najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dragačevski Sabor trubača od 10. do 14. avgusta

Dragačevski Sabor trubača u Guči, najposećenija manifestacija narodnog stvaralaštva u Srbiji i jedinstveno  takmičenje narodnih trubačkih orkestara u svetu, ove godine će trajati pet dana, od 10. do 14. avgusta, saopštili su u sredu organizatori.

Na 56. Saboru trubača u Guči nadmetanja trubačkih orkestara predviđena su za 11, 12. i 13. avgust, a u finalnom takmičenju učestvovaće 18 seniorskih orkestara. To su orkestri koji su pobedili na organizovanim predtakmičenjima u Surdulici, Zlatiboru, Boljevcu, Kotraži i Kovačici, navodi se u saopštenju.

Za 10. i 14. najavljeni su koncerti Svetlane Ražnatović, „Riblje čorbe“, Severine, Miroslava Ilić, i u nedelju na pozornici Centra za kulturu bend „Very Naiš“ iz Niša.

Od ove godine uveden je nov programski sadržaj, pod nazivom „Takmičenje majstora trube“, koji će okupiti orkestre čiji su kapelnici osvajači majstorskog zvanja.

„To znači da ćemo u Guči imati po prvi put posle dugog niza godina najbolje među najboljima“, dodaje se u saopštenju.

Za osvajača ovog prestižnog priznanja koje nosi naziv „Šampion Guče za 2016. godinu“ obezbeđena je statua „Desimir Perišić“ – prvi pobednik Sabora u Guči, kao i vredna nagrada u iznosu od milion dinara. I svi učesnici „Lige šampiona Guče“ dobiće Povelju „Desimir Perišić“ i nagradu u iznosu od po sto hiljada dinara.

Već tradicionalno u Guči se održava takmičenje mladih trubačkih orkestara, u omladinskoj i pionirskoj kategoriji. Ove trubačke nade nastupaju prvog saborskog dana.

Zahvaljujući razumevanju i podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u centru Guče, pored Motela „AS“, do kraja godine biće završeni radovi na izgradnji Doma trubača za smeštaj trubačkih orkestara. Vrednost ovog poduhvata je 36 miliona dinara, bez opreme, od čega je Ministarstvo obezbedilo sredstva u iznosu od 30 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike