Velika lepota

Žanr: drama
Trajanje: 142 min.
Zemlja porekla: Italija, Francuska, 2013
Engleski i originalni naziv filma: „The Great Beauty“ / „La Grande Belezza“

Glavne uloge:Toni Servilo (Toni Servillo), Karlo Verdone (Carlo Verdone), Sabrina Ferili (Sabrina Ferilli), Karlo Bučiroso (Carlo Buccirosso), Jaja Forte (Iaia Forte), Pamela Viloresi (Pamela Villoresi), Galatea Ranci (Galatea Ranzi)
Scenario:Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino), Umberto Kontarelo (Umberto Contarello)
Režija:Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino)

 

SINOPSIS

Aristokratkinje, ambiciozni pojedinci, političari, kriminalci, novinari, glumci, dekadentni plemići, umetnici i intelektualci – autentični ili umišljeni – pletu tkivo neuhvatljivih odnosa unutar beznadežnog Vavilona smeštenog u antičke palate, skupocene vile i na najlepše trgove grada. Džep Gambardela ima šezdeset pet godina. Ravnodušan i razočaran, alkoholom zamućenog pogleda, posmatra ovu paradu ispražnjenog, na propast osuđenog, moćnog, depresivnog čovečanstva. Moralno mrtvilo od koga se vrti u glavi. A u pozadini – leto u Rimu. Veličanstven i nezainteresovan grad, kao diva na umoru.

O FILMU

Film „Velika lepota“ italijanskog reditelja Paola Sorentina oslikava dekadentni i izveštačeni svet visoke buržoazije u Rimu, u čijem vrtlogu je Džep Gambardela, tužni 65-godišnji pisac i novinar. Šezdesetpetogodišnji plejboj, kralj visokog društva, Džep Gambardela, šarmantni hroničar Rima, kulturnog života večnog grada, stalni je gost zabava koje implicitno ukazuju na dekadenciju kulturnih krugova rimske prestonice. Džep je noćna ptica koja za život zarađuje kao novinar, prinuđen da stalno objašnjava neostvarenim ili ostvarenim umetnicima zašto je prestao da piše posle jednog i jedinog objavljenog romana. Posle smrti žene koje je u mladosti voleo, Džep počinje da se preispituje.

Sorentinova „Velika lepota“ je stilizovani filmski esej o životu bogatog snoba koji prezrivo gleda na svoje okruženje i traga za čistom, pravom emocijom i iznad sveg – lepotom. Italijanski film „Velika lepota“ Paola Sorentina osvojio je Oskara za najbolji strani film na 86. dodeli nagrada Američke filmske akademije, nakon što je trijumfovao na dodeli nagrada Evropske filmske akademije krajem 2013. godine.

Oficijelni sajt

Premijera: FEST 2014

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike