AC/DC

Poznati australijski hard rok sastav, AC/DC, osnovali su 1973. godine braća Malkom i Agnus Jang. Prvu postavu benda činili su još Dejv Evans (vokal), Leri Van Kreit (bas) i Kolin Burdžis (bubnjevi).
Bend ubrzo menja pevača, pošto je na jednom koncertu Evans odbio da peva i na njegovo mesto dolazi Bon Skot.
Već 1976. godine bend je postao kult u Australiji i počeo da postaje popularan u SAD-u. Novi albumi i turneje po Americi učinile su ovaj bend veoma popularnim u celom svetu. Već 1980. godine bend je postao toliko popularan da gotovo nijedna muzička top-lista na svetu nije bila kompletna bez nekog njegovog hita ili albuma.
Iste godine desila se, međutim, velika tragedija. Pevač grupe, Bon Skot, nađen je mrtav u automobilu, pošto je prethodne večeri konzumirao ogromnu količinu alkohola. Izgledalo je da je to kraj ove grupe, no na njegovo mesto relativno brzo dolazi pevač Brajan Džonson, koji je, kasnije se pokazalo, još više odgovarao bendu.
Svaki naredni album povećavao je bendu popularnost i prodavan je u sve većem tiražu. Album „Highway To Hell“ prodat je u više od 12 miliona primeraka.
Kroz bend je prošlo dosta muzičara, a jedino je od početka do danas ostao osnivač grupe Malkom Jang. Pomenućemo sve članove koji su prošli kroz ovaj bend: Mark Evans (bas), Filip Rud (bubnjevi), Klif Vilijams (bas), Simon Rajt (bubnjevi), Kris Slejd (bubnjevi) i Pol Greg (bas).
Do danas su ostali popularni hitovi ove grupe: „Highway To Hell“, „For Those About To Rock (We Salute You)“, „Thunderstruck“ i „Stiff Upper Lip“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.