najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Led Zeppelin na sudu zbog pesme “Stairway to Heaven”

Gitarski rif iz pesme “Stairway to Heaven”, koji je rok grupa “Led Zeppelin” navodno ukrala pre 45 godina od drugog benda nije jedinstven, izjavio je advokat pevača Zeppelina Roberta Planta i gitariste Džimija Pejdža.

Muzički pečat britanske grupe “Led Zeppelin”, pesma “Stairway to Heaven” smatra se jednom od najprepoznatljivijih pesama u istoriji rok muzike.

“Niko ne poseduje zajedničke muzičke elemente,” rekao je branilac Piter Anderson tokom uvodnog obraćanja na suđenju za povredu autorskih prava na sudu u Los Anđelesu, prenosi Rojters.

Prema optužbi, britanski bend je ukrao prve akorde pesme “Stairway to Heaven” iz instrumentala “Taurus” iz 1967. godine koji izvodi američka grupa “Spirit”.

Ovaj slučaj plagijata, usledio je samo godinu dana nakon što su Robin Tik i Farel Vilijams zbog plagiranja Marvina Geja u njihovom hitu “Blurred Lines”, odukom suda, morali da isplate odštetu od 7,4 miliona dolara.

U slučaju grupe “Led Zeppelin”, prema rečima Majkla Skidmora, koji je pokrenuo tužbu kao poverenik kompozitora grupe “Spirit”, Pejdž je možda bio inspirisan da napiše “Stariway to heaven” pošto je tokom zajedničke turneje dveju grupa tokom 1968. i 1969. čuo izvođenje pesme “Taurus.”

Američki sudija Geri Klausner izjavio je u aprilu da će sud pokušati da utvrdi “suštinsku” sličnost u prva dva minuta obe sporne pesme, kako bi se utvrdilo da li su Plant i Pejdž odgovorni za povredu autorskih prava.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike