U trendu

Pre nego što zaspim

Žanr: misterija, triler
Trajanje: 92 min.
Premisa: Šta čini osobu? Jesmo li samo skup uspomena? Šta postajemo ako nam uzmu sećanja?

Glavne uloge:Nikol Kidman (Nicole Kidman), Kolin Firt (Colin Firth), Mark Strong (Mark Strong), Adam Levi (Adam Levy)
Scenario:Rouan Žofe (Rowan Joffe), S. J. Votson (S.J. Watson), roman
Režija:Rouan Žofe (Rowan Joffe)

SINOPSIS

Kristin (Nikol Kidman) se svakog jutra budi bez sećanja – posledica traumatične nesreće iz prošlosti. Jednog jutra sve se menja kad joj u sećanje počnu navirati neke zastrašujuće slike zbog kojih počinje da sumnja u sve oko sebe…

O FILMU

„Pre nego što zaspim“ je triler koji se temelji na svetskom bestseleru. Šta čini osobu? Jesmo li samo skup uspomena? Šta postajemo ako nam uzmu sećanja? Ta pitanja su intrigirala autora Stiva Votsona dok je tražio materijal za svoj debitantski roman. Pohađao je kolegijum pisanja na akademiji za kreativno pisanje u Londonu u januaru 2009. i sam pretraživao smrtovnice u novinama u potrazi za idejama za svoje likove.

„Jedna od smrtovnica na koju sam naišao bila je čoveka po imenu Henri Molison“, otkriva Vatson. „Većinu svog odraslog života bio je poznat kao pacijent HM. Imao je tešku amneziju nastalu operacijom koja je trebalo da ga izleči od epilepsije. Kada je imao 26 godina, odstranili su mu određene delove mozga za koje su mislili da uzrokuju epilepsiju, ne nisu znali da su ti isti delovi mozga zaslužni za kreiranje novih sećanja. Umro je u 86. godini života.“

To je inspiriralo početak knjige, a sada i sam početak filma i ideju o ženi koja gleda svoj odraz u ogledalu i vidi neku drugu osobu od one koju je očekivala. Votsonov roman „Pre nego što zaspim“ prodaje se u više od 30 zemalja. Nalazi se na broju sedam Američke liste bestselera, što je najviša pozicija na kojoj se našao debitantski roman nekog britanskog autora još od uspeha Dž. K. Rouling. Nagrađivani britanski reditelj Rouan Žofe je prema ovom romanu snimio istoimeni film za kompaniju „Scott Free London“ Ridlija Skota.

Oskarom ovenčana glumica Nikol Kidman glumi Kristin, ženu koja se iz dana u dan budi i ne seća ničega, sve do jednog jutra kada joj počnu navirati zastrašujuće slike zbog kojih počinje da sumnja u sve oko sebe. Dvostruki oskarovac Kolin Firt glumi Bena, njenog supruga kog ona više i ne poznaje. Hvaljeni britanski glumac Mark Strong je u ulozi doktora Neša, čoveka koji Kristin možda može pomoći. „Ova priča je odlična jer niste sigurni da li gledate film o ženi koja usled povrede mozga pogrešno tumači svet oko sebe i veruje da je žrtva urote ili je triler u kom osobu sa amnezijom ljudi oko nje iskorišćavaju za neke svoje zlokobne ciljeve i na njoj je da brzo shvati ko, kako i zašto će se naći u velikoj opasnosti.“

Film se bavi univerzalnim temama identiteta, ljubavi i gubitka, i sa njima se hvata u koštac u formi trilera. „Žena se budi ili ne prepoznaje muškarca koji pored nje leži“, kaže producentkinja Liza Maršal. „U žurbi kupi svoje stvari, pa se pogleda u ogledalo i vidi četrdesetogodišnju ženu. Ona misli da ima 27, ali u stvari ima 40 godina. Pogleda na zid koji je prekriven porukama sadržaja „Ovo je tvoj muž“. Muškarac se budi i kaže: „Ja sam tvoj muž“. Sve se to dešava na prvoj stranici knjige S. Dž. Votsona i prve dve stranice scenarija i već tada ste se skoro navukli i morate saznati šta će se događati u nastavku.

