najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Japanski bubnjari 26. septembra na Kolarcu

Japanski bubnjari, članovi grupe „Ondekoza“, poznati po energičnim performansima i kompozicijama koje izvode na tradicionalnim taiko bubnjevima, nastupiće 26. septembra u Kolarčevoj zadužbini, najavila je danas Ambasada Japana u Beogradu.

Za nesvakidašnje nastupe „Ondekoza“ bubnjara pre svega je zaslužna „Sogakuron“ filozofija kojom se vode, koja nalaže da su trčanje i muzika jedno, jer odražavaju dramatičnost i energičnost života.

Članovi „Ondekoze“ zbog toga žive zajedno u podnožju planine Fudži i svakoga jutra trče po 10 kilometara, a maratoni često prethode i njihovim nastupima.

Najveću pažnju izazvale su njihove maratonske turneje, organizovane u Kini i SAD-u, tokom kojih su bubnjari trčali od grada do grada, u nekim slučajevima čak izlazeći na binu direktno po završetku trke.

„Ondekoza“ je nastala 1969. godine na japanskom ostrvu Sado, gde je osnivač Den Tagajasu okupio grupu mladih entuzijasta spremnih da slede njegove ideale.

Nakon toga, popularnost „Ondekoze“ i taiko bubnjeva širila se po Japanu i ostatku sveta, zbog čega je ova grupa u velikoj meri zaslužna za postavljanje temelja za taiko kao scensku umetnost.

Članovi „Ondekoze“ su u stalnoj potrazi za novim oblicima izražavanja korišćenjem taiko bubnjeva, svirajući do granice svojih fizičkih mogućnosti.

Tokom 2008. godine, „Ondekoza“ grupa pokrenula je novi projekat „Muzika

i ritmovi“, u okviru kojeg koristi niz izražajnih sredstava kako bi promovisala slobodu izražavanja i neograničene mogućnosti koje ona donosi.

U susret pedesetogodišnjici postojanja, „Ondekoza“ bubnjari su 2015. godine

započeli turneju u okviru koje će obići i Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Obilazak regiona omogućio je Japan Tobačo International (JTI), kompanija koja kao najveći korporativni promoter japanske kulture i tradicije svake godine predstavlja domaćoj publici japanske umetnike u saradnji sa Ambasadom Japana.

Tokom prethodnih godina, JTI je omogućio gostovanja Gocoo bubnjara, tradicionalne grupe „Variki“, čuvene pijanistkinje Ingrid Fuđiko Heming i mnogih drugih afirmisanih japanskih umetnika.

Ulaz na koncert će biti besplatan, a informacije o kartama mogu se dobiti na blagajni Kolarca.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike