Johan Sebastijan Bah – 265 godina od smrti

Na današnji dan 1750. godine u Lajpcigu je umro jedan od najznačajnijih stvaralaca u istoriji muzike, nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah.

Za života je više bio cenjen kao orguljaš nego kao kompozitor, a tek je Feliks Mendelson otkrio njegovu vrednost izvođenjem „Muke po Mateji“.

Komponovao je više od 300 kantata, fuga, oratorijuma, preludijuma, fantazija, tokata, orkestarskih svita, dela za orgulje, klavir, čembalo, violinu, violončelo, klavikord, flautu. Taj čuveni kompozitor je do vrhunca doveo barokni polifoni stil. Njegovo stvaralaštvo je sinteza dotadašnjih dostignuća u vokalnoj i instrumentalnoj muzici.

Sa 17 godina svirao je orgulje, klavir, violinu, violu, pevao u horu i bio pomoćnik kantora. Radio je i kao orguljaš, dvorski i crkveni muzičar, dirigent i učitelj.

Taj kompozitor je jedan od najznacajnijih predstavnika univerzalnog humanizma u umetnosti, a bavio se svim žanrovima muzike.

Duboko religiozan i konzervativan, u svom delu je sjedinio muzičke tradicije protestantskih horova sa tradicijama južne nemačke, italijanske i francuske škole. Bah je rođen u Eisenaku 1685. godine u jednoj od najuspešnijih muzičkih porodica u istoriji. Međutim, rano je ostao siroče, sa devet godina, pa je za vreme školovanja živeo kod starijeg brata, Johana Kristofera, takođe muzičara.

Bio je dva puta oženjen i u ta dva braka imao je dvadesetoro dece. U kasnijem životu i nakon njegove smrti, Bahov ugled opada, pošto se smatralo da su njegova dela staromodna u poređenju sa nadolazećim klasičnim stilom.

Neke od njegovih poznatih duhovnih kompozicija su: Imao sam mnogo jada, Hristos je ležao u samrtnim mukama, Snažna tvrđava je naš Bog, Misa u h molu, Božićnji oratorijum, Magnificat, Muka po Jovanu, Muka po Mateji.

Od svetovnih kompozicija ističu se: Kantata o kafi, Seljačka kantata, Francuske svite, Engleske svite, Dobro temperovani klavir, Italijanski koncert, Goldberg varijacije, Hromatska fantazija i fuga, šest Brandenburških koncerata, Umetnost fuge, Trostruki koncert za flautu, violinu i klavir.

Njegov veliki opus koji je delom izgubljen, jer je posle smrti pao u zaborav, predstavlja osnovu razvitka muzičkih pravaca novijeg doba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.