Klepton za pamćenje

Trećina meseca je iza nas. Ali ne bilo kog. Najavljivali smo ga kao pakleni jun, obećavali smo muzičke spektakle, fenomenalan provod i šta sve ne još. A da li je zaista tako? I više od toga. Dok pola sveta hvata fudbalska groznica zbog mundijala u Južnoafričkoj Republici, Beograd slavi muzičke zvezde koje su izabrale baš ovaj mesec da nas posete. I veliko im hvala zbog toga. Sve je počelo zagrevanjem uz Eltona Džona i sedam hiljada ljubitelja njegove muzike. Svi su bili jednoglasni – odličan provod. A onda je stigla živa legenda Bob Dilan. Učitelj i inspiracija mnogih. Mislili smo da ne može bolje od toga. Dvanaest hiljada fanova, poneko je možda falio, ali sve u svemu, veče koje će se dugo pamtiti. A onda je stigao on. S frizurom iz mlađih dana i izlizanim farmerkama.
9. juna u Beogradskoj areni nastupio je savršeni Erik Klepton sa svojim prijateljem Stivom Vinvudom. Šta reći o ovom događaju? Pre svega, ovdašnja publika se još uvek nije navikla na svetsku praksu da koncerti počinju tačno u zakazano vreme. Uzalud su organizatori apelovali da se dođe ranije, mnogo fanova je propustilo sam početak. A koliko ih je zapravo bilo? Slobodna procena kaže barem 16-17 hiljada! Krcata hala. Gomila poznatih lica. Đule, Koja, Blaža, Bebek, Brega, Oliver… Političare i biznismene neću ni da spominjem. A bogami je imalo šta da se vidi. I pre svega čuje. Od prethodnog susreta prošlo je trideset godina. Što je mnogo, mnogo je.
Međutim, sve se to zaboravilo već s prvim taktovima. "After Midnight", "Presense Of The Lord", i sve je drugo postalo nevažno. Scenografija je bila spektakularna, ali i to je izgledalo nebitno. Klepton je vidno uzbuđen i oduševljen atmosferom izjavio da se oseća sjajno i da voli ovaj grad. Umemo mi da se uvučemo pod kožu. Domaći zadatak se nastavlja. Traje više od dva sata. "Forever Man", "Midland Maniac", "Going Down", "Georgia", "Drifting Blues", "How Long"… A onda vrhunac. Histerija, ovacije, vrisci, aplauzi. I "Layla"! Uh, kakvo veče.
Za kraj, čuli smo i "Voodoo Child", neizbežni "Cocaine" i još jedan bis. Iako je nekoliko hiljada ljudi dozivalo Kleptona da se ponovo vrati na binu, i ovo je bilo više nego dovoljno. Ovakvi događaji obogaćuju čoveka. Šteta ako ste ga propustili.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike