najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Kanda, Kodža i Nebojša: Vera, nada, ljubav i stav

Grupa Kanda, Kodža i Nebojša oformljena je u Beogradu 1991. godine u postavi: Oliver Nektarijević (vokal), Rastko Lupulović (gitara), Vladislav Rac (bas) i Stevan Dimitrijević (bubnjevi). Nešto kasnije, grupi se pridružio Marko Petronijević (truba).

Grupa je skrenula pažnju već prvim demo snimcima, međutim ozbiljniji rad je počeo nakon Oliverovog povratka iz Amerike u leto 1993. KKN u sledećih nekoliko godina postaje jedna od najatraktivnijih beogradskih grupa, i to prvenstveno zbog sjajnih koncerata, a što je zabeleženo na prvom albumu “Guarda Toma!” (Metropolis, 1996.), koji je verno zabeležio vedru atmosferu ovih nastupa, uz dve studijske numere, “Priroda” i “Put za Tunu”. U leto 1996. grupu napušta gitarista Rastko Lupulović – u to vreme i veoma perspektivan glumac – koji se povlači iz javnog života, zamonašivši se u manastiru Dečani. Na njegovo mesto dolazi Ivan Topisirović (Fake Madonna’s Underwear, Superstar), dugogodišnji prijatelj grupe.

U novoj postavi, bend menja svoj muzički izraz u pravcu reggaea, a popularnost i kvalitet muziciranja benda napreduju krupnim koracima, što je rezultiralo drugim, u potpunosti studijskim albumom “Igračka plačka” (B 92, 1998.), koji, prema mišljenju i kritike i publike, spada u sam vrh srpske rok produkcije devedesetih. Na CD-u je kao šesti član potpisan i Rastko Lupulovic, zato što je učestvovao u stvaranju albuma. Ubrzo zatim dolazi do nove personalne promene, pošto Stevan Dimitrijević napušta grupu, te na upražnjeno mesto bubnjara dolazi Vladan Rajović (ex Superstar), koji svira i na sledećem CD-u “Become” (Free B92, 2000.)

U decembru 1999. Rajović odlazi u vojsku, a njega za potrebe promocije albuma zamenjuje Dejan Utvar (Organja, Pozoriste sesira/Lira Vega, Kazna za Usi, Del Arno Band, Eyesburn, Partibrejkers). Kanda Kodža i Nebojša se u ovom sastavu povlače sa scene 2001.

Nakon pauze, bend je ponovo na okupu, ovoga puta u postavi: Oliver Nektarijević – vokal, Nikola Novaković – gitara, Nenad Pejović – gitara (Headstream, saradnja sa grupom Ventolin), Branislav Dragović – bas (Samostalni referenti) i Vladan Rajović – bubnjevi. Posle skoro dve godine rada i dvadesetak održanih koncerata u Srbiji, u maju 2005. izlazi album “Prekidi stvarnosti” (PGP RTS). Album je sniman i produciran u studiju Del Arno Benda u periodu oktobar 2004. – mart 2005., a koproducenti su bili Vladan Matić i članovi KKN.

Januara 2008, izdat je DVD pod nazivom „Prekid stvarnosti“ sa snimcima koncerata održanih u beogradskom Domu omladine, 28. aprila 2006. i na festivalu Egzit, iste godine. Na disku se nalaze i kompozicije koje je grupa napravila za rok-operu “Mozart…Luster…Lustig”, kao i fotografije benda.

Peti album KKN-a, „Deveti život“, izdat je oktobra 2008., a šesti – „Manifest“ – maja 2011. godine. Bend je 2013. godine nastupio na Mejn stejdžu Egzit festivala u Novom Sadu. Iste godine, bend je predstavio novi spot i pesmu „Sve je stalo u (r’n’r)“ u beogradskoj galeriji New Moment. Pesmu su pre objavljivanja svirali na gotovo svim svojim nastupima, a sama pesma je snimljena uživo bez ispravki.

Bend je najavio da će njihov sledeći album izaći 2014. godine i najavio promenu zvuka. Album pod nazivom “Volja za noć” je izdat oktobra 2014. godine. Naziv albuma je igra rečima naziva Ničeovog manuskripta “Volje za moć”.

Na leto 2015. godine, “Kanda Kodža i Nebojša” su objavili novi spot, snimljen za jednu od najpopularnijih numera “Šta je sa Tibetom”. sa aktuelnog albuma “Volja za noć” (Odličan hrčak, 2014) – “Šta je sa Tibetom”. Nakon objavljivanja spota usledio je i beogradski koncert na popularnom Miksalištu.

Posetite Fejsbuk stranicu grupe Kanda kodža i Nebojša.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike