Četiri decenije “Boemske rapsodije”

Foto:Wikipedia/ Thomas Steffan

Pre 40 godina grupa Queen snimila je svoju najvoljeniju i najčudniju pop pesmu – “Bohemian Rhapsody” koja i danas važi da genijalnu numeru 20. veka.

Ova progresiv-rok opereta prodata je širom sveta u preko šest miliona primeraka. Jedan je od najprodavanijih rok singlova svih vremena. Bila je dva puta na top 10 listi – kada se pojavila 1976. i 1992. kada su Vejn i Gart mahali glavama u automobilu i horski pevali uz nju u filmu “Vejnov svet”.

U digitalnom dobu, ova šestominutna numera, i dalje je dominantna i jedna je od 10 najskidanijih pesama u rok istoriji, piše BBC.

Numera se pojavila u presudnom trenutku za britanski kvartet. Naime, pojavila se kao “naslednik” singla “Killer Queen” koji je bio prvi američki hit ovog benda i otvorio im vrata za veliku turneju.

Zahvaljujući uspehu ovog singla, bend i producent Roj Tomas Bejker su imali za to vreme ekstravagantan budžet za novi album “A Night at the Opera”.

Snimanje “Bohemian Rhapsody” počelo je 24. avgusta 1975. u studiju u Velsu iako je Fredi Merkjuri već godinama radio na pesmi prvobitno nazvanoj “The Cowboy Song”. Bejker je pesmu prvi put čuo u Merkjurijevom stanu kada je, usred sola, pevač prokomentarisao da će tu ubaciti “operski deo”. I nije se šalio.

Bilo je potrebno više meseci i desetak studija pre nego što je pesma snimljena, a Merkjuri je gotovo svakodnevno ubacivao novi vokalni sloj u numeru.

Pesma počinje sa a kapela delom potom sledi klavirska eulogija, gitarski solo sa erupcijom hardroka (otuda mahanje glavama u “Vejnovom svetu”) i potom kontemplativni deo. Operski deo pesme kombinacija je hora sa piskutavim uzvikom “Galileo!” i “naklon” italijanskoj komediji (komična figura Skaramuš), španskom narodnom plesu (fandango), Rosinijevim i Mocartovim operama (Figaro), Merkjurijevom rodnom Zanzibaru (Bismilah – arapski za “u Alahovo ime”)

I koje je značenje “Boemske rapsodije”? Merkjuri ga nikada nije objasnio ni članovima benda, ni novinarima. Više je voleo da slušaoci sami odluče šta znači.

Ostala je zabeležena reakcija direktora Kvinove izdavačke kuće – “Da li ste poludeli?” Producenti su pokušali da nagovore bend da skrati pesmu i učini je prikladnijom za radio, ali je bend to odbio.

Kao “šlag na tortu” snimili su spot, godinama pre pojave MTV-a, koji je bio kombinacija nastupa uživo i čudnih sekvenci koji su samo doprineli prezasićenosti pesme.

Pesma, video snimak i pevljivost učinili su bend rok zvezdama. Kada je Merkjuri preminuo 1991. bend se povukao iz javnosti.

Tada se pojavio Majk Majers koji je bio odlučan da “Bohemian Rhapsody” uključi u sada čuvenu scenu iz automobila u “Vejnovom svetu”. Film je snimljen u vreme kada je Merkjuri preminuo i režiserka Penelopi Spiris je želela da upotrebi savremeniju pesmu za tu scenu ali je Mejers bio odlučan. Njegova tvrdoglavost se isplatila kako za film, tako i za bend.

(Tanjug)

Ostavite komentar