U trendu

Princ od Persije: pesak vremena

Žanr: akciona avantura
Trajanje: 116 min.

Glavne uloge:Džejk Džilenhal (Jake Gyllenhaal), Džema Arterton (Gemma Arterton), Ben Kingsli (Ben Kingsley), Alfred Molina (Alfred Molina)

Scenario:Dag Miro i Karlo Bernard (Doug Miro & Carlo Bernard), Džordan Mekner (Jordan Mechner), Boaz Jakin (Boaz Yakin)
Režija:Majk Njuel (Mike Newell)

SINOPSIS
Ova epska akciona avantura smeštena je u mitske predele Persije. Nestašni princ (Džejk Džilenhal) će se nerado udružiti s misterioznom princezom (Džema Arterton). Zajedno će se upustiti u trku s mračnim silama kako bi zaštitili antički bodež koji ima moć da oslobodi pesak vremena – dar od bogova koji može da vrati vreme unazad i tako omogući onome ko ga poseduje da vlada svetom.
O FILMU
"Obožavamo da publiku odvodimo u nove svetove koje nikada ranije nisu istražili", kaže producent Džeri Brukhajmer. "Stara Persija je sigurno jedan od najlepših takvih svetova. Ima izuzetno bogato nasleđe maštovitosti i fantazije, i pokušali smo da prenesemo to u ‘Princu od Persije’. Film je izuzetno maštovit, ogromnih je razmera i ima fenomenalne akcione sekvence".
Dastanovo pravo po rođenju bilo je to da postane princ – to je bila njegova sudbina. Kao dečak u Persiji iz 6. veka – jednom od najvećih carstava koje je svet ikada video – mladi Dastan je ulični nestaško bez roditelja i bez prebijene pare. Dastan će prvo biti pošteđen kazne zato što je stao u odbranu dečaka koji je uhvaćen u krađi jabuka, a potom će ga i usvojiti kralj Šaraman, koji je u Dastanu primetio neko dostojanstvo i veličinu. Iako je odgajan uz Šaramanove sinove Tasa (Ričard Kojl) i Garsiva (Tobi Kebel) i podučavan mudrosti i plemenitosti od strane usvojenog oca i voljenog strica (Kingsli), Dastan je ostao pomalo grubijan i odrastao je u pravog mladog ratnika.
"Ono što je mene privuklo priči jeste ideja da svako ima veliki potencijal", kaže Kingsli. "Mislim da je ovo izuzetno afirmativan film, posebno za mlade – da shvate da, iako možda potičete s ulice, to ne znači da je vaš potencijal manji od potencijala deteta koje je rođeno u palati". "Svet video igrice ‘Princ od Persije’ bio je fascinantan", kaže producent Majk Stenson. "Ima fenomenalan aspekt fantazije, a element peska vremena, koji je uveden u igricu 2003. godine, bio je savršen za veliko platno. Smatrali smo da treba da imamo elemente igrice, ali da treba da razvijemo sopstvenu priču, kao što smo uradili s ‘Piratima s Kariba’. Ali mislimo da smo ostali dosledni viziji Džordana Meknera".
Njuel je bio pozvan da režira filmsku adaptaciju Princa od Persije. Brukhajmer za njega kaže sledeće: "Majk može uspešno da režira bilo kakav žanr filma, od ‘Četiri venčanja i sahrane’, koji je drama/komedija, preko ‘Donija Braska’, pravog, žestokog uličnog filma, do ‘Harija Potera i vatrenog pehara’, koji je imao pravu mešavinu avanture i mitske fantazije kakvu smo i mi tražili. Želeli smo zabavan film koji će se dopasti širokoj publici, ali i nešto posebno što će se koncentrisati na likove i priču".
"Što izuzetniji, što crnji i mučniji, što približniji grešnoj ljudskoj prirodi film može da bude – to vam je dobar britanski film", kaže Njuel. "Ali u poslednje vreme više sam zainteresovan za velike, zabavne filmove, a ‘Princ od Persije: pesak vremena’ je upravo to – velik, zabavan film – i veoma sam zadovoljan što ga imam u svom opusu".
Koje osobine čine heroja? Za ulogu Dastana bio je potreban glumac koji može da iznese mnoštvo različitih nivoa ličnosti: da bude zanosan u stilu klasičnih filmova, prepreden uz dozu vulgarne duhovitosti, opterećen ozbiljnim problemom siromaštva, zbog čega je i nastojao da postane bolji čovek. Džejk Džilenhal je već pokazao svoje ozbiljno glumačko umeće u filmovima poput "Zodijaka" Dejvida Finčera i "Planina Broukbek" Anga Lija, za koje je bio nominovan za Oskara i nagradu BAFTA.
"Džejk je glumac koga sam posmatrao i s kojim već duže vreme želim da sarađujem", kaže producent Džeri Brukhajmer. "Fenomenalan je glumac, izuzetno zgodan i pravi džentlmen. Džejk je takođe i veoma posvećen. Uložio je ogroman trud u to da se nabilduje za ulogu u filmu, prošao je obuku u borilačkim veštinama, mačevanju, parkuru (slobodno trčanje) i naučio je da jaše konja. I nastavio je da vežba svakog dana u toku 100 dana snimanja".
Reditelj Majk Njuel dodaje: "Džejk poseduje taj kvalitet čoveka iz naroda. On je znatiželjan, otvoren, prijatan, veoma snažan i duhovit je, a u ‘Princu od Persije’ iskoristio je sve te dobre strane". "Razvijanje lika Dastana je na početku zahtevalo izuzetno veliki fizički napor jer je trebalo dostići željenu formu, naučiti parkur, mačevanje i pogoditi mentalitet ratnika", kaže Džilenhal. "Znao sam da ću, ako uspem u svemu tome, biti na pola puta. A kad je odlučeno da će Dastan pričati standardnim britanskim akcentom da se ne bi izdvajao od ostatka ekipe, morao sam vredno da radim i na tome zajedno s trenerom za dijalekte".
Posle traganja po celom svetu, Džema Arterton je pozvana da igra glavnu žensku ulogu, princezu Taminu. "Džema je sjajna mlada glumica koju smo pronašli u Londonu, gde je nedavno završila Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti", kaže Brukhajmer. "Imala je malu ulogu u ‘Zrnu utehe’, a mi smo je odabrali za glavnu ulogu pre nego što se ovaj film pojavio u bioskopima. Srećni smo što smo je obezbedili pre toga jer je, čim je Bondov film pušten u distribuciju, Džema ubrzo došla u žižu interesovanja. Ubeđen sam da će ona postati zaista velika zvezda".
Artertonova kaže: "Oduvek sam želela da snimim akcioni film jer sebe pomalo doživljavam kao kaskaderku. Međutim, kada sam prvi put čula za ovaj film, još uvek nisam završila snimanje filma ‘Zrno utehe’ i nisam mogla da verujem da ću dobiti ulogu u još većem filmu".
"Tamina je više od tipične akcione junakinje. Ona je produhovljena, veoma mudra, pažljiva i osećajna. Najlepše kod Tamine je to što je ona lik koji ima vere i zaista veruje u to što pokušava da postigne. Ali ona takođe može da parira muškarcima, kao i da ih i ozbiljno razbije od batina", dodaje Artertonova. Filmadžije su pozvale Bena Kingslija da odigra ulogu Dastanovog strica, Nizama, brata Dastanovog usvojenog oca, kralja Šaramana. "Uvek ćete pokušati da film upotpunite što većim brojem fantastičnih glumaca", kaže Brukhajmer, "a kad imate nekog kao što je ser Ben Kingsli, onda možete da se ponosite time što ste uspeli da ga pridobijete za projekat". "On je u svakom pogledu bio pravi izbor za ulogu Nizama".
Veteran filma, Alfred Molina odabran je da igra šeika Amara. "On je neka vrsta nestašnog oportuniste", kaže Molina o svom liku. "Njega zaista ne potresa to da li će prekršiti zakon. Ponekad je prilično opasan. Šeik Amar sebe opisuje kao preduzetnika. Njegove metode su neuobičajene, nekonvencionalne, i on je u suštini jedan lopov. Ali iako se na početku pojavljuje kao negativac, šeik Amar će nevoljno postati Dastanov saveznik, a na kraju će se udružiti i krenuti na istu misiju, ali iz različitih pobuda".
ZANIMLJIVOSTI SA SNIMANJA
Tipični znaci upozorenja na snimanju u Maroku bili su: "Molimo vas nemojte dirati nojeve", ili "Oprez – zmije i škorpioni mogu se naći na ovoj lokaciji ispod i oko kamenja, budite oprezni". Lokalni Marokanac bio je unajmljen da mesta u pustinji koja su bila predviđena za snimanje očisti od zmija otrovnica i škorpiona. S majicom preko koje je stajao natpis "Tip za zmije" bilo ga je lako uočiti.
Nekih 20 različitih verzija bodeža koji u sebi čuva pesak vremena bilo je napravljeno za potrebe filma – od "herojske" verzije napravljene od čelika, do verzije od lateksa, napravljene za potrebe kaskaderskih sekvenci. Savetnik za parkur na filmu bio je niko drugi do Francuz David Bel, koji je i izmislio ovu disciplinu.
Lik koji se u filmu najviše presvlačio nije bila Tamina, koju igra prelepa Džema Arterton, već Nizam, koga igra ser Ben Kingsli.

Premijera: 2. jun 2010. godine u Centru "Sava"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.