O REŽISERU

Rouan Žofe (reditelj i scenarista)
Nagrađivani scenarista i reditelj čiji je rediteljski prvenac „Secret Life“ proglašen za „remek-delo“. Drugi njegov redateljski poduhvat je „The Shooting of Thomas Hurndall“, koji mu je doneo nagradu BAFTA-e, ko i niz nominacija, uključujući i onu za najbolju dramu. Napisao je scenario za filmove „Brighton Rock“ i „The American“ u kom glumi Džordž Kluni. Rouan je dvostruki dobitnik nagrade „Majkl Pauel“. Napisao je scenario za filmove „Last Resort“ i „28 Weeks Later“.

O GLUMCIMA

Nikol Kidman (Kristin)
Nikol Kidman je privukla pažnju američke publike ulogom u psihološkom trileru Filipa Nojsa „Dead Calm“ 1989. godine. Danas je međunarodno priznata, nagrađivana glumica poznata po bogatoj filmografiji. Godine 2003, osvojila je Oskara, Zlatni globus, nagradu BAFTA-e i berlinskog Srebrnog medveda za ulogu Virdžinije Vulf u filmu reditelja Stivena Daldrija „The Hours“. Godinu dana ranije Akademija ju je prvi put nominovala za ulogu u mjuziklu „Moulin Rouge“. Za tu ulogu i ulogu u filmu Alehandra Amenabara „The Others“, dvostruko je nominovana na dodeli Zlatnog globusa 2002. godine, a nagradu je odnela u kategoriji Najbolja glumica u mjuziklu.

Prvi Zlatni globus Nikol je osvojila za ulogu u filmu Gasa Van Santa „To Die For“ i nominovana je još tri puta za filmove „Birth“, „Cold Mountain“ i „Billy Bathgate“. Za Oskara i Zlatni globus nominovana je u kategoriji Najbolja glumica za film „Rabbit Hole“. Najnoviji projekti uključuju film „Paperboy“, koji joj je doneo nominacije za nagrade SAG, Zlatni globus, zatim „Stoker“, „The Railway Man“ i „Grace of Monaco“. Njena filmografija uključuje i filmove: „Margot at the Wedding“, „The Golden Compass“, „Just Go with It“, „Nine“, „Australia“, „Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus“, „The Interpreter“, „Bewitched“, „The Human Stain“, „Dogville“, „Eyes Wide Shut“, „Birthday Girl“, „The Peacemaker“, „The Portrait of a Lady“, „Batman Forever“, „Malice“ i „Far and Away“.

Kolin Firt (Ben)
Ovaj veteran, kako na velikim i malim ekranima tako i na pozornici, dobitnik je nagrada Oskar, Zlatni globus, SAG, Nezavisnog britanskog filma, nagrade kritike i druge zaredom nagrade BAFTA-e za ulogu kralja Džordža Šestog u filmu Toma Hopera „Kraljev govor“ 2011. godine. Nagradu BAFTA-e osvojio je i 2010, kao i Volpi Cup za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Veneciji 2009. za ulogu u filmu Toma Forda „A Single Man“. Ostala značajna ostvarenja uključuju filmove: „Shakespeare in Love“, „The English Patient“, „Tinker Tailor Soldier Spy“, „Mamma Mia!“, „Bridget Jones: The Edge of Reason“ i „Girl with a Pearl Earring“. Od njegovih ranijih filmova treba spomenuti filmove „When Did You Last See Your Father?“, „Easy Virtue“, „Genova“, „The Importance of Being Earnest“, „Nanny McPhee“, „A Thousand Acres“, „My Life So Far“,“ Fever Pitch“, i glavnu ulogu u filmu Miloša Formana „Valmont“. Na malim ekranima popularnost je stekao ulogom gospodina Darsija u BBC adaptaciji dela „Ponos i predrasude“ koja mu je donela nominaciju za nagradu BAFTA-e za najboljeg glumca i nagradu Nacionalne televizije za najpopularnijeg glumca.

Oficijelni sajt:

 

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike