najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Jovan Kolundžija 50 godina na koncertnoj sceni

Proslavljeni srpski violinista Jovan Kolundžija obeležiće danas u Kolarčevoj zadužbini jubilej – 50 godina na koncertnoj sceni.

Kolundžija će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, koji će predvoditi dirigent Stanko Jovanović, a kao gost koncerta, maestru će se na sceni pridružiti jedan od najboljih mladih violinista današnjice Jurij Revič (Rusija/Austrija).

Na programu će biti dela Sen-Sansa, Sarasatea, Paganinija, muzika iz filmova “Prohujalo sa vihorom”, “Jentl”, “Šindlerova lista”, “Bioskop Paradizo”, “Dame u lavandi”, “Miris Žene”, u aranžmanima Slobodana Markovića.

Iza sebe ima 4.000 koncerata održanih u više od 45 zemalja sveta, a mnogobrojne nagrade i priznanja svedoče o njegovim visokim umetničkim dostignućima.

Publiku je darivao velikim projektima kao što su “Deset veličanstvenih” koji se sastojao od 10 violinskih koncerata za samo četiri dana, zatim “Volite li Betovena” kada je u četiri uzastopne večeri doneo izvođenje integralnog opusa Betovenovih sonata za klavir i violinu.

Na koncertima “Bravisimo maestro Mocart” uz saradnju četiri pijanistkinje izveo je 15 Mocartovih sonata, a projektom “U čast velikom Bramsu” zaokružio je ideju izvođenja celokupnih opusa sonata velikih autora.

Kolundžija je krajem prošle godine rekao u intervjuu Tanjugu da ima utisak kao da je svojim radom “ispunio dva života”.

“Kada pogledam šta se tu sve dešavalo, uopšte ne znam odakle mi snaga za sve to. Valjda je to ljubav prema violini, njenom zvuku, prema delima koja su pisana za taj instrument”, istakao je maestro.

“To vas tako ispuni i onda vas nosi kao na oblacima i ne osećate sav napor i trošenje energije koje mora da se odvija u procesu stvaranja i osvajanja nekog dela, osvajanja publike, osvajanja samog sebe, otkrivanja samog sebe na sceni. Zavidan je to broj godina i idemo dalje”, naglasio je on. Kolundžija je osvojio veliki broj najznačajnih svetskih nagrada od Pariza, preko Londona, Poljske, Njujorka, Moskve, Meksika, Budimpešte, do Zagreba, Dubrovnika, Sarajeva, kao i sva najveća domaća priznanja (Oktobarska nagrada, Aprilska nagrada, Vukova, Zlatna lira, Gramata patrijarha Pavla…).

Divili su mu se velikani poput Henrika Šeringa, Davida Ojstraha, Jehudija Menjuhina, Alda Čikolinija, Aleksisa Vajsenberga…

Gala koncertom na Kolarcu, na kojem će obeležiti zlatni jubilej, maestro Kolundžija nastaviće tradiciju zimskog druženja sa beogradskom publikom i to deseti put.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike