Festival rane muzike od 10. juna, Dani orgulja od 27. juna

Dvanaesti Festival rane muzike na istorijskim instrumentima biće održan od 10. do 25. juna, a 17. Dani orgulja (Dies organorum) od 27. juna do 6. jula, najavljeno je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Festival rane muzike će tokom 15 dana u Kolarčevoj zadužbini, Crkvi Svetog Petra i Katedrali Blažene Đevice Marije ugostiti priznate ansamble i soliste iz zemlje i inostranstva koji se bave muzikom srednjeg veka, renesanse i baroka, svirajući na instrumentima koji su iz doba kada je muzika komponovana (barokne violine, viole, orgulje, laute, viola de gamba, čembalo).

U okviru festivala biće obeleženo 450 godina od rođenja italijanskog kompozitora Klaudija Monteverdija, 250 godina od smrti nemačkog kompozitora Georga Filipa Talemana, 380 godina od rođenja i 310 godina od smrti dansko-nemačkog kompozitora Ditriha Bukstehudea, kao i 25 godina od osnivanja Studija za ranu muziku, koji i organizuje festival.

Festival će otvoriti Hrvatski barokni ansambl, a nastupiće i „New Trinity Baroque“ sa dirigentom Predragom Gostom i programom u čast Bukstehudea, zatim „II rosinjolo“ (Italija), Barokni orkestar Savarija (Mađarska) sa delima Esterhazija i Hajdna, ansambli „VisAntiqua“ i „Orferion“ iz Beograda i hor „Orfelin“ iz Novog Sada.

Hrvatski vokalni ansambl „Antiphonus“ izvesće Monteverdijeve madrigale, sopran Evelin Tab i lautista Majkl Filds iz Velike Britanije predstaviće program „Lute songs“ sa kompozicijama 15. i 16. veka, barokni violinista Florijan Dojter (Nemačka) i hrvatsko-britanski barokni violinista Bojan Čičić izvešće Sonate i partiture za solo violinu Johana Sabastijana Baha.

Predstaviće se i mladi vokalni solisti Nove beogradske opere, hrvatski orguljaš Pavao Mašić, lautista Darko Karajić, a posebno mesto u programu ima polu-scensko izvođenje barokne opere „Orlando“ Georga Fridriha Hendla 19. juna na Kolarcu.

Koncertom luksemburškog orguljaša Morisa Klementa biće najavljeni Dani orgulja, a specijalni nastup solista Fondacije za mlade talente Grada Beograda 26. juna povezaće dva festivala.

Od 12. do 19. juna u okviru Festivala rane muzike biće održana 10. Barokna akademija na kojoj će mladi umetnici imati priliku da rade sa svetski priznatim stručnjacima za ranu muziku – Marijanom Mijanović, Evelin Tab, Majklom Fildsom, Predragom Gostom, Florijanom Dojterom i Andreom Loron O“Nilom.

Kulturni centar Beograda, organizator Dana orgulja, odlučio je da povodom 60 godina svog rada pozove umetnike koji su već učestvovali na festivalu i na taj način im zahvali, a program manifestacije obuhvatiće šest koncerata u Katedrali Blažene Đevice Marije.

Na otvaranju 27. juna nemački orguljaš Martin Šmeding će u okviru programa obeležavanja 500 godina Reformacije, izvesti kompozicije bazirane na luteranskim koralima od 17. do 20. veka.

Dan kasnije orguljaš srpskog porekla sa američkom adresom Marko Petričić na orguljama i harmonici će izvesti Bahova dela, predstaviće se i Zoltan Borbelj, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, zatim Pavel Kohout (Češka), mlada austrijska orguljašica Julija Lener.

Festival će zatvoriti uz zvuke fanfara u kombinaciji sa dve trube i tubom, muzičari iz Srbije, Nemačke i Austrije – Filip Rebman, Sabastijan Marhold, Lana Jelenković i Aleksandar Solunac.

Prateći programi, koncerti za najmlađe i majstorske radionice u okviru Letnje škole orgulja odvijaće se u Muzeju nauke i tehnike.

Ulaznice za koncerte Festivala rane muzike koštaju 300 dinara, dok je ulaz na koncerte u okviru Dana orgulja slobodan.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike