Seks i grad 2

Žanr: komedija, drama, romansa
Trajanje: 146 min.
Premisa: Carrie on!

Glavne uloge: Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker), Kristin Dejvis (Kristin Davis), Sintija Nikson (Cynthia Nixon), Kim Katral (Kim Cattrall), Kris Not (Chris Noth), Dejvid Ajgenberg (David Eigenberg), Evan Hendler (Evan Handler), Mario Kantone (Mario Cantone), Vili Garson (Willie Garson)

Scenario:Majkl Patrik King (Michael Patrick King), Kendas Bušnel (Candace Bushnell)
Režija:Majkl Patrik King (Michael Patrick King)

SINOPSIS
Zabava, prijateljstvo, moda: "Seks i grad 2" ponovo donosi sve to i još više dok Keri, Samanta, Šarlot i Miranda vode svoje užurbane živote i ljubavi u nastavku koji prosto sija. Šta se dešava pošto kažete "da"? Život je sve ono što su dame ikada želele, ali to ne bi bio "Seks i grad" da život ne krije još neka iznenađenja. Ovog puta u vidu glamurozne, suncem okupane avanture koja odnosi devojke iz Njujorka na jedno od najluksuznijih, najegzotičnijih i najživljih mesta na zemlji, gde se nešto tajanstveno krije iza svakog ugla. To je bekstvo koje dolazi baš u pravom trenutku za četiri prijateljice, koje će se naći u tradicionalnim ulogama u braku, majčinstvu itd. – i borbi protiv svega toga. Na kraju krajeva, ponekad prosto morate da pobegnete nekud s devojkama.
O FILMU
Keri: "Stigla sam na ovo ostrvo tačno u 15.30, u utorak, 11. juna 1986. Izgleda kao da je bilo juče".
Dvanaest godina, šest sezona i jedan izuzetno uspešan film. Od začetka, "Seks i grad" je izrastao u internacionalni fenomen, s publikom širom sveta koja oseća toliku bliskost sa Keri, Samantom, Šarlot i Mirandom da ih smatraju više ličnim prijateljicama nego izmišljenim likovima.
Scenarista, producent i reditelj Majkl Patrik King se seća: "Kada se pojavio prvi film, viđao sam redove žena pred bioskopima obučenih kao da idu na neku fensi zabavu, a ne film. Imao sam osećaj da su bile uzbuđene što će provesti zanimljivo vreme sa svojim prijateljicama, kako onim u sedištu pored svog tako i onima na ekranu. Kada sam pomislio na nastavak, znao sam da želim da to bude nastavak žurke. Želeo sam da film bude žurka".
Sara Džesika Parker, koja ne samo da ponavlja ulogu Keri Bredšo nego je ponovo i producent filma, kaže: "Vrlo je dirljivo i uzbudljivo biti deo nečega s čime su se ljudi tako povezali, nečega što puštaju u svoje domove svake nedelje i onda idu u bioskop da to gledaju". Uprkos razrešenju glavnih narativnih tokova prvog filma, ostalo je još mnogo toga da se kaže o naše četiri dame i ljubavima u njihovim životima. Producent Džon Melfi kaže: "Uzbudljivo je ići na sledeće poglavlje, videti šta se sledeće dešava".
Kako je King počeo da razmišlja o tome dokle su likovi stigli i da istražuje gde bi mogle biti otkako smo ih ostavili pre dve godine, jedna tema je počela da izbija u prvi plan: tradicija. Iako nije želeo da "Seks i grad 2" bude konvencionalna komedija, razni oblici i lica tradicije išle su Kingu na ruku, i on je žanr okrenuo naglavačke. "Ove četiri žene nisu tradicionalne i nikada to nisu bile. Miranda je rodila vanbračno dete, onda se kasno udala, i ona je glava porodice. Šarlot se preobratila u judaizam, usvojila devojčicu iz Azije i dobila drugu ćerku. Samanta je isprobala razne veze i odlučila da želi da ostane sama. A Keri je pokušala sve što je u njenoj moći da uspe njena veza sa Zverkom i da ostane nezavisni kolumnista i pisac".
Zapravo, kaže Parkerova: "Keri, koja je u jednom trenutku mislila da nije tip za udaju, konačno se udala za ljubav svog života, čoveka kojeg je ganjala veći deo svog odraslog života". Dodaje i da Keri nije jedina koja je došla do raskrsnice u svom životu. "Sve ove žene u ovom trenutku u svom životu izgledaju zadovoljne zbog toga što imaju ono što su mislile da žele. Ali, kao što Majkl Patrik lukavo radi u svojim scenarijima, ispod površine ima puno nagoveštaja, slojeva i komplikacija".
"Na početku ovog filma svaka od ova četiri lika nađe se ‘ukalupljena’ u neku od tih ‘ženskih’ uloga", kaže King. "Keri Bredšo, večita samica, sada se bori s ulogom supruge. Kako titula gospođe utiče na ženu čiji je identitet, da ne pominjemo karijeru književnice, bio vezan za status samice? Miranda, partner u prestižnoj njujorškoj advokatskoj firmi, otkrila je da, uprkos godinama truda da dokaže suprotno, ipak postoji plafon za ono što žena može da postigne na poslu. Šarlot, koja je oduvek sanjala o tome da bude savršena majka, sada ima porodicu i otkriva koliko je ‘savršena’ majka zapravo van njenog domašaja. Skandalozna i otvorena Samanta suočava se s tabuom menopauze i starenja borbom za ideju da kada žena prolazi kroz ‘promenu’, treba i da se promeni".
I dalje se igrajući svojom temom, autori filma su pronašli način da podignu nivo fantazije u ovom filmu tako što svoje četiri dame vode na odmor na jednu od danas najegzotičnijih i najtraženijih lokacija sveta, na mesto istovremeno sasvim moderno i potpuno tradicionalno – Ujedinjene Arapske Emirate.
Keri: "Moram priznati, Samanta – to što nas nisi ispalila zbog tipa… zaista je sjajno".
Samanta: "Pa, odavno smo se dogovorile. Muškarci, bebe – nisu bitni. Mi smo srodne duše".
U svim inkarnacijama priče "Seks i grad" King, Parkerova i ostatak ekipe osećali su veliku odgovornost prema likovima, naročito četiri glavne devojke, pošto svaka od njih ima svoje odraze negde u publici. Zbog toga u filmu "Seks i grad 2", iako napuštaju svoje svakodnevne živote i odlaze na uzbudljivo putovanje na predivno mesto, one nastavljaju da se suočavaju s vrlo ljudskim, realnim problemima.
"Keri je srce i duša svega toga", kaže King. "Čak i kada se priča fokusira na ostale likove, mi to slušamo i gledamo u određenoj meri iz Kerine perspektive". "Ove četiri glumice su otelotvorenje nečega vrlo posebnog, nečega s čime svako može da se poistoveti", kaže King. "Bilo da gledaoci osećaju da su poput Keri ili Mirande, ili da imaju prijateljicu koja liči na Šarlot ili Samantu, oni su investirali u ove glumice i njihove likove, kao i emotivni put kroz koji one prolaze".
O REŽISERU
Majkl Patrik King (reditelj, scenarista i producent)
Pobrao je mnoge pohvale za svoj rad kao scenarista, reditelj i izvršni producent. Za uspešnu seriju "Seks i grad" King je nagrađen od strane Udruženja scenarista Amerike, Udruženja reditelja Amerike, Udruženja producenata Amerike i dobio je tri Zlatna globusa i dve nagrade Emi, a režirao je i producirao hit adaptaciju "Seks i grad", koja je zaradila preko 415 miliona dolara širom sveta.
O GLUMCIMA
Sara Džesika Parker (Keri Bredšo i producent)
Prethodno je glumila i bila producent u prvoj filmskoj adaptaciji hit televizijske serije "Seks i grad". Parkerova je kreirala lik Keri Bredšo u seriji za koju je primila brojne nagrade. Pored glavne uloge, Parkerova je bila i izvršni producent serije. Među njenim novijim filmovima je i naslov "Da li ste čuli za Morganove?" Marka Lorensa s Hjuom Grantom.
Kim Katral (Samanta Džouns)
Ima karijeru koja obuhvata film, pozorište i televiziju. Na velikom ekranu Katralova se nedavno pojavila u filmu "Pisac iz senke" Romana Polanskog, s Pirsom Brosnanom i Juanom Mekgregorom. Ovaj film osvojio je Srebrnog medveda u Berlinu 2010. Pored toga, Katralova je glumila u filmu Majkla P. Kinga "Seks i grad", u kojem je ponovila svoju nagrađivanu ulogu Samante Džouns iz popularne televizijske serije.
Kristin Dejvis (Šarlot Jork-Goldenblat)
Nedavno se pojavila u hit komediji "A kad brak nije lak" s Džonom Favroom. Pre toga, 2008. vratila se ulozi Šarlot u filmu "Seks i grad", zasnovanom na uspešnoj televizijskoj seriji, u kojoj je takođe glumila. Pored toga, na televiziji se pojavila u filmu "The Winning Season" s Metjuom Modinom, kao i u serijama poput "Vil i Grejs", "Seinfeld", "Prijatelji", "Urgentni centar" i "Šou Larija Sandersa".
Sintija Nikson (Miranda Hobs)
Nagrađivana glumica radila je na filmu, televiziji i u pozorištu od svoje dvanaeste godine. Nedavno je ponovila ulogu Mirande iz televizijske serije "Seks i grad" u istoimenoj filmskoj adaptaciji. Niksonova je filmsku karijeru započela pojavljivanjem u filmu Ronalda F. Maksvela "Little Darlings", a potom filmu Sidnija Lameta "Princ grada", Miloša Formana "Amadeus" i Roberta Altmana "O.C. and Stiggs". Na malom ekranu glumila je u šest sezona serije "Seks i grad", koja joj je donela nagradu Emi, još dve nominacije za istu nagradu, kao i četiri uzastopne nominacije za Zlatni globus.

Premijera: 1. jun 2010. godine u Centru "Sava"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.