Očekuje se pola miliona ljudi na Bir festu

Jubilarni, 15. Bir fest, ove godine okupiće skoro pola miliona posetilaca, a očekuje se prihod od pet miliona evra, najavili su danas organizatori, koji su pozvali sve na Ušće, od 16. do 20. avgusta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je na konferenciji za novinare da je Beograd speman za Bir fest, koji je, za sve ove godine, postao brend prestonice.

„Ove godine očekujemo više od pola miliona posetilaca“, istakao je Mali, navodeći da je u poslednjih 14 godina, tu manifestaciju posetilo više od osam miliona ljudi, što je čini jednom od najposećenijih u ovom delu Evrope.

Kaže da je za njega važno to što svaka manifestacija, poput Belefa, Bir festa, Festa, koja se održava u Beogradu, svake godine obara rekorde.

Ministar turizma Rasim Ljajić istakao je da u Srbiji ima skoro 1.700 manifestacija, a da je Bir fest jedna od najposećenijih.

On je ukazao da su ogromne koristi za zemlju kako nematerijalne, poboljšanje imidža i uticaj na povezivanje mladih iz regiona.

Tu je, dodaje i materijalna korist, budući da se očekuje oko 500.000 posetilaca, a kako kaže, jedan potroši između 60 i 90 evra, navodeći da je 60 odsto popunjenost smeštajnih kapaciteta, pa takve manifestacije doprinose rastu turističkog prometa.

„Nadam se da nećemo biti toliki maleri, pa da posle ovih vrućina budu kiše, kao prethodnih godina. Ostaje nam da gledamo u nebo i da nas vreme posluži“, rekao je Ljajić.

Gradski menadžr Goran Vesić rekao je da grad živi od turizma, te da su zato izuzetno važne Bir fest i slične manifestacije. On je rekao da se očekuje 30.000 do 40.000 stranih gostiju, navodeći da je Bir fest jedan od najvećih festivala u Evropi i jedini koji je beslpatan.

„Nije lako organizovato ovakvu manifestaciju, ali bez ovih ljudi, pravih entuzijasta, ništa ne bi bilo. Manifestacijski turizam je u porastu svuda i ako želite turiste morate da im ponudite ovakve stvari“, rekao je on.

Jedan od učesnika pevač grupe Ortodox Celtsa Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik priznao je da se pitao na početku koliko će Bir fest trajati, ali mu je, kaže, sve bilo jasno kada je Kalemegdan postao premali.

„Na nama je da Bir fets izgura i narednih 15 godina“, navodeći da sa muzičke tačke gledišta Bir fest rpedstavlja presek stanja i predstavljanje aktuelne muzičke scene.

Na Ušću će 16. avgusta nastupiti, između ostalih, i Van Gog, Galija, Stereo banana, Đorđe David.

Sledeće večeri, nastupaju Riblja čorba, Mortal kombat, Direktori, Stereo MC“s…

U narednim danima, nastupiće i Hladno pivo, Zabranjeno pušenje, Brkovi, Ortodoks Kelti, NIčim izazvan, Darko Rundek, Goblini, Stars, Kerber, Ateist rep.

Poslednjeg dana, u nedelju 20. avgusta, nastupiće, između ostalih i Del Arno bend, a predviđena je i noć Plavog orkestra, dok su za finiš ostavljeni Dejan Petrović Big Bend i Kal.

Ulaz je besplatan, a za posetioce obezbeđen je i besplatan prevoz.

Iz policije kažu da su preduzeli sve preventivne mere, kako bi skup bio bezbedan, a na terenu biće prisutno oko 400 redara, 10 cisterni sa vodom, kao i 25 lekara sa pet sanitetskih vozila.

U blizini Ušća biće izmenjen saobraćaj i izmenjena mreža linija od srede do ponedeljka koje će biti objavljene u petak 11. avgusta na sajtu grada.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike