The Books of knjige: Slučajevi pravde (video)

Žanr: krimi, komedija
Trajanje: 90 min
Zemlja porekla: Crna Gora

Glavne uloge:
Veselin Gajović, Goran Vujović, Aleksandar Radunović, Zoran Marković, Sejdo Alijaj, Nikola Pejaković, Tihana Ćulafić, Izudin Bajrović, Nebojša Glogovac, Zenit Đozić, Zoran Kesić
Scenario:
Aleksandar Radunović
Režija:
Zoran Marković

SINOPSIS

Ko je ostavio leš na farmi kamiondžija od kojih se dobija najkvalitetnije mleko? Ko švercuje nelegalne tablete Betangin? Ko policajcima pali ruke? Zašto se pojavljuje zlokobni zec? Sve to pokušavaju saznati dva hrabra, ali nesposobna policijska inspektora.

O FILMU

Dva hrabra policijska inspektora rade na slučaju dvostrukog ubistva. Iako će zločincima pokušati zadati smrtonosni udarac, njihova nesposobnost ih vodi u propast. Glavne uloge u filmu tumače članovi „The Books of knjige“: Veselin Gajović Gajo, Goran Vujović, Aleksandar Radunović Popaj, Zoran Marković Zonjo, a pored njih tu su i Nikola Kolja Pejaković, Izudin Bajrović, Nebojša Glogovac, Zenit Đozić, Tihana Ćulafić, Sejdo Alijaj, Zoran Kesić i drugi.

Dugometražni igrani film „The Books of knjige: Slučajevi pravde“ već je pobrao simpatije na festivalima u regionu. Premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Herceg Novom, potom na Sarajevo Film Festivalu, film je okarakterisan kao “komedija koja pomera granice” ili „najbrutalnija krimi – komedija od kada je propala Juga“.

U pitanju je ostvarenje crnogorskih “Pajtonovaca”, humorističke grupe “The Books of knjige”, čiju režiju potpisuje Zoran Marković. Pored standardnog pojavljivanja ekipe “Buksovaca”, koji tumače dvojicu glavnih likova – suludih policijskih inspektora, koji rade na slučaju razrešenja ubistva, mafijaškog vernika i doušnika dupelisca koga tumači režiser filma lično, pojavljuju se i zvezde iz regiona. Tako Nikola Kolja Pejaković glumi glavnog negativca, dok su odlične epizode ostavarili Nebojša Glogovac, Zoran Kesić, Stefan Bundalo kao i član originalne postave “Nadrealista” – Zenit Đozić.

“Sve su to ljudi koji vole dosadašnji rad The Books of knjige, pa je bilo sasvim logično da nam se pridruže u ovom ambicioznom poduhvatu”, istakao je je reditelj i dodao: “Mislim da će publika biti prijatno iznenađena estetikom filma. Žanrovski je čak bliže klasičnom krimi ostvarenju nego komediji, što će reći da je krivudavi zaplet filma uspeo da nametne neizvesnost koja drži pažnju. Ne znam da li će film imati inostrani festivalski život zbog svoje verbalnosti na kojoj se zasniva humor TBOK- a koji je teško prevodiv, ali sam siguran da će se domaćoj i regionalnoj publici jako svideti jer tako nešto do sad nisu imali prilike da vide”, kazao je glumac Goran Vujović koji tumači lik inspektora Rajka.

Muziku za film komponovao je Nemanja Nedeljković, član niškog hip-hop dvojca Stereo banana, dok scenario potpisuje Aleksandar Radunović Popaj. Direktor fotografije je Dalibor Tonković, a montažer Aleksandar Šmit. „Mi smo sa sarajevskom školom nadrealizma bliski i totalno kompatibilni. Bilo je logično da glumačka ekipa dolazi iz BiH. Zatim se potrefilo da u filmu imamo i muziku njihovih autora. Na prvom mestu je tu Dino Šaran iz grupe “Letu štuke” koji u filmu premijerno predstavlja novu pesmu koju je radio sa bendom “Dubioza kolektiv”. Takođe, u filmu imamo i jednu pesmu mostarske grupe “Zoster”. Moramo spomenuti Izudina Bajrovića koji glumi vrlo značajnu ulogu u filmu, načelnika Baćovića. Začudićete se filmom jer u njemu skoro da ne postoji pozitivan lik“, kazao je Marković. Film će se naći na repertoaru crnogorskih bioskopa već u oktobru, a nakon toga, početkom novembra, nakon beogradske i novosadske premijere naći će se na repertoarima bioskopa širom Srbije i regiona.

Oficijelni sajt: The Books of knjige: Slučajevi pravde (2017)

Premijera: 9. novembar 2017. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike