U trendu

Tarzan

Žanr: animirani, akcioni, avantura
Trajanje: 94 min.
Premisa: Legenda počinje ovde!

Glavne uloge:Kelan Luc (Kellan Lutz)Džo Ozmond (Jo Osmond)Robert Kapron (Robert Capron)
Scenario:Rajnhard Klos (Reinhard Klooss)Džesika Postiđo (Jessica Postigo)Edgar Rajs Barouz (Edgar Rice Burroughs) – roman
Režija:Rajnhard Klos (Reinhard Klooss)

SINOPSIS

„Tarzan“ je jedan od najvećih svetskih literarnih klasika koji su najviše puta adaptirani i obrađivani. Sada na velika platna stiže priča o junaku iz džungle potpuno prilagođena novoj generaciji. Današnje je vreme. U toku ekspedicije u zabačene krajeve afričke džungle Džon Grejstok i njegova supruga ginu. Jedini preživeli je njihov sin, J. J. s nadimkom Tarzan. U olupini helikoptera grupa gorila pronalazi dečaka i odgaja ga kao člana svoje porodice. Tarzan odrasta učeći zakone koji vladaju džunglom i gotovo čitavu deceniju ne sreće drugo ljudsko biće – sve do susreta sa prelepom i neustrašivom Džejn Poter. To je ljubav na prvi pogled. Ali stvari postaju komplikovane kada Vilijam Klejton, koji putuje sa Džejn, otkrije svoje prave namere i pohlepne želje. Tarzan je prinuđen da uz pomoć svojih prirodnih instinkta zaštiti svoj dom i devojku koju voli.

O FILMU

Veoma mali broj književnih dela je u poslednjih sto godina uticao na dečju maštu poput „Tarzana“ Edgara Rajsa Barouza. Ovo delo učinilo ga je poznatim i bogatim piscem. Prvi put je štampano 1912. godine, da bi 1939. imalo već dvadeset i tri nastavka, a prva ekranizacija urađena je 1918. godine. Posle skoro punog veka animirana verzija klasika urađena je najnovijom tehnologijom.

Reditelj Rajnhard Klos uverava nas da će njegov film ostati jedinstven u poređenju s većinom animiranih filmova u kojima su centralni likovi životinje. „Mesecima sam svakodnevno šetao i posmatrao šume. Onda sam ubrzo sastavio prvi nacrt“, rekao je reditelj, scenarista i producent Rajnhard Klos. Prednost za autore filma bilo je to što se ceo proces nastanka filma održavao u montaži. U ovakvoj verziji privlačno je to što su životinjima date ljudske osobine, s naglaskom na dijalozima. „Izazov za produkciju je bio da se modernizuje priča o Tarzanu i da se predstavi na način na koji gledalac neće komentarisati: ‘Pa ovo sam već video’. Istovremeno nismo želeli da odlutamo mnogo od originala. Bilo je to hodanje po tankoj žici, ali verujem da smo napravili dobar miks“, rekao je producent Moskovič.

Do sada je snimljeno oko sto filmova o Tarzanu, ali nikada do sada nije napravljena verzija sa jakim naglaskom na mladog Tarzana i njegovu familiju gorila, tvrdi reditelj i dodaje: „Privuklo me je to što smo koristili fotorealistični pristup, što nije uobičajeno za animirane filmove“. Realizam u ovakvom filmu je nešto što je više neobično za publiku nego prepoznatljivo, a ekipa filma se tokom rada susretala sa brojnim kreativnim i tehničkim izazovima.

Jedna od tema koja se ponavalja u svim adaptacijama ove priče jeste stalna borba između prirodnog sveta sa jedne strane i pretnje od civilizacije sa druge strane. U jednom od najvećih studija na svetu film je sniman više od tri meseca. Glumci i kaskaderi igrali su u apstraktnom prostoru. Tarzan je jedna od prvih velikih produkcija u Nemačkoj koja koristi novu tehniku i način snimanja. To je korišćeno u svakoj sceni gde se pojavljuju ljudski likovi, kao i gorile. „Drago mi je da se radi o animaciji koja će tako privući širu bioskopsku publiku u Nemačkoj. Ona nas ne ograničava na određeni žanr. Čak i pre deset godina mogli ste da vidite animirane filmove. ‘Avatar’ je bio najistaknutiji primer. Danas se nove tehnologije mogu videti u skoro svim holivudskim blokbasterima“, rekao je reditelj.

Kako je Tarzan go do pasa, to je dodatno stvaralo probleme autorima filma u toku rada i kompjuterske obrade. „Vrlo je neobično za jedan animirani film da vam glavni lik bude polugo“, objašnjava reditelj sam proces snimanja scena sa Tarzanom. „Njegovi mišići moraju izgledati kao bicepsi, a ne kao cigle. A kako je sve to digitalno urađeno, onda vas u toku rada stalno nešto neprijatno iznenadi. Samo predstavljanje lika koji nije obučen u potpunosti moralo je imati poseban pristup.“ Kako je i svet majmuna, koji čini Tarzanovu porodicu, morao biti realistično prikazan, tim glumaca radio je na tome da ubedljivo prikaže najbližu porodicu glavnog lika. Reditelj napominje da je jedan od problema bilo i pravljenje likova tako da ne budu suviše realistični, jer publika tada ne može da se poistoveti s likom i najčešće biva razočarena.

O REŽISERU

Rajnhard Klos (reditelj)
Pre nego što je počeo da piše za radio, televiziju i štampane medije, studirao je u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Radio je kao producent, a Tarzan je prvi veliki izazov sa kojim se susreo kao reditelj.

O GLUMCIMA

Kelan Luc (Tarzan)
Mladi američki glumac najpoznatiji po svojoj ulozi Emeta Kalena u franšizi o sagi „Sumrak“. Smatra se jednim od najperspektivnijih talenata. Nedavno je završio film „Herkul 3D“. Igrao je sa Mikijem Rurkom u akcionom filmu „Java Heat“. Igrao je i u: „Immortals“, „Arena“, „Deep Winter“, „The Tribe“ itd, u kojim su mu na setu kolege bile istaknuti glumci poput Semjuela L. Džeksona, Džejmsa Brolina, Henrija Kevila i drugih.

Spenser Lok (Džejn Porter)
Poznata je po svojoj ulozi K-Mart u franšizi „Resident Evil“. Stiven Spilberg i producent Robert Zemekis poverili su joj 2004. godine ulogu u animiranom filmu „Kuća monstrum“, koji predstavlja jedan od prvih filmova ovakvog tipa. Za ovu ulogu nominovana je za nagradu Eni. Igrala je i u televizijskim serijama, uključujući: „The Vampire Diaries“, „Cougar Town“, „CSI“, „NCIS“, „Without A Trace“ itd.

Oficijelni sajt

Premijera: 17. april 2014. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike