U trendu

Trka smrti

Žanr: akcija, triler
Trajanje: 105 min.
Premisa: Spremite se za ubistvenu trku!

Glavne uloge:

Džejson Stetam (Jason Statham), Džoun Alen (Joan Allen), Tajriz Gibson (Tyrese Gibson), Ijan Mekšejn (Ian McShane), Natali Martinez (Natalie Martinez), Džejson Klark (Jason Clarke)

Scenario:Pol Anderson (Paul W.S. Anderson)
Režija:Pol Anderson (Paul W.S. Anderson)

SINOPSIS
Džejson Stetam igra trostrukog trkačkog šampiona Džensena Ejmsa, bivšeg zatvorenika, kome je podmetnuto svirepo ubistvo. Nemilosrdna upravnica zatvora Henesi daje Ejmsu dve opcije: da vozi Trku smrti ili da nikada više ne vidi svoju devojčicu. Izbor je jednostavan. Ejms je prisiljen da nosi masku legendarnog vozača Frankenštajna, miljenika publike, koga je, čini se, nemoguće ubiti. Lica skrivenog iza grozomorne maske, bivši zatvorenik započinje trodnevno takmičenje da bi dobio svoju slobodu. Međutim, da bi osvojio glavnu nagradu, Ejms mora da preživi napade najokorelijih kriminalaca – uključujući i nepobedivog Džoa Mašinku (Tajriz Gibson) – i sve to u najgorem zatvoru u zemlji. Trener (Ijan Mekšejn) podučava Ejmsa da upravlja čudovišnim mustangom V8 fastbek opremljenim sa dva dodatna mini-topa, bacačima plamena i napalmom. Ovaj nedužni čovek uništiće sve što mu se nađe na putu da bi pobedio u najizopačenijem sportu na Zemlji.
O FILMU
"Trka smrti", uzbudljiv akcioni triler Pola Andersona, priča o zatvoreniku koga nedelje dele od izlaska na slobodu i kojeg je upravnik zatvora primorao da učestvuje u brutalnoj, smrtonosnoj auto-trci, zajedno s cimerima iz zatvora.
Reditelj Pol Anderson i producent Džeremi Bolt bili su veliki obožavaoci filma Rodžera Kormana "Death Race 2000" iz 1975. On je poslužio kao inspiracija za futuristički film koji je nastao decenijama kasnije. "Trka smrti" je zapravo bliska budućnost sveta opsednutog rijaliti programima, nasiljem i krvoprolićem. "Film predstavlja ultimativni rijaliti šou – devet takmičara trkaju se do smrti po ovoj zapečaćenoj stazi. Oni su gladijatori našeg vremena, a ova trkačka staza je njihov Koloseum", kaže Anderson.
Pored glavnih uloga poverenih poznatim akcionim herojima kao što su Džejson Stetam (Transporter, Dve čađave dvocevke, Sneč), posebnu ulogu u filmu imaju automobili koje zatvorenici voze. Glumci su bili oduševljeni svojim vozilima opremljenim napalmom, rezervoarima gasa smejavca i sedištima koja mogu da se katapultiraju. Stetam kao Ejms vozi prerađenog ford mustanga GT iz 2006, poznatog kao "Monster", opremljenog oružjem koje ispaljuje 3.000 metaka u minuti. Ukupno 34 automobila – uključujući šest mustanga, pet dodž ramova, četiri poršea, tri jaguara, tri BMW-a i tri bjuika različitih stilova – korišćeno je za prikaz 11 glavnih automobila. Pored toga, 85 mehaničara radilo je oko šest nedelja na sastavljanju svakih trkačkih kola, a zatim još nedelju dana kako bi napravili tanki metalni omotač koji je trebalo da simulira oklop neophodan za odbranu od neprijateljskih napada.
Samo snimanje trke ekipi je predstavljalo najveći izazov. S obzirom na to da su neke od spektakularnih vratolomija mogle biti izvedene samo jednom, čak po osam kamera snimalo je iz različitih uglova, kako iz vazduha tako i sa zemlje. Kamere su posebnim kutijama bile zaštićene od udara, plamena, toplote i lomljenja, i montirane na automobile kako bi akcija bila snimljena izbliza.
S premisom klasika iz sedamdesetih o budućnosti u kojoj svako želi kartu za smrtonosni rijaliti šou, sirov, sa starim dobrim akcionim scenama, mračnom vizijom budućnosti i savršenim likom antiheroja, "Trka smrti" predstavlja originalni neogrindhaus film. Za sve ljubitelje starih akcionih filmova B produkcije ove jeseni Džejson Stetam, Džoun Alen, Natali Martinez donose pravo osveženje na velika platna.
O REŽISERU
Pol V.S. Anderson (reditelj i scenarista)
Svoj prvi scenario napisao je kao student – za film "Shopping" iz 1994. godine. Glavne uloge u njemu igraju Džad Lo i Sejdi Frost. Taj film prikazan je na Sandens festivalu. Ovaj reditelj bavi se različitim žanrovima. Njegovi filmovi su: "El Cid", "Speed", "The Spiral Cage", "Mortal Kombat" (film je zaradio preko 150 miliona dolara širom sveta), "Event Horizon", "Soldier". Njegov film "Pritajeno zlo" ("Resident Evil"), za koji je uradio scenario, režiju i produkciju, bio je adaptacija najprodavanije video-igre istog imena. U njemu igraju Mila Jovović i Mišel Rodrigez. Jedan od njegovih poslednjih filmova je i horor "AVP: Alien vs. Predator" (2004).
O GLUMCIMA
Džejson Stetam (Frenk Martin)
Posle uloge koju je ostvario u filmu "Transporter", postao je tipičan predstavnik nove generacije akcionih heroja. Lik Beson je ovaj film napisao specijalno za njega. Stetam je rođen u Engleskoj. Veliki preokret u karijeri postigao je ulogom u filmu Gaja Ričija "Dve čađave dvocevke", a zatim u sledećem Ričijevom filmu – "Sneč". Posle toga igrao je i u filmovima "The One" i "Mean Machine".
Poznat je i njegov film "The Italian Job". Stetam je potvrdio svoje učešće u nastavku filma "The Italian Job", koji nezvanično nosi naziv "Posao u Meksiku". Nedavno je igrao u filmu "Chaos", pored Rajana Filipa i Veslija Snajpsa, i u novom filmu Gaja Ričija – "Revolver".
Oficijelni sajt

Premijera: Sinemanija 2008. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike