekoj…
Od svog debija na televiziji Bu, briljantni izumitelj mašina, i Zino, ne tako pametan, ali blistav heroj, pobeđuju tri Snurka – Galgera, Zeka i Bramfa, u animiranom filmu naslovljenom „Avanture Bua i Zina“, čija je radnja smeštena u izmišljenu zemlju Gaju.

Pošto uspeh proizvodi ljubomoru, ludi naučnik, profesor En Ajseli, čiju su seriju potisnuli u drugi plan, željan je osvete. Koristeći fantastični transfer za mašine, on premešta Gajin magični energetski kristal Dalamit u našu dimenziju.

To je ujedno šansa za Snurkove da postanu heroji, što su oduvek želeli. Grabeći šansu u potrazi sa kristalom, oni bivaju usisani u profesorov energetski kovitlac i dospevaju u naš svet. Bez kristala Gaja će nestati, tako da pravi heroji, Bu i Zino, zajedno sa svojeglavom tatinom mezimicom Alantom kreću za nestalim kristalom u nameri da spasu svet. Prateći Snurkove, oni upadaju u energetski kovitlac…

Sada se svi pomenuti heroji moraju ujediniti i boriti sa nepoznatim i opasnim svetom u koji su dospeli kako ne bi dozvolili da njihova rodna zemlja nestane pred njihovim očima. Njihova jedina nada za opstanak je njihov tvorac, Albert Drolinger, ali tokom puta ka animatorovom studiju zli En Ajseli kidnapuje Snurkove, Alantu, Dalamit i samog Alberta.

Svet Gaje ponovo mogu spasti samo Bu i Zino. Dvojica naših neustrašivih heroja kreću u potragu za svojim prijateljima i kristalom. Oslobađanje zarobljenih i spasavanje Dalamita iz ruku En Ajselija podrazumeva i sukob sa profesorovim robotom, Jakatošijem 3000. Ipak, ništa ne može zaustaviti ujedinjenu snagu Gaje…

O FILMU

„Back to Gaya“ je prvi nemački film u potpunosti rađen kompjuterskom tehnologijom. Premisa filma o mešavini stvarnog i fiktivnog sveta i nije previše originalna – i film „Debeli Albert“ zasnovan je na toj ideji. Ostale glasove pozajmili su Alan Mariot kao Bu i Glen Rejdž kao Zino.

O KOMPOZITORU

Majkl Kejmen (kompozitor)
Posle studija na njujorškoj Školi muzike i umetnosti i na Džulijardu, Kejmen je sarađivao sa grupom „Pink flojd“ na albumu „The Wall“. Ubrzo je postao jedan od vodećih svetskih kompozitora sa partiturama za više od 75 dugometražnih filmova, među kojima su serijali „Smrtonosno oružje“ i „Umri muški“, potom „Gorštak“, „Brazil“, „Mona Liza“, „Robin Hud: princ lopova“, „101 dalmatinac“, „Opus gospodina Holanda“, „Iks-men“ i čuvena serija „Braća po oružju“ („Band of Brothers“), koju su producirali Tom Henks i Stiven Spilberg.

Bio je tri puta nominovan za Oskara, dva puta za Zlatni globus i Emi i četiri puta za Gremi nagradu. Sarađivao je sa Erikom Kleptonom, grupom „Aerosmit“, grupom „Juritmiks“, Bobom Dilanom i Lučanom Pavarotijem. Prošle godine potpisao je partiture za nastavak filma „Iks-men“, za film sa Meg Rajan – „Against the Ropes“, i za film Kevina Kostnera – „Open Range“.

Pisao je i muziku za otvaranje Zimskih olimpijskih igara 2002. godine u Solt Lejk Sitiju, gde je i dirigovao orkestrom na otvaranju. Preminuo je iznenada 18. novembra 2003. godine. Partitura za film „Back to Gaya“ je poslednja koju je komponovao u svojoj briljantnoj, prerano prekinutoj karijeri.

O GLUMCIMA

Patrik Stjuart (glas Alberta, tvorca)
Nakon 27 godina saradnje sa Šekspirovom kraljevskom kompanijom, gde je odigrao glavne uloge u dramama poput „Kralja Lira“, „Ričarda Trećeg“, „Mnogo vike ni oko čega“ i „Antonije i Kleopatra“, karijera Patrika Stjuarta neočekivano dobija novu stranicu i međunarodno priznanje zahvaljujući ulozi u serijalu „Zvezdane staze: sledeća generacija“, gde je od 1987. do 1994. godine glumio lik kapetana Žana Lika Pikarda, koju je i ponovio tri puta na velikom platnu u filmovima „Zvezdane staze: generacije“, „Prvi kontakt“ i „Neprijatelj“.

U novije vreme Stjuart je odigrao lik profesora Ksavijera u izuzetno uspešnim filmovima o „Iks-ljudima“, kao i u filmovima „Teorija zavere“ pored Mela Gibsona i „Losanđeleska priča“ pored Stiva Martina.

Emili Votson (glas Alante)
Rođena je 1967. godine u Engleskoj. Filmografija: „Separate Lives“, „The Life and Death of Peter Sellers“, „Blossoms & Blood“, „Equilibrium“, „Red Dragon“, „Punch-Drunk Love“, „In Search of the Assassin“, „Gosford Park“, „The Luzhin Defence“, „Trixie“.

Oficijelni sajt:

  • Back to Gaya (2004)

    Premijera: 27. januar 2005. godine

  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike