U trendu

Program 35. FEST-a – nedelja, 4. mart 2007.

Ovogodišnji favorit Berlinskog filmskog festivala, nemački film „Jela“ („Yella“) Kristijana Pecolda (Christian Petzold), koji je protagonistkinji Nini Hos (Nina Hoss) doneo Srebrnog medveda za najbolju glavnu žensku ulogu, stiže na 35. FEST kao film iznenađenja u okviru programa „Nemačko putovanje“, celine posebno posvećene ovoj kinematografiji. „Jela“ će biti premijerno prikazana 28. februara u Dvorani kulturnog centra u 20.30, kao i dan kasnije u Domu sindikata u 12.30 sati.
U želji da podrži promociju domaćeg filma u svetu, Direkcija FEST-a odlučila je da ispoštuje molbu producenata animiranog ostvarenja „Film noir“, Rista Topaloskog i Relje Penezića (D. Jud Jones), čiji je svetski distributer najavio mogućnost da ovaj film bude prikazan na predstojećem Filmskom festivalu u Kanu. Umesto „Film noir“ u petak, 2. marta, u 22 sata u Velikoj dvorani Centra „Sava“ biće prikazan sveži dobitnik Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja – „Život drugih“ („Das Leben der Anderen“) Florijana Henkela fon Donersmarka (Florian Henckel von Donnersmarck), dok će u repriznom terminu u Centru „Sava“ u 14.30 sati biti pretpremijerno prikazan još jedan oskarovac – mjuzikl „Devojke iz snova“ („Dreamgirls“) Bila Kondona (Bill Condon), čija je redovna bioskopska distribucija zakazana za drugu polovinu marta.
Zbog sudske zabrane, domaći film „Hamlet“ Aleksandra Rajkovića nije prikazan u repriznom terminu u Dvorani kulturnog centra u 13 sati.
Gost ovogodišnjeg FEST-a je i ekipa filma „Gospođice“ – režiserka Andrea Štaka i glumice Mirjana Karanović i Marija Škaričić, kao i ekipa filma „Da bi dospeo u raj, prvo umri“ – Paskal Lagriful, direktor fotografije, i Maruf Pulodzoda, glumac u filmu.
Donosimo vam program FEST-a za Centar „Sava“ uz termine prikazivanja i cene karata.
Film: APOKALIPTO
Program: Horizonti
Datum i vreme: 4. mart, 12 časova
Originalni naziv: Apocalypto (2006)
Zemlja: SAD, 2006
Trajanje: 139 minuta
Festivali i nagrade: Udruženje filmskih kritičara

Glavne uloge:Dalija Hernandez (Dalia Hernandez), Majra Serbulo (Mayra Serbulo), Herardo Tarasena (Gerardo Taracena), Karlos Emilio Baez (Carlos Emilio Baez)
Scenario:Farhad Safinija (Farhad Safinia), Mel Gibson (Mel Gibson)
Režija:Mel Gibson (Mel Gibson)

SINOPSIS

Majansko carstvo je na vrhuncu bogatstva i moći, ali vođe su ubeđene da samo izgradnjom dodatnih hramova i prinošenjem više ljudskih žrtava usevi, a time i ljudi, mogu da prestanu da pate. Jaguarova Šapa je miroljubivi lovac iz udaljenog šumskog plemena čiji će se život zauvek promeniti. Kada napadnu selo Jaguarove Šape i kada njega spreme za žrtvu majanskim božanstvima, hrabri mladi lovac biva primoran da krene u nepoznati svet straha i ugnjetavanja. Odlučan da pobegne i spase porodicu od strašnog kraja, Jaguarova Šapa je spreman da rizikuje sve u konačnom, očajničkom pokušaju da spase svoj način života, koji izumire.
Film: VRATI SE
Program: Horizonti
Datum i vreme: 4. mart, 14.30 časova
Originalni naziv: Volver (2006)
Zemlja: Španija, 2006
Trajanje: 121 minut
Festivali i nagrade: Kan, Evropske filmske nagrade

Glavne uloge:Penelope Kruz (Penelope Cruz), Karmen Maura (Carmen Maura), Lola Duenas (Lola Duenas), Antonio de la Tore (Antonio de la Torre)
Scenario:Pedro Almodovar (Pedro Almodovar)
Režija:Pedro Almodovar (Pedro Almodovar)

SINOPSIS

Tri generacije preživljavaju istočni vetar, vatru, ludilo, sujeverje, pa čak i smrt, zahvaljujući ljubaznosti, lažima i bezgraničnoj energiji. Tu je Rajmunda, udata za radnika bez posla, koja ima ćerku tinejdžerku, Sole – njena sestra, koja radi kao frizerka, i njihova majka, koja je nastradala s mužem u požaru. Njen lik se prvo javlja sestri, a onda Sole, mada je važne poslove ostavila da ih vode Rajmunda i Agustina, njena bivša susetka iz sela. Živi i mrtvi u miru egzistiraju zajedno. Ovo je film o kulturi mrtvih u Almodovarovoj rodnoj La Manči, o žiteljima koji situaciju prihvataju kao da je to nešto najnormalnije na svetu.
Film: CRNA KNJIGA
Program: Horizonti
Datum i vreme: 4. mart, 17 časova
Originalni naziv: Zwartboek (2006)
Zemlja: Belgija, Nemačka, Holandija, Velika Britanija, 2006
Trajanje: 145 minuta
Festivali i nagrade: Toronto, Venecija

Glavne uloge:Karis van Hauten (Carice van Houten), Sebastijan Koh (Sebastian Koch), Tom Hofman (Thom Hoffman), Halina Rajn (Halina Reijn)
Scenario:Gerard Seteman (Gerard Soeteman), Pol Verhoven (Paul Verhoeven)
Režija:Pol Verhoven (Paul Verhoeven)

SINOPSIS

Kada zalutala bomba poruši skrovište jevrejske pevačice Rahele Stein, ona odlučuje da s grupom Jevreja pređe Bisboš i ode na slobodnu teritoriju na jugu Holandije. Međutim, njihov čamac presreće nemačka patrola, koja masakrira sve izbeglice. Preživljava samo Rahela. Pridružuje se pokretu otpora i pod imenom Elis de Vris sprijateljuje se s nemačkim oficirom Munceom. Elis ostavlja utisak na oficira, pa joj on nudi posao. U međuvremenu pokret otpora kuje plan da oslobodi grupu svojih saboraca uz Elisinu pomoć. Plan biva osujećen. I pokret otpora i Nemci svaljuju krivicu na nju. Ona opet počinje da se skriva, ovoga puta s Munceom. Zajedno čekaju da se rat završi. Oslobođenje Elis ne donosi slobodu, čak ni kada uspe da razotkrije pravog izdajnika. Svi preživeli nose izvesnu krivicu.
Film: KAJMAN
Program: Horizonti
Datum i vreme: 4 mart, 19.30 časova
Originalni naziv: Caimano, Il (2006)
Zemlja: Italija, 2006
Trajanje: 112 minuta
Festivali i nagrade: Toronto, Kan

Glavne uloge:Silvio Orlando (Silvio Orlando), Elio de Kapitani (Elio De Capitani), Margerita Baj (Margherita Buy), Jasmin Trinka (Jasmine Trinca)
Scenario:Hajdrun Šlef (Heidrun Schleef), Nani Moreti (Nanni Moretti)
Režija:Nani Moreti (Nanni Moretti)

SINOPSIS

Bruno Bonomo je producent niskobudžetnih, banalnih filmova s naslovima kao što su „Ubica u mokasinama“ i „Policajka na štiklama“. Brak mu se raspada, s ono malo volje što mu je ostalo pokušava da finansira svoj sledeći poduhvat – „Povratak Kristofera Kolumba“. Kada upozna Terezu, mladu filmsku umetnicu, Bruno odlučuje da joj pomogne da snimi film, pošto je brzo bacio pogled na njen scenario. Tek u toku prvog čitanja scenarija shvata da je tema Berluskoni. Strah i skepticizam lagano prerastaju u uzbuđenje, a onda i u predanost. Pošto je ostavio po strani svoj projekat, Bruno uzima Terezin tekst i počinje da ga pretvara u film dok pokušava da sačuva ono što je preostalo od njegovog privatnog života.
Film: pobednik programske celine „Europe out of Europe“

TerminCena pojed. karte
12.00150 dinara
14.30150 dinara
17.00200 dinara
19.30250 dinara
22.00250 dinara

Koristan link
Zvanična prezentacija FEST-a 2007.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar