Balašević “begešima” – Sve se svede na muziku

Proslavljeni kantautor Đorđe Balašević prvi put će nastupiti u Kombank Areni, 30. decembra 2016. godine, saopštili su danas organizatori.

U najavi koju je poslao medijima Balašević ističe da mu se učinilo kako najava koncerta u Beogradskoj Areni ne bi trebalo da predstavlja neki problem.

“Održao sam ih u Beogradu više od stopedeset do sad, i moram vam otkriti da postoji razlog zašto je to sa strane ponekad možda delovalo kao nešto savršeno lako? Zato što je, naime, to i bilo savršeno lako…Novogodišnji koncerti u Sava Centru bili su definitivno nešto najlakše što sam ikad radio…” stoji u Balaševićevoj izjavi.

Kantautor napominje da taj talas dobre energije nije ni trebalo vrebati.

“On bi te naprosto pokupio i pre nego što do kraja izgovoriš “Dobro veče, Moj Beograde”, i na tebi je nadalje bilo samo da tu i tamo jedva primetno balansiraš pod blagim naletima bočnih vetrića zlobe i zavisti, surfujući kao Petar Pan kroz sazvežđe upaljenih šibica…”, piše Balašević.

Ne želeći, kako kaže, da previše zalazi u poetiku, jer to opet neće izaći na dobro, Balašević primećuje da bi neuki to mogli lako da pobrkaju s patetikom, na kojoj mu, kako kaže, najviše zameraju.

“I odmah će se dati u potragu po internetu ne bi li me raskrinkali kako se ja to, ustvari, na taj način godinama ulagujem svakom božijem gradu u kom sam održao preko stopedeset novogodišnjih koncerata…” napisao je Balašević.

Citira i Deju Šapurkina iz svoje knjige “Kalendar Mog Detinjstva”, pa kaže: “Do kraja ću se na ovom svetu kanda navići na sve osim na ljude. No, dragi moji Begeši, da ne davim previše…Vremena su takva kakvim ih mi napravimo, i već bi se i ovo obraćanje moglo učiniti sumnjivim”.

Objašnjava da Beograđane zove Begešima jer se tako u novosdadskom žargonu tepa stanovnicima glavnog grada, a, može, dodaje, da se shvati da je i od “be-ge”.

Begeš je, inače, napominje, tamburaška verzija kontrabasa, najveća moguća tambura, koja daje osnovni ritam, najdalje se čuje i oko koje se, kao pilići, poslušno okupe i sve ostale tamburice, i primovi, i čela, i kontre…

Na kraju se, eto, sve ipak svede na muziku, poručuje Balašević u obraćanju publici.

(Tanjug)

Ostavite komentar