Na današnji dan rođen kralj roka (Video)

Kralj roka, zvezda čije ime i danas ostvaruje više miliona dolara godišnje, čuveni Elvis Presli rođen je na današnji dan pre 81 godinu. Njegovi obožavaoci, kao i svake godine, obeležiće ovu godišnjicu u Memfisu uz rođendansku tortu, filmove i njegovu muziku.

Presli je i dalje jedan od najprodavanijih umetnika svih vremena koji i dalje zaslužuje titulu kralja roka.

Rođen je u Tupelu u Misisipiju 1935, a kao tinejdžer se sa roditeljima preselio u Memfis. Svoju muzičku karijeru je počeo kada je vlasnik “Sun Records-a” Sem Filips, željan da širem auditorijumu približi zvuk afro-američke muzike, video u Presliju potencijal da to ostvari.

Smatra se da je Elvis jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja kantrija i R&B-a.

RCA Victor je sa njim potpisala ugovor po kome će pukovnik Tom Parker biti njegov menadžer sledeće dve decenije. Njegov prvi singl za tu izdavačku kuću, „Heartbreak Hotel“ izašao je u januaru 1956. i odmah je postao hit broj jedan. Postao je vodeća figura novog rokenrol zvuka sa više javnih pojava na televiziji i velikih hitova. Njegov način izvođenja i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom „Voli me nežno“. Uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrednosti, ali s naslovnim pesmama koje su redovno postajale hit. U periodu od 1957. do 1966. Presli se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga od koje je Presli postao zavisan. Godine 1977. doživljava srčani udar, ali ne menja način života. Dana 16. avgusta 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prekomerne upotrebe droge. Doktori pokušavaju da mu spasu život ali ne uspevaju. U trenutku smrti je imao 43 godine.

Elvis je još za života postao legenda: za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 nedelja.

Bio je oženjen Prisilom Presli, a imali su kćerku Lizu Mari.

Ostavite komentar