U trendu

Emitovan film „EKV – Kao da je bilo nekad“

Besmrtnost, tako željena a nedokučiva. Neki ljudi ipak žive zauvek. Ovo je članak o njima.
Ponovo spajamo dva žanra u jedan. Muziku i film. Pričamo o legendarnoj beogradskoj grupi "Ekatarina Velika". Na sam pomen imena ovog benda gotovo da imam potrebu da ustanem u znak poštovanja. Pripadam generaciji koja je rasla uz EKV, i koja je vaspitavana uz EKV. Bila je to i ostala jedna od najvećih rok grupa ne samo s prostora bivše Jugoslavije već slobodno možemo reći i cele Evrope. Jedina barijera koja je svojevremeno postojala jeste jezička, s obzirom na to da je vođa grupe Milan Mladenović imao odbojnost prema engleskom jeziku i verovao je da njegove pesme neće biti kvalitetne ako ih ne bude pevao na srpskom. A bili su traženi svuda. Mislim da je nemoguće nabrojati sve kasnije bendove koji su nastali pod uticajem EKV-a.
Nedavno smo bili u prilici da pogledamo dokumentarni film o ovoj grupi, pod nazivom "EKV – Kao da je bilo nekad". Film je, zbog velikog interesovanja, prikazivan dva dana za redom u popularnom "Livingrumu" beogradskog Studentskog kulturnog centra. Ovaj dokumentarac je veoma uzbudljiva ali i potresna priča o životu i smrti, ljubavi i mržnji, kreativnom naboju i zavisnosti. Dotaknuta je jako škakljiva tema, prvi put se govori o povezanosti režima bivše SFRJ i rokenrola, naročito novog talasa. Na kraju krajeva, ovo jeste priča o tragičnoj sudbini grupe koja je ostavila možda najdublji trag u istoriji rokenrola na ovim prostorima. Podsećamo, svi članovi ovog jedinstvenog benda umrli su u periodu od 1992. do 2002. Ivica Vdović je imao 31 godinu, Milan Mladenović 36, Bojan Pečar 38, a Margita Stefanović 43. Iza sebe su ostavili sedam studijskih i nekoliko živih albuma. I, naravno, ogromnu prazninu koju do dana današnjeg nije uspeo da popuni niti jedan domaći a ni strani bend. Jedna je "Ekatarina".
Film je snimila producentska kuća "Pdv" prošle godine u Beogradu i traje 86 minuta. Posetioci "Livingruma" su u dva dana mogli nakon filma da uživaju i u jednom od koncerata grupe, koji je emitovan posle projekcije. Nama ostaje da prenosimo generacijama koje dolaze veličinu i snagu ove grupe, a vi, ako ste u mogućnosti i ako ste voleli ovaj bend, obavezno pronađite načina da pogledate ovaj film.
EKV zauvek!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar