Eyesburn: Sve je dobro

Eyesburn je oformljen 1994. godine u Beogradu, u vreme kada je hardcore/reggae kombinacija bila nezamisliva domaćoj pubici u izvođenju jednog lokalnog benda. Ali Eyesburn nije dugo ostao ,,lokalan”. Energičnom svirkom, zaraznim tekstovima i energijom koju su širili na svakom od nastupa, predvođeni Nemanjom Kojićem – Kojotom, sada već sinonimom za reggae/dub na našim prostorima.

Tokom 2001. i 2002. Eyesburn je učestvovao na festivalu EXIT u Novom Sadu, gde su delili scenu sa Tonijem Alenom, Asian Dub Foundation i Fundamentalom. Učestvovali su i kao predgrupa Lee Scratch Perry-ju (zajedno sa Ank Steady Spear-om), na EHO festivalu u Beogradu 2003. sa bendovima kao što su Disciplina kičme. Njihova aktivnost i energija koja se, izgleda, nikada ne gubi rezultovala je novi projekat “Gabau” (CD/MC) što je predstavilo specifičan pravac rege zvuka, a sve ovo je dovelo do još jednog projekta “Cool Fire” (CD/MC), koji je specifičan jer je rađen sa Ank Steady Spear-om (dub poeta).

Tokom godina, bend je usavršio svoj specifični zvuk koji prate prepoznatljivi tekstovi. Posle izuzetno burnih i plodnih godina provedenih na muzičkoj sceni na kojoj su jasno ucrtali svoje mesto, 2006. godine su napravili pauzu. Mnogi su mislili da se bnd u potpunosti odjavio pošto je frontmen započeo solo karijeru kao Hornsman Coyote. Ipak, pet godina kasnije, ponovo su se okupili.

Prvi, možda i jedini pravi hardcore/reggae sastav na našim prostorima, grupa Eyesburn, ponovo je počeo sa radom bez velikih očekivanja, sa željom da razmene energiju po kojoj su poznati i kojom su osvajali publiku širom Evrope. Svima koji prate njihov rad još od 1994. godine i koji su nastavili da ih bodre i posle višegodišnje pauze, članovi grupe Eyesburn su odlučili da se oduže sa tri nove pesme koje planiraju da objave i na zvaničnom izdanju.

Pesme “Sun”, “Juvenile” i “My Friend” izvedene na velikom beogradskom koncertu u velikoj sali SKC-a krajem 2011. godine, dokazale su da bend nije izgubio ni elan ni inspiraciju, ali i da je publika željno iščekivala nova ostvarenja ovog jedinstvenog sastava.

Posetitie oficijalni sajt benda Eyesburn.

Jedan komentar

  • Marko

    Naš ubedljivo NAJBOLJI bend, naročito što se tiče žive svirke!!! Sve najbolje, momci, i da nastavite da rasturate kao i do sada!

Ostavite komentar

Oznake