Danas je Svetski dan muzike, i zvanični početak leta

Svetski dan muzike obeležava se danas i u skladu sa tradicijom, koju je pokrenuo nekadašnji francuski ministar kulture Žak Lang, prvog dana leta se organizuju besplatni koncerti po parkovima, trgovima, ulicama, ali i u zatvorenim prostorima.

Srpska prestonica će se pridružiti proslavi Svetskog dana muzike nizom koncerata te će tako „ArtLink“ u saradnji sa partnerima organizovani od 16 do 20 časova muzičku promenadu po centru Beograda.

„ArtLink“ mladi virtuozi će nastupati od 16 do 16.30 časova u Pionirskom parku (kod fontane), a zatim ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici od 17 do 17.30 sati.

U Studentskom parku (kod spomenika Josifu Pančiću) od 18.30 do 19.15 časova publika će slušati Dečiji hor RTS-a, a u Skadarliji (ispred Kuće Đure Jakšića) od 19 do 20 sati Miloš Čolaković trio.

Program Kolarčeve zadužbine povodom Svetskog dana muzike otvoriće u 18 sati pijanista poreklom iz Hong Konga Ernest So koji će na koncertu pod nazivom „Whirl and Swirl“ u Muzičkoj galeriji izvesti kompozicije Geršvina, Kapustina, Armengola, Tanikave i Fazila Saja, inspirisane džezom.

Treći put u okviru projekta „Muzej akustike“ biće realizovana interaktivna izložba „Svet zvuka“ uz stručno vođenje, dok će u holu Kolarčeve zadužbine biti održan koncert ansambla „Sensartika“ koji čine Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Darko Armenski (klarinet, saksofon) i Miloš Marić (gitara).

Program na Kolarcu će se završiti nastupom ansambla „Elemental Culture Collective“ (SAD) koji počinje u 21 čas u Velikoj dvorani.

Ovaj kvintet udaraljki povešće publiku na magično muzičko putovanje oko sveta – od muzike Kita Džereta preko bugarskih narodnih melodija pa do baleta za šest ruku.

Na Svetski dan muzike biće održani i 49. Kalemegdanski sutoni u organizaciji Muzičke omladine Beograda.

Tokom popodneva i večeri u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ predstaviće se Ljubica Sekulić (viola i harfa) sa delima domaćih i švedskih kompozitora, neobičnu muzičku fuziju – „Flauta vrs. Marimba“ prikazaće duo „Timeline“, koji čine Nikola Radan i Boris Bunjac i na kraju će nastupiti „Merry Gospel Hor“ sa specijalnim gostima.

„Kalemegdanski sutoni“, ranijih godina višednevni ciklus koncerata, ovoga puta su svedeni na jednodnevni događaj koji će se održati od 17 do 22 časa pod simboličnim nazivom „Za(O)tvaranje“.

Novi serijal letnjih koncerata na Zidiću ispred Doma omladine otvoriće baš na Svetski dan muzike VIS Nebograd, sastav koji čine polaznici muzičke radionice namenjene osobama sa autizmom.

Na repertoaru će se naći autorske muzičke numere, ali i hitovi rok, pop i elektronske muzike.

U Etnografskom muzeju u Beogradu Svetski dan muzike biće obeležen nastupom Milice Milisavljević Dugalić, jedne od najcenjenijih etno pevačica Balkana.

Svetski dan muzike, na dan letnje ravnodnevnice, ustanovljen je pre 37 godine na inicijativu tadašnjeg francuskog ministra kulture Žaka Langa i od tada se muzika slavi u svim svetskim metropolama – održavaju se koncerti na otvorenom i muzika osvaja prostore.

Danas zvanični početak leta

Danas u 6 sati i 24 minuta, počinje leto, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“.

U isto vreme, u tom 172 danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Zemlja će biti u afelu, to jest najdalje od Sunca, 4. jula u 22 sati i 11 minuta.

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Kako Sunce u Beogradu toga dana izlazi u 04: 52, a zalazi u 20:28, obdanica će trajati 15 sati i 36 minuta, a noć svega 8 sati i 24 minuta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike