U trendu

Shiri

Žanr: Akcioni

Glavne uloge:Suckyu Han,Minsik Choi, Yoonjin Kim, Derek Kim
Scenario:Jegyu Kang
RežijaJegyu Kang
Fotografija:Sungbok Kim
Montaža:Gokji Park
Orginalna muzika:Dongjun Lee

SHIRI

Akcija + Terorizam + Visoka tehnologija + Ljubav + Špijunaža + Politika + Masovne scene + Krv + Eksplozije + Prevare = Adrenalinski akcioni spektakl u pravom smislu, sačinjen od 51% akcije i 49% ljubavi. Ako ste ljubitelj filmova, kao što su „Die Hard“, „Con Air“, „The Rock“ i „Lethal Weapon“, onda morate da vidite i „Shiri“.

ČINJENICE

„Shiri“ je najuspešniji film u istoriji južnokorejskog filma, jer ga je za samo deset dana posle premijere videlo više od milion ljudi. U Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, taj broj je premašen već za 23 dana, a „Titaniku“ je za isti podvig trebalo 15 dana. Konačni rezultat: „Titanik“ 4,5 miliona, a „Shiri“ više od 6 miliona gledalaca.

Ovo je najgledaniji korejski i jedini ne-holivudski film koji je ikad zauzeo prvo mesto na box-office-u u Hong Kongu, Tajvanu i Japanu.

Jedini ne-holivudski film koji je prevazišao brojku od milion gledalaca u Japanu – film je gledalo već više od 1,4 miliona gledalaca.

Twentieth Century Fox, Warner Brothers i Trimark Pictures bore se za otkup autorskih „worldwide“ prava.

„Shiri“ je najprodavaniji korejski film svih vremena i film sa najvećim publicitetom u zapadnim medijima (Time, The Hollywood Reporter, Variety, Le Monde, AP, AFP, CNN, TBS, NHK, ASAHI, Newspaper…).

NAGRADE

Reditelj i scenarista Kang Jegyu, kao i producenti filma, kod kuće su već pokupili praktično sve nagrade za film koje se mogu dobiti: nagradu Blue Dragon za najbolje rezultate u kinematografiji i najbolju režiju, nagradu za najbolju montažu na Azijsko-pacifičkom filmskom festivalu, nagradu udruženja korejskih filmskih kritičara za najbolji film, šest nagrada Golden Bell (korejski Oskar), nagradu za najbolju režiju i za dostignuća u filmskoj umetnosti Udruženja reditelja i Udruženja biokopskih prikazivača. Čak dva najznačajnija korejska dnevna lista proglasili su Kang Jegyu-a za ličnost godine 1999.

ISTORIJA, GEOGRAFIJA I POLITIČKA POZADINA

Koreja je poluostrvo u istočnoj Aziji između Žutog i Japanskog mora. Prve države na korejskom poluostrvu nastale su još u 2. milenijumu p.n.e. i bile su delimično pod vlašću domaćih vladara, a delimično pod vlašću Kineza.

Godine 1627. Koreju su zauzeli kineski Mandžuri. Uz pomoć Japanaca 1895. godine proglasili su nezavisnu kraljevinu koju su 1910. godine anektirali Japanci. Posle trideset godina neprestanog gerilskog rata protiv Japanaca, Korejci su dočekali i Drugi svetski rat. U avgustu 1945. godine čete Crvene armije ušle su u severni deo poluostrva, a pri oslobađanju južnih pokrajina inicijativu su preuzele američke jedinice.

Postdamska konferencija iz 1945. godine priznala je nezavisnost Koreje, a 1948. godine ipak je podeljena na Severnu Koreju (glavni grad Pjongjang) i Južnu Koreju (glavni grad Seul). Granica između država postavljena je na 38. paraleli.

U junu 1950. godine izbio je rat između Severne i Južne Koreje. Posle teških borbi i dva miliona žrtava u julu 1953. godine, države su sklopile primirje, međutim, nikada nije došlo do potpisivanja konačnog mirovnog sporazuma. Formalno, države su još uvek u ratu.

Godine 1972. su počeli prvi razgovori o mogućnosti udruživanja dve države. Upravo ovih dana bili smo svedoci prve službene posete na visokom nivou – sastali su se predsednici obe Koreje.

Film je urađen pre više od jedne godine i tako je proročki nagovestio ovogodišnje događaje. Politički analitičari kažu da postoje realne mogućnosti za ponovno udruživanje Severne i Južne Koreje, što bi za Aziju bilo značajno koliko i pad Berlinskog zida i udruživanje obe Nemačke za Evropu.

PRIRODA ili Šta je to Shiri?

Shiri je slatkovodna riba koja se može naći u vodama korejskog poluostrva. Ona može da živi samo u čistim rekama i potocima i veoma je osetljiva – uginuće i zbog najmanjeg zagađenja.

Kroz brzu planinsku vodu pliva i kreće se veoma graciozno – zato je zovu i „vodena nevesta“ ili „zaljubljena nevesta“. Njeno plivanje podseća na igru zavođenja. Više od mirnih i sporih reka voli da boravi u brzim vodama i potocima. Za Shiri je, slično kao i za lososa, karakteristično da za vreme mrešćenja pliva protiv struje i pri tom preskače i prilično visoke slapove.

TERORIZAM

U filmu je „Shiri“ šifra koju koriste tajni agenti i komandosi osme specijalne jedinice severnokorejske vojske. Šifra ima simbolično značenje, jer se pripadnici osme specijalne jedinice zalažu za udruživanje Severne i Južne Koreje u jednu državu, u kojoj bi ljudi mogli da se kreću slobodno, kao što „shiri“ slobodno pliva sa severa na jug i natrag iz jedne zemlje u drugu po reci Dong Gang.

Osma specijalna jedinica je najelitnija i najuvežbanija u severnokorejskoj vojsci. Komandanti te jedinice, razočarani zbog neefikasnosti svoje države, odlučuju da preuzmu u svoje ruke sudbinu naroda koji zbog nesposobnosti političara već pola veka živi podeljen u dve države.

Oni planiraju nekoliko terorističkih akcija, za koje bi se države međusobno optuživale, što bi kad tad dovelo do novog rata između Severne i Južne Koreje. To bi po njihovom mišljenju bilo mnogo bolje od trenutnog položaja „status kvo“ i na kraju bi moglo dovesti i do ujedinjenja obe Koreje, što je i bio povod za celu akciju.

VISOKA TEHNOLOGIJA

Za ostvarivanje svog suludog plana teroristima je neophodno moćno oružje. Najmoćnije oružje svakako su oni sami – uvežbane mašine za ubijanje – međutim, to nije dovoljno i zato odlučuju da ukradu najnoviji proizvod južnokorejske visoke tehnologije – CTX.

CTX je tečni eksploziv izuzetne rušilačke snage koji nekoliko puta prevazilazi sve do sada poznate konvencionalne eksplozive. U uobičajenom stanju sličan je vodi, bezbojan je, nema mirisa ni ukusa; kad se izloži svetlosti i povišenoj temperaturi, dolazi do reakcije – samozapaljenja i jake eksplozije.

FUDBAL

Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu. Šta može biti uzbudljivije i značajnije od upravo završenog Evropskog prvenstva u fudbalu? Samo jedno – Svetsko prvenstvo u fudbalu. I sledeće Svetsko prvenstvo u fudbalu 2002. godine odvijaće se upravo u Južnoj Koreji…

Dve države se već dogovaraju o zajedničkom nastupu na prvenstvu. Sto hiljada gledalaca na jednom stadionu – idealno mesto za terorističku akciju, pogotovo uz pomoć eksploziva koji izgleda kao obična voda. Međutim, 2002. godina još je veoma daleko, a našim teroristima pod vođstvom komandanta Parka se žuri.

TRENUTNA POLITIČKA SITUACIJA

Prvi put, posle sklapanja primirja između država 1953. godine, pre nekoliko dana sastali su se predsednici obe zemlje. Sastanak na najvišem nivou odvijao se u izuzetno pozitivnoj atmosferi i mnogi politički analitičari najavljuju skori pad „azijskog Berlinskog zida“.

U filmu se predsednici odlučuju da zajedno odgledaju prijateljsku fudbalsku utakmicu između reprezentacija Severne i Južne Koreje. Teroristi u tome vide svoju idealnu priliku. Smrt oba predsednika sigurno bi zapalila novi rat.

LJUBAV

Glavni junak Ryu, specijalni agent obaveštajne službe, želi da se oženi sa Hyun, vlasnicom prodavnice ribica. Od nje je prvi put čuo za „kissingurami“, ribe koje žive u parovima. Kad „kissingurami“ odabere životnog partnera, ostaje mu verna do kraja života, i ako jedna od ribica ugine, i druga umire za njom.

Datum njihovog venčanja se približava, a Ryu ima sve više poteškoća na poslu. Najčuvanija državna tajna – tečni eksploziv – već prilikom prvog transporta iz laboratorije postaje plen terorista koji su uvek za korak ispred obaveštajne službe. Sve ukazuje na to da imaju izdajnika u samom vrhu…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike