U trendu

Robin Hud

Žanr: akciona avantura
Trajanje: 140 min.
Premisa: Neispripovedana priča koja stoji iza legende

Glavne uloge:Rasel Krou (Russell Crowe), Kejt Blančet (Cate Blanchett), Vilijam Hart (William Hurt), Mark Strong (Mark Strong), Mark Adi (Mark Addy), Oskar Ajzak (Oscar Isaac), Deni Hjuston (Danny Huston), Maks fon Sidou (Max von Sydow), Metju Makfadjen (Matthew Macfadyen)

Scenario:Brajan Helgeland (Brian Helgeland)
Režija:Ridli Skot (Ridley Scott)

SINOPSIS
U Engleskoj 13. veka, Robin i njegova družina razbojnika suprotstavili su se korupciji u lokalnom selu i poveli bunu protiv krune koja će zauvek promeniti ravnotežu sile između kralja i njegovih podanika. I bilo da ga doživljavate kao odmetnika ili heroja, jedan čovek skromnog porekla postaće večni simbol slobode za svoj narod.
O FILMU
Oskarovac Rasel Krou ponovo se ujedinio s rediteljem blokbastera "Gladijator", filmskom legendom Ridlijem Skotom, kako bi snimili epsku akcionu avanturu "Robin Hud". Priča govori o legendarnoj figuri generacijama poznatoj pod imenom Robin Hud, čiji su podvizi istrajali u popularnoj mitologiji i raspaljivali maštu onih koji su delili njegov duh pravedništva i avanture.
"Robin Hud" prati život eksperta u streličarstvu, koji je ranije bio zainteresovan samo za samoodbranu, od služenja u vojsci kralja Ričarda u ratu protiv Francuza. Posle Ričardove smrti, Robin odlazi u Notingem, grad koji pati zbog korupcije despotskog šerifa i preteranih poreza, gde će se zaljubiti u smelu udovicu ledi Marion (oskarovka Kejt Blančet: "Avijatičar", "Elizabet"), ženu koja je skeptična prema identitetu i motivima ovog razbojnika iz šume. U nadi da će zadobiti ruku gospe Marion i da će spasti selo, Robin će sastaviti bandu čije se smrtonosne veštine mogu meriti samo s njihovom željom za životom.
Pošto im je zemlja oslabljena zbog decenija provedenih u ratu pod neuspešnom vladavinom novog kralja, Robin i njegova družina krenuće u još veću avanturu. Ovaj neočekivani heroj i njegovi saveznici daće sve od sebe da spreče da se njihova zemlja upusti u krvavi građanski rat i pokušaće da još jednom vrate slavu Engleskoj. Pored Rasela Kroua i Kejt Blančet u filmu igraju još i Vilijam Hart ("Dobri pastir", "Nasilnička prošlost"), Mark Strong ("Šerlok Holms"), Oskar Ajzak ("Če") i mnogi drugi.
Film je sniman na lokacijama u Engleskoj i Velsu, a radnja se dešava u periodu od smrti kralja Ričarda I 1199. godine do 1215. godine, kada je potpisana Magna Carta.
Priče o hrabrosti Robina Huda decenijama su bile deo engleske književnosti. A ono što je počelo kao usmena legenda završilo se kao scenario. Ovaj heroj je imao bogatu istoriju i na ekranu. Robin je bio prikazan u preko 30 značajnih filmova i televizijskih produkcija. U svim tim verzijama opisivan je ili kao obespravljen plemić ili, češće, kao darežljivi lopov koji krade od bogatih i daje siromašnima.
"Filmovi o herojima me inspirišu", kaže producent filma Brajan Grejzer. "Priča o Robinu Hudu mi je bila posebno primamljiva jer se radi o čoveku koji se bori za pravdu i ima veštinu i odlučnost da je sprovede". "U ovom našem filmu objašnjavamo ko su notingemski šerif, ledi Marion i njen svekar, kako funkcionišu severni delovi Engleske i baroni i kako je Engleska kontrolisana u to doba", nastavlja Grejzer. "Do kraja filma ćete takođe znati i ko je Robin. Kraj našeg filma je u stvari početak skoro svih ostalih filmova koji su snimani o ovoj temi".
Krou kaže da je bio oduševljen kada mu je bila ponuđena ova uloga jer je još od detinjstva bio veliki fan ovog odmetnika. Međutim, pristao je da igra u filmu uz jedan uslov: "Rekao sam da ću pristati da snimam Robina Huda, ali samo ako budu imali novi pristup priči, kaže Rasel Krou. "Ovo je jedna od priča koja se najduže održala u engleskom jeziku", nastavlja glumac. "To zaslužuje da joj se pristupi s poštovanjem. Smatrao sam da, ako planiramo da oživimo Robina Huda, moramo to da učinimo tako kao da je sve ono što smo dosad znali o ovoj legendi bilo razumljiva greška. Mora biti drugačije od svega dosad viđenog. Uzmite kao primer Robina i Malog Džona, koji se ne slažu od prvog trenutka. Kad ih mi prvi put vidimo zajedno, oni su već u nekoj svađi. Ali ona se ne odigrava na balvanu pored potoka, kao što je već viđeno sto puta. Mi smo redefinisali vreme i promenili vremenski tok priče".
Krou i Grejzer su se okrenuli jedinoj osobi koja bi mogla da se izbori s ovakvim filmom, Ridliju Skotu. Grejzer kaže: "Bio mu je potreban reditelj koji ume da se snađe s filmovima epskih razmera, neko ko prihvata njegovu autentičnost, ko je zainteresovan za ambijent, vreme, političke i istorijske događaje koji su se dešavali u to doba. Želeo sam da shvati koliko je brutalno to vreme bilo i da napravi ‘gladijatorsku’ verziju Robina Huda, a samo Ridli Skot ume to vizuelno da izrazi na najuzbudljiviji i najupečatljiviji način".
Filmadžije su delile istu viziju: hteli su da istraže kako je skroman čovek postao šampion naroda, a odgovor su pronašli u tome da ispričaju njegovu priču u okviru jednog specifičnog istorijskog konteksta. Grejzer objašnjava: "Želeli smo da obuhvatimo i političke i istorijske činjenice tog doba: Engleska je bila bankrot, pretila joj je opasnosti od građanskog rata i rata s Francuskom, a njome je vladao nesposobni kralj Džon. S takvom pozadinom mogli smo da istražimo poreklo priče kako je Robin Hud postao to što jeste".

Premijera: 12. maj 2010. godine, Centar "Sava" u 20.30 časova

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike