najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ijan Gilan peva hitove „Dip parpla” 7. novembra u Centru „Sava”

Engleski rok pevač Ijan Gilan, vođa čuvene grupe „Dip parpl” (Deep Purple), održaće koncert 7. novembra u Centru „Sava” u Beogradu, saopštili su organizatori na konferenciji za novinare.

Koncert jednog od najvažnijih glasova naše epohe i rokenrola, koji je nekoliko puta gostovao u Beogradu, organizuju producentske kuće „Avalon” i „Skaj mjuzik” i Centar beogradskih festivala (Cebef).

„Struktura publike se menja u Beogradu. Želja nam je da obezbedimo sadržaje za mlađe ljude i sigurna sam da će svi koji su odrastali uz ’Dip parpl’ na predstojeći koncert povesti svoju decu”, rekla je Nataša Ilić v. d. direktora Cebefa.

Rok novinarka i publicista Jadranka Janković rekla je da će publika imati prilike da uživa u svim ovim pesmama koje predstavljaju istoriju rokenrola.

„Gilan će zajedno sa bendom klavijaturiste Dona Aireja i Beogradskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskim vođstvom Stivena Bentlija-Klajna, izvesti numere benda ’Dip parpl’. Publika će imati priliku da čuje hitove: ’Smoke on the Water’, ’Black Night’, ’Perfect Stranger’, a specijalni gost biće bend ’Papa Le Gal’. Ovo je šansa je da se vidi i čuje Gilan u novom ruhu jer su svi veliki hitovi benda ’Dip parpl’ prearanžirani za simfonijski orkestar”, istakla je Janković.

Gilan je rođen u Hounslovu, u Engleskoj. Jedinstveni vokal je odmah bio njegov zaštitni znak, a na početku karijere bio je pod uticajem muzičara kao što su: Elvis Prisli, Litl Ričard, Badi Holi.

Gilan je zatim sreo Rodžera Glovera i pridružio se grupi „Episode Six” 1965. godine. Oni su pekli zanat nastupajući sa čuvenom Dasti Springfild i svirali čak pet koncerata po noći, a osam vikendom.

Bendu „Dip parpl” se pridružio 1969. godine, kada je grupa započela svoj najuspešniji period u istoriji rok muzike. Poznat je i po ulozi Isusa Hrista u rok operi „Isus Hrist superstar” Endrju Lojda Vebera, a igrao je i Čarlsa Darvina u projektu „Bolland and Bolland” pod naslovom „Darwin – The Evolution”.

Inače, Gilan je dva puta pevao s Lučanom Pavarotijem arije, a samo tokom prošle godine nastupio je u 48 zemalja – što s bendom „Dip parpl”, što kao solo izvođač.

(Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